Интересното е, че се дават по две точки за брака.
Може да зависи от това дали раждането е дневно или нощно, но може да ги имат предвид като две алтернативи.
Обаче ми се струва, че по-работеща може да е точката, включваща планети, които са есенциално и/или акцидентално по-силни. Нямам възможност да го проверя в няколко карти, пробвайте вие, който има желание.
От двете брачни точки за женска карта - АС/Сатурн/Венера и АС/Марс/Луна - втората при мен включва двойка по-силни планети, есенциално и акцидентално (при това в нощна карта). Значи бих могла да изчакам преминаването на Юпитер през 20 гр. Рак и да видя на какъв хал ще съм тогава, не че натам отиват нещата - да се бракувам.

В мъжка карта двете точки са АС/Венера/Сатурн и АС/Венера/Слънце.
Проверих ги в картата на мой близък и като че ли първата е по-работеща. В наталната карта той има Слънце в заточение и Сатурн в собствена обител, дневно раждане. Бракът е трети, в по-зряла възраст, сключен е отчасти и по прагматични съображения.
Картата му не е ректифицирана, но часът работи. И забелязах, че в годината на брака прогр. АС и прогр. МС аспектират двете точки на брака - прогр. АС в съвпад с втората и прогр. МС в квадрат с първата. По дирекция има секстил на дир. МС към нат. Сатурн (9 дом) и секстил на дир. Сатурн с нат. Марс (9 дом) - бракът за него е сатурнова отговорност, намерил си е Луна, която да се грижи за него.

Сега проверих какво е било активирано при сключване на втори брак при него - отново парада командват Марс и Сатурн.
Но мисля, че при него Луната попада около мидпойнта Марс/Сатурн, а тя управлява изгряващия знак. Ако часът е точен, АС също е в аспект със същия мп. Всички дирекционни и прогресивни аспекти работят с този час, проверих. Всъщност сега установих, че по дирекция и прогресия по-често се включва втората точка, но има логика - тя попада точно върху мидпойнта Слънце/Марс.
За първия брак нямам информация кога е точната дата.