От гледна точка на инд. астрология ще е интересно да се разгледа, аз лично не съм се запознавала с тяхната астрологична концепция за приятелството. Със сигурност обаче то се простира далеч отвъд 11 дом и У11.
Аз мисля, че и по западната то не се събира само в 11-ти...Но и на мен ще ми бъде интересно от гледната точка на ведите как изглежда...
Аз не съм се задълбавала да чета по тази тема при ведите, но дори на най-основно ниво - нивото, с което се започва - задълбочена информация за социалните ни умения дават накшатрите.
Има накшатри, които предполагат по-хуманистична насоченост и по-добри социални умения, вкл. умение да се градят приятелства /социални връзки/.
Това са Свати, Ревати, Шравана, Читра, Анурадха и вероятно Рохини. Сигурно има и някои, които съм пропуснала.
Има и накшатри, които преполагат по-изразена самодостатъчност, по-слабо изразена емпатия или просто жлъчен характер. Тях няма да ги изброявам, но имам наблюдения в тази насока.

Наред с Асцендента и Луната следва да се разгледа и планетата
атмакарака - тя доста прецизно описва качествата на духа (както самата планета по естествена сигнификация, така и накшатрата, в която попада).
Меркурий и Венера отговарят за нашата социализация, затова също е важно в кои накшатри попадат.
В този смисъл Меркурий се взема под внимание и при анализа на партньорските/брачни връзки, не само Венера като естествен сигнификатор. Знакът и накшатрата, в които е разположен, са от голямо значение - тук виждаме начина на комуникация с другите, не само способностите на интелекта. Разположен в някоя по-остра накшатра, той ще е жлъчен и по-трудно ще привлича симпатии, колкото и "видим" да е в небето.

Разбира се, това не пречи на социализацията, но ако търсим приятелски симпатии, а не формално общуване, това ще изиграе своята роля със сигурност.