Специфичното при моя Меркурий е в повишената му селективност при боравене с всякакъв вид информация. И тъй като ми се налага да работя с голям обем информация, запомням само това, което има някаква ценност за мен. Същия подход имам и към астрологията - цедката е много ситна при избора на автори и информационни източници за самообучение.
Когато бях ученичка, имах изключителна памет. Беше ми достатъчно да слушам изложението на преподавателя в часовете по любимите ми предмети, за да го преразкажа на следащия ден, без да е нужно да го чета за домашно. Но учебните предмети, които не представляваха интерес за мен, бяха голяма мъка, там не минаваше без четене и подготовка, като имах навика да прекарвам часове в правене на домашни по любимите ми предмети (биология, история, география, рисуване, език и литература), а нелюбимите да ги оставям накрая "за десерт" - математика, физика, химия.
Бих казала, че съм преобладаващо хуманитарен тип, не съм с афинитет към точните науки, макар че и там имам известни (неразвити) заложби, щом си вземах изпитите по висша математика, анализ и статистика. По-добре се справям в частта на анализа, където се извеждат определени трендове и зависимости, но нямам почти никакво пространствено мислене, геометрията за мен беше голяма мъка. Имам изразени лингвистични заложби, без да съм завършвала такава специалност.
Също така умея да импровизирам добре - да отида на някоя лекция без предварителна подготовка и да се справя блестящо, но само ако успея да овладея неувереността си. Така ми се е случвало веднъж-два пъти да водя туристически маршрути, както и езикови курсове, но само когато представянето на материала пред съответната аудитория не изисква догматичен и строго структуриран подход, а творчески и отворен за дискусия.