Подземното царство, морето, утробата, жените, това е едно и също, един архетип.
През тъмните векове и жената е била обявена за олицетворение на злото. Ето още един паралел между ада и утробата, макар че в астропсихологическата литература по-скоре ще видиш да сравняват утробата с Еден, а физическото раждане - с изгонване от Райската градина.
Аз съм съгласна с това. Изяждането на забранения плод олицетворява сексуалния акт, особено първия сексуален акт на жената. Сигурна съм в това, защото в митологиите има истории, които са съвсем същите като историята в Райската градина и те ясно показват това, което писах.
И понеже жените чрез раждаднето изкарват хората на този смъртен свят, затова се свързват със смъртта. Жената като притежателка на утроба символизира смъртта. Затова мъжете, които много се стръхуват от смъртта, съзнателно или не, може да се страхуват от жените и затова да ги мразят силно, без да осъзнават напълно причините и си измислят причини.
Ада е нашето подсъзнание, а Дявола е олицетворение на демоните вътре в нас, които се крият в подсъзнанието и които трябва да победим, за да станем свободни.
Като цяло съм съгласен, но дали демоните се крият в подсъзнанието или в съзнанието? :rolleyes:
Част от това, което е в подсъзнанието постоянно търси път навън. Обаче то бива съзнателно или несъзнателно подтискано, защото провокира дискомфорт. Затова и се получават някои псиични и житейски проблеми.
Затова се занимавам със самоанализа.