Доби, как определяш силата и степента на важност на мидпойнтите един спрямо друг ?
Ако някой друг има впечатления по този въпрос да си казва ?
:blink:
Може би най-йезуитският отговор е, че зависи какво точно те интересува. Всеки е важен за определено нещо.
В ураническата астрология има няколко основни лични точки - Слънце, Луна и МС символизират Аз-а. МС е най-личната точка тук. Комбинациите с МС се четат винаги като "Аз съм...", "Аз мисля...", "Аз чувствам...".
Лични точки се наричат още Асц., Ариес Пойнт и Възлите, те са символ на "Не-Аз", на обкръжението, на другите, на обществото и най-важните ни връзки въобще. Асц. е също така и показател за мястото и участвайки в планетни картини, води до словосъчетания от типа "Другите смятат, че аз съм..." "Другите ме възприемат като..." "Тук ме виждат като...".
Тоест МС сме самите ние, такива, каквито се усещаме вътре в себе си, Асц. е имиджът ни, оформящ се при контакта с другите и под натиска на техните очаквания.
До тук мидпойнтите с участието на Слънце, Луна, МС и Асц. и възлите са по-"лични" и значи - по-показателни за случващото се конкретно с човека.
Следващото разделение е според вида аспекти - дали са кратни на 2 - "предизвикателните", или на 3 - "хармоничните". Както обикновено, кратните на 2 се смятат за по-мощни. Кратните на 2 са 0-180-135-90-45-22,5-11,25. Вътре в тази група следва разграничение според самите аспекти:
360:1= съвпади - пряк мидпойнт - допустим орбис - 3 градуса,
което означава по 1,5 градуса в двете посоки (не общо 6, това специално за Марая го казвам

)
360:2=опозиции - пряк мидпойнт - допустим орбис - 3 градуса, по 1,5 градуса в двете посоки
360:4=квадратури - непряк мидпойнт - допустим орбис - 2 градуса, по 1 в двете посоки
360:8=полуквадрат/квадрат и половина- непряк мидпойнт - допустим орбис - 1 градус или 30 минути в двете посоки
360:16=22,5 - непряк мидпойнт - допустим орбис - 30 минути, или 15 минути в двете посоки.
Едва след това идва разглеждането на аспектите, кратни на 3 - тригон, секстил, 150, полусекстил и т.н., а някои хич и не ги разглеждат.
Не се разглеждат всичките 231 мидпойнта в картата (всъщност, тук се включват и тези с фиктивните планети, ползвани пост-Витте) а само тези, при които в натала има отражение, контакт, аспект с планета, точка, друг мидпойнт:
1. Пряк мидпойнт - Планета или лична точка в съвпад/опозиция с мидпойнт между други две планети/точки;
2. Непряк мидпойнт - Планета или лична точка в друг аспект към мидпойнт между две планети/точки;
3. Класическа, пряка планетна картина - Мидпойнт към мидпойнт в съвпад/опозиция - например Слънце/Луна=Юпитер/Сатурн, което графично може да се отбележи и като се разтвори уравнението - Слънце + Луна - Сатурн = Юпитер или Слънце + Луна - Юпитер = Сатурн или Слънце = Сатурн + Юпитер - Луна, и т.н.
4. Непряка планетна картина - двата мидпойнта по-горе са в аспект, различен от съвпад/опозиция. Записват се като в т. 3.
5. Структурна картина - често се случва някой градус в картата да концентрира много влияния, да е активна точка на няколко преки и непреки миддпойнти. Тогава се получава така нареченото дърво на мидпойнтите. Например Слънце=МС=Плутон=Луна/Сатурн=Венера/Нептун=Юпитер+МС-Луна.
Ураниците не правят разлика в значението между преките и непреките мидпойнти, разликата е само в допустимите орбиси.