А какво ще кажете за блоговете, добили популярност през последните няколко години?
От една страна, блоговете са прекрасно място за споделяне на мисли и настроение (нещо като личен дневник), но съм била свидетел как в блоговете, които са обществено достояние, се изнасят доста факти от личния живот и отношения. И после защо ги били коментирали хората. Като биеш тъпан в социалните мрежи, значи искаш да бъдеш коментиран и би трябвало да си готов да понесеш последствията след публично разгласяване на споделената информация.
Напълно съм съгласна с тебе, Лили! Човек в нета е такъв, какъвто е и в живота. Но аз си мисля, че ако е почтен и ако е бил предвидлив да ограничи нахлуването на натрапници в своя кръг, нищо не може да му навреди. Всеки сам определя докъде може да стигне и сам допуска другите хора в личното си пространство.
Ето, например аз влизам във форум по интереси но там пишат всякакви хора и сеирджии и аз ща, не ща чета техните писания и даже и да се старая да ги пропускам, не мога съвсем да се абстрахирам от негативната атмосфера, която примерно един-единствен човек е способен да внесе във форума: не мога да го блокирам, няма опция за скриване на неговите постове. А във ФБ не е така - можеш за блокираш, можем да ограничиш или да "разприятелиш", да напуснеш група. А между другото, при членуването в групи, няма достъп до твоите лични данни.
Най-неприятното нещо във ФБ са различните забавни приложения, които искат достъп до личните ти данни. За какво им е? Не можеш да ползваш съответното приложение, ако не потвърдиш, че си съгласен. Затова и не ползвам никакви приложинения, които искат достъп до моите данни. Мога и без тях.