Здравей Гост

Освобождаване

• 63 Отговора
  • 9395 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Освобождаване
« -: Март 23, 2011, 07:47:13 pm »
Кое индикира това.... :rolleyes:
Нодалната ос или управителите и в аспект с наталната? :rolleyes:
Съвпадите са най-силния аспект....Факт , но само те ли индикират това? :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
Re:Освобождаване
« Отговор #1 -: Март 23, 2011, 07:59:26 pm »
Какъв тип освобождаване визираш?
Освобождаване от някакво бреме, от потискащи обстоятелства, от оковите на материята?
Индийците казват, че човек остава окован в собствените си желания, докато е привързан към плодовете на своите деяния, докато продължава да подхранва желанията си, а те от своя страна пораждат определени зависимости и привързаности.
Има ли човек тук, който да може да каже, че нищо не желае и не е заинтересован от плодовете на своите усилия? Този въпрос е риторичен, защото със сигурност няма. Поставяме си различни цели, но в крайна сметка всеки се стреми към някакъв резултат.
В Джйотиш Кету е мокша карака, т.е. сигнификатор на този тип освобождение (от материята), но възлите при малцина работят в тази насока, вкл. и Южният. В повечето случаи дават силна привързаност, копнеж и тази нишка много трудно се къса.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #2 -: Март 23, 2011, 08:10:35 pm »
Какъв тип освобождаване визираш?
Освобождаване от някакво бреме, от потискащи обстоятелства, от оковите на материята?
Индийците казват, че човек остава окован в собствените си желания, докато е привързан към плодовете на своите деяния, докато продължава да подхранва желанията си, а те от своя страна пораждат определени зависимости и привързаности.Има ли човек тук, който да може да каже, че нищо не желае и не е заинтересован от плодовете на своите усилия? Този въпрос е риторичен, защото със сигурност няма. Поставяме си различни цели, но в крайна сметка всеки се стреми към някакъв резултат.
В Джйотиш Кету е мокша карака, т.е. сигнификатор на този тип освобождение (от материята), но възлите при малцина работят в тази насока, вкл. и Южният. В повечето случаи дават силна привързаност, копнеж и тази нишка много трудно се къса.

Бих казала , че всичко е желание...В смисъл дори желанието да не желаеш пак е желание...
Просто това е моята философия...Винаги има желания , стремежа към тях ражда воля , волята цели , а целите биват реализирани в зависимост от първите....
Има обаче нещо друго....Не винаги свързвам освобождаването с :

По-скоро освобождаване от собствените си намерения , от инкарнационни модели на поведение от начин на живот....

Мисля , че аспектите на същата онази нодална ос по която се движим и към която се връщаме е в основата на всичко.... :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Март 23, 2011, 08:23:07 pm »
Цитат
По-скоро освобождаване от собствените си намерения , от инкарнационни модели на поведение от начин на живот....

Намеренията ни отново са обусловени от определени желания и потребности, тук веригата се затваря.
Иначе някои кармични поведенчески и психологически модели могат да бъдат разкодирани в хороскопа и при определени транзити и прогресии да бъдат изкарани от подсъзнанието и преосмислени, малцина обаче успяват да ги пречистят и елиминират. Всяка нова опитност поражда определен тип карма, както и всяка мисълформа. Изключително трудно е да се жъне минала карма без да се създава нова такава, човек трябва да е достигнал много високо ниво на осъзнатост.
От гледна точка на ведите да "не желаеш" не е желание, а издигане над майя - илюзията, поглед отвъд дуалността на материалния свят. Но е трудно да се живее без никакви желания и цели, наложеният в нашето общество мироглед не го позволява. А що се отнася до аспектите на нодалната ос, особено съвпадите, именно те са капанът, в който често попадаме, такава е природата на възлите.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

tadj-all

« Отговор #4 -: Март 23, 2011, 08:31:06 pm »
Цитат

Намеренията ни отново са обусловени от определени желания и потребности, тук веригата се затваря.
Иначе някои кармични поведенчески и психологически модели могат да бъдат разкодирани в хороскопа и при определени транзити и прогресии да бъдат изкарани от подсъзнанието и преосмислени, малцина обаче успяват да ги пречистят и елиминират. Всяка нова опитност поражда определен тип карма, както и всяка мисълформа. Изключително трудно е да се жъне минала карма без да се създава нова такава, човек трябва да е достигнал много високо ниво на осъзнатост.
От гледна точка на ведите да "не желаеш" не е желание, а издигане над майя - илюзията, поглед отвъд дуалността на материалния свят. Но е трудно да се живее без никакви желания и цели, наложеният в нашето общество мироглед не го позволява. А що се отнася до аспектите на нодалната ос, особено съвпадите, именно те са капанът, в който често попадаме, такава е природата на възлите.

