Стела, това го пиша единствено от опита си по отношение "работата" и начинът "на действие" на затъмненията - не съм го прочела. Наблюдавам ги от няколко години. И общо взето имах предвид точно това, което си написала в края на коментара си - цикличността т.е. те са част от процес, който не е от днес за утре, нито пък е "от главата за краката".
Примерно съм имала наблюдения на случаи, при които затъмнението влиза в "роля" след повече от половин година. Така че както написаното някъде от някого за връзката между неговата продължителност и съответстващия й срок за неговата "активност", така и изявлението, че затъмнението има значение до другото такова за мен е клише и обща фраза, която няма как да има индивидуално значение по принцип.
За вида на слънчевото затъмнение исках само да кажа, че независимо от това дали е пълно, частично и т.н. ефекта, ако евентуално има такъв, ще е налице т.е. няма разлика в ефективността както ти я нарече спрямо този фактор. Марая беше споменала по-горе, а и по принцип битува подобно твърдение, което предполагам е и източникът на подобни твърдения, че времетраенето на самото затъмнение е от значение за периода, в който то ще има значение. Моят отговор, че това не е такъв фактор в случая беше насочен именно към тази информация просто защото не съм забелязала от опита си подобна корелация.
Астрономическите факти са ни ясни предполагам на повечето от нас, но не обсъждането им ми беше целта на коментара, а чисто философската страна на нещата.