BlackBetty, определено си права, че изискват дисциплиниран ум и понякога доста психическо равновесие, за да ги удържиш, да не навредиш на някого, да не си излееш нервите върху него, когато той даже не знае, че е виновен. Казвам го от гледната точка на човек, който от време на време има много силни емпатични пристъпи, а в повечето време усещам "аромата" на емоциите около мен, но това не е толкова натоварващо. Въпроса е, че в много случаи нервната ми система не може да понесе проблемите на всички около мен, които си изплакват душата, защото съм добър слушател. Затова казвам, че е прецакано - да чуваш чужди мисли, да усещаш чужди чувства, просто за мен излишни главоболия. Явно, че могат да се използват за нещо добро, но понякога всички усилия, които си сложил на масата по отношение на това се оказват недостатъчни, за теб остава само болката, яда и нищо повече. :angry: Защото другите хора не разбират.
Иначе за въздействието върху умовете, мисля че ако го имаше, акцентът щеше да пада върху отговорността. Аз със отговорност нямам проблеми. :rolleyes: Имам ясна визия какво бих направила, ако го имах.

Но го нямам.

Иначе не мислите ли, че дори някаква бегла склонност към такива неща трябва да е указана в наталната карта? Според мен човек не става емпатик, примерно, само с усилия и не овладява астралните пътувания, отново, само с усилия, би трябвало да има индикатори в наталната карта.