Именно това е проблем според мен човек да се откъсне от желанията - обществения мироглед не го позволява.

Xtz, в друга тема написа нещо много вярно и щях вчера да пиша, но бях изморен. "Човек без желание е жив труп!"
И е факт. Ако човек няма желание, няма да има магнетизъм да ги привлича нещата и тогава какво остава? Какво трябва да прави? Въобще...?

Някъде по индийските писания пише в стихотворна форма (ама забравих книгата. Май беше Бхагавад Гита):

"Насочвай ума си към действия, а не към плодовете".

Е, хубаво, ама нали действието не е безцелно, а има конкретна посока. Ако няма е хаос, нали така?

п.п: ОСвен южен възел за мен участва и Юпитер в лицето на Рибите. Защото понякога, за да ни изсипе нещо, преди това освобождава...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Март 23, 2011, 08:46:43 pm »
Именно това е проблем според мен човек да се откъсне от желанията - обществения мироглед не го позволява.

Xtz, в друга тема написа нещо много вярно и щях вчера да пиша, но бях изморен. "Човек без желание е жив труп!"
И е факт. Ако човек няма желание, няма да има магнетизъм да ги привлича нещата и тогава какво остава? Какво трябва да прави? Въобще...?

Светът е движен от стремежа на всяка мисълформа да търси проявление в материята.
Историята е изтъкана от намеренията на определени хора и групи хора да творят и да рушат.
И на мен не ми е ясно, ако се откажем напълно от желанията си, към какво да се стремим. Към световен мир, безусловна любов и хармония - изтъркана фраза, която най-често чувам в такива случаи, хубаво е да го има заложен у всеки този стремеж.

Цитат
п.п: ОСвен южен възел за мен участва и Юпитер в лицето на Рибите. Защото понякога, за да ни изсипе нещо, преди това освобождава...

Същата логика е залегнала в концепцията за производните домове, където 12 дом от всеки дом или планета показва прахосване, разпиляване, загуба на съответните качества. Но за освобождаване трудно може да се говори, ако не сме в състояние да осъзнаем колко силно сме зависими от нашето "аз искам" и как се стремим да го налагаме директно или индиректно навсякъде в отношенията си, тук дори не може да се говори за обективизъм.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Март 23, 2011, 09:08:53 pm »
ОСвен южен възел за мен участва и Юпитер в лицето на Рибите. Защото понякога, за да ни изсипе нещо, преди това освобождава...

Веднага давам за пример една известна личност със силно влияние на Юпитер и Кету (при това в сидералния Стрелец), "освободила" милиони хора от оковите на материята.  :-X

В картата му има три юпитерови йоги - Гаджа Кесари йога, Гуру Чандала йога и Хамса йога. На теория за последните две се казва, че се срещат в картите на духовните водачи, посветените и просветлените.  ;D
И в раши, и в навамша възлите са силно акцентирани, а Юпитер се намира в един знак с Луната.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

tadj-all

« Отговор #7 -: Март 23, 2011, 09:18:44 pm »
ОСвен южен възел за мен участва и Юпитер в лицето на Рибите. Защото понякога, за да ни изсипе нещо, преди това освобождава...

Веднага давам за пример една известна личност със силно влияние на Юпитер и Кету (при това в сидералния Стрелец), "освободила" милиони хора от оковите на материята.  :-X

В картата му има три юпитерови йоги - Гаджа Кесари йога, Гуру Чандала йога и Хамса йога. На теория за последните две се казва, че се срещат в картите на духовните водачи, посветените и просветлените.  ;D
И в раши, и в навамша възлите са силно акцентирани, а Юпитер се намира в един знак с Луната.

Какво представляват тия 3-те. Дай ми ги, като значение - едното трябва да е Луна/Юпитер/юж.Възел в един знак. След месец родените в този ден и те ще го имат.

