Много често любовта и страстта не вървят ръка за ръка, понякога се допълват, а понякога си пречат взаимно.
Предлагам да разгледаме аспектите, които определят един човек като страстен (натални аспекти) и да разгледаме страстта в синастрията. И може ли човек, който не е страстен по рождение да предпочита страстни връзки, и обратното?
Моето схващане е, че при любовта има свобода и уважение за нуждите на другия.
Докато при страстта основния подтик е унищожение, погълване, сливане(което е разрушение на основната форма) с другия и дори има голяма доза мания и вампиризъм.
Властването и желанието да завладееш също са активирани.
За мен е възможно да има човек, който да не е страстен на пръв поглед и да стане такъв, но това за мен би значело, че не се е преоткрил, но че му е заложено по рождение. И е невъзможно според мен да не си и да станеш.
Аспектите са Венера-Марс и Венера-Плутон. Марс-Плутон също би могло, но там е страст в друго - не толкова във взаимоотношенията, които са под управлението на Венера.
Венера няма нищо общо със страстта....,ама нищо! 
Ходи клецни някой грозен за очите ти и виж, дали ще ти се отпуши да го дереш и да го хапеш до кръв

Или пък да ти се отпуши желанието да го притежаваш, властваш, управляваш.
Не те ли привлече, не те ли грабне физически - никва страст, никва сласт няма да се отприщи.
*Марс/Плутон е насилие и стигане до крайност. Има страст, но си зависи в каква посока е, а посоката (желанието) се насочва от Венера

** Скорпионските планети също са страст, защото, както писах - според мен страст = унищожение. Желание за бързо поемане и поглъщане, "битка за живот".
*** Най-страстното за моите очи синастрично аспектиране е квадрати и опозиции на Марсовете. Бая обаче си е проблемно и трудно за контролиране. А и след време се стига и до насилие, затова е хубав синастричен аспект само за в началото на връзката - когато борбата се решава в леглото...че и навсякъде другаде.