И, да - Хитлер, ако го погледнем само, като човек си е духовна личност със своите виждания за онова време, които не са никак зле. Друг е въпроса, че сам човек без подкрепа никога не може да успее. Въпроса е - кои са тия зад него и кой го крепи.
Така, че това не оспорва неговото просветление, което някои виждат в книгата "Mein Kampf" - "Моята борба". ;)

И все пак какво представляват астрологически 3-те йоги?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Март 23, 2011, 09:24:58 pm »
Дълго е за обяснение, можеш да потърсиш описанието им в нета.
Да, душица е бил нашият човек. Възможно да е бил воден от "благородни" юпитерови мотиви и да се е чувствал "призван" (той така да си го е представял), но в крайна сметка влезе в историята като Злият гений на своята епоха, това е факт. А неговата "лична битка" коства живота на милиони хора.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #9 -: Март 23, 2011, 09:46:06 pm »
Освобождаването е по Уран.
Смъртта също е освобождение.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Lillie

• 30532
« Отговор #10 -: Март 23, 2011, 10:07:35 pm »
А може би по тримата транссатурнови - Уран, Плутон и Нептун, но това са различни видове освобождаване.

Уран руши, неговата цел не е да гради, а да ни даде възможност да се почувстваме (макар и краткотрайно) господари на живота си, с всички произтичащи от това последици. Всъщност Уран изобщо не го е грижа за последствията, те отзвучават и се заплащат по Сатурн (Сатурн е "бирникът").

Плутон руши ненужното, остарялото, загниващото - всичко онова, което ни трови и трябва да бъде изтръгнато. Но Плутон управлява вечния кръговрат на живота и смъртта, трансформацията и метаморфозата. Всичко, което се елиминира по Плутон, е с цел да подготви терена за новите измерения на живота, които сме готови да посрещнем по пътя на личната си еволюция.

Нептун не руши внезапно, а чрез летаргия. Той ни упоява, притъпява сетивата (в материята) и ни изпълва с блажено спокойствие, с което просто се носим по течението, но никога срещу него. Онова птиче, което случайно е кацнало на рамото ни, но не сме успели да го задържим отдадени на съзерцание, е пратеник на Нептун. Възможностите идват и си отиват, копнежът остава.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #11 -: Март 23, 2011, 10:27:19 pm »
 и гадината юпи и тя "освобождава"
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Март 23, 2011, 10:31:35 pm »
и гадината юпи и тя "освобождава"

В 12 дом от Луна е голям разсипник наистина... Всичко изтича през пръстите, в пряк и преносен смисъл.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #13 -: Март 23, 2011, 10:35:30 pm »
мда, много често  го виждам при "освобождаване" от живота също... дали наистина нещата почват с него и така свръшват

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Март 23, 2011, 10:39:14 pm »
Да, често има юпитеров транзит към важна радикална точка по това време, но може да се случи в период на коя да е планета, според значението им в картата.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

tadj-all

« Отговор #15 -: Март 23, 2011, 10:43:53 pm »
мда, много често  го виждам при "освобождаване" от живота също... дали наистина нещата почват с него и така свръшват

Тоя факт ми е известен и знаен, че Юпитер има свойството да освобождава, дори и от живота.

Ама например - картата на момчето в темата за самоубийства (тия дни, дето го гледахме) Юпитер изобщо не можах да го изнамеря по транзити, дирекции, прогресии и прочее. За сметка на това - освобождаване от живота Венерата си беше яко замесена.

Имаш ли някаква карта за показно?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Март 23, 2011, 10:50:33 pm »
Момчето си отива в планетния период Юпитер/Венера, а те имат съответния статус в хороскопа.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #17 -: Март 23, 2011, 10:54:56 pm »
имах няколко, но за съжаление (и не толкова) имам си ново компютърче и никаква програма или пък стара база :lol:

п.п. тадж защо си лъв на картинката?

« Отговор #18 -: Март 23, 2011, 11:01:32 pm »
 Защото си е Лъв, ако не се лъжа. Та за Юпитер съм забелязала, че той е катализатор, на независимо какви процеси, стига да аспектира някаква важна точка в натала. Като правило съм приела, че когато аспектира бенефици - е катализатор за добро и раздава щедро подаръците си, но ако аспектира малефици - проблеми...

*

tadj-all

« Отговор #19 -: Март 23, 2011, 11:06:01 pm »
Момчето си отива в планетния период Юпитер/Венера, а те имат съответния статус в хороскопа.

да, това го разбрах, ама това ти дава обяснение на теб.
Не, че го отхвърлям и не го приемам, но по западната - нищичко не можах да "видя" да е цапнато от Юпитер. Е, освен по натала, но всячески се набиваше на очи Венера, Марс и Сатурн/Уран, а Юпитер ми се изплъзваше... :-\