Здравей Гост

Възгордяването

• 183 Отговора
  • 26265 Прегледи
*

Mims

• **
  • 772
Re: Възгордяването
« Отговор #80 -: Септември 28, 2012, 06:00:34 pm »
 :rolf:
И на мен,ама веднъж вече го клатих,стига ми толкова... ;D

*

LibrawithTaurus

• **
  • 589
  • Искам истинска, взаимна и споделена любов.
« Отговор #81 -: Септември 28, 2012, 06:04:36 pm »
Какво и защо искате да размахвате? :Р
Искам истинска, взаимна и споделена любов. Без тайни, без лъжи, без игра на гоненица. Лоялни и предани отношения. С много фантазия, въображение и хумор.
https://www.facebook.com/RadostArt - ръчно изработени декоративни къщи :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #82 -: Септември 28, 2012, 06:05:25 pm »
Напротив, най-лесно е човек да се възгордее от духовното. Такъв индивид си мисли приблизително нещо подобно - "Аз, който познавам истината и разбирам тайните на царството небесно и великите закони движещи живота, на мен ли другите, които имат очи, а не виждат, ще смеят да ми се обясняват за това и онова и да не зачитат мнението ми. "

В тоя ред на мисли, човек може да се е докоснал до зрънце от истината, но надали някой може с увереност да твърди, че познава цялата и абсолютната Истина. Не казвам, че не е възможен и такъв вариант - историята познава достатъчно убедителни диктатори, повели след себе си милиони хора, но и отнели живота на още толкова...

Старая се, ако и когато се наложи да дам съвет, да не подхождам от позиция на човек, на който питащият му е под нивото, независимо от това за какъв житейски казус става въпрос, дори ако не ми допада. Когато нещо категорично не импонира на твоя мироглед, имаш избор как да подходиш - можеш да игнорираш, можеш да съдиш, можеш да реагираш според това доколко конкретният случай резонира с твоя опит и ценностна система... И понякога мълчанието е по-добрият избор от неуместни думи, изписани "с огнени букви в небето".

На същото отношение разчитам и аз, затова рядко искам и приемам от някого съвети. Вече се въздържам, за да не ме кара някой да се чувствам гузна, защото съм решила в тежък момент да си излея душата и да покажа, че и аз съм човек, на който му се случва (ако биде провокиран) да има и нелицеприятни мисли, а не дай боже да ги изрека и на глас. Не е нужно всички да сме бели и добри, а първо да се научим да разпознаваме собствените си проекции в хората, които с нещо и по някакъв начин провокират у нас чувство за превъзходство.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #83 -: Септември 28, 2012, 06:06:23 pm »
Ей са например-така ми се клати пръста и иска да го размахам в темата за синастрията-ама няма  :blink:

На мен и в някои хорарни ми се клати, ма там не съм специалист.  :P

Ето така -->  :96: (имаме си даже специален емотикон за това!)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #84 -: Септември 28, 2012, 06:35:21 pm »
Размахвайте, там където трябва и е нужно  :P .

Sun: Близнаци
Asc: Водолей
Moon: Овен

*

Lillie

• 30532
« Отговор #85 -: Септември 28, 2012, 07:16:32 pm »
Размахвайте, там където трябва и е нужно  :P .

Където трябва, си ги вадим.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #86 -: Септември 28, 2012, 08:45:03 pm »
http://dobromirdimitrov.blog.bg/tq-i-toi/2009/11/21/gordost.440178

"Гордостта преминава през три етапа на развитие. Славолюбие, надменност и горделивост. Това не са психологично постулирани етапи. Преди време ги срещнах в един теологичен труд. Там бяха описани като три степени на гордостта. Направиха ми силно впечатление и потърсих потвърждение чрез наблюдение в собствената си работа. Наблюденията ми потвърдиха заключенията на теолозите и очертаха корелационни връзки между теологичното и психологичното тълкуване на гордостта. За по-голяма яснота преименувах степените на етапи и преформулирах описанията на самите етапи, за да ги изкарам от теологичният и да ги вкарам в психологичен контекстПсихичният механизъм на гордостта изглежда по следният начин: трите етапа се стартират един друг, като края на всеки от тях активира следващия. Първият етап, разбира се, прави изключение. Трудно е да се определи кога точно във времето се случва първоначалното активиране, но без съмнение славолюбието се провокира от интензивен несъзнателен стремеж към похвали и одобрение, който от своя страна е породен от необходимостта да се подтиснат базисните психологически страхове, за чието съществуване споменах по-горе, а именно: страх от лишения; страх от ограничаване на свободата; страх, че ще се наложи да подчини поведението си на необходимостта; страх от отказ; страх от пренебрегване; страх от изоставяне и страх от вътрешна самота. Сложните взаимоотношения между страховете и степента им на изразеност определят скоростта на преминаване през всеки един етап, както и времето на стартиране на следващия. Напълно възможно е страховете да се овладеят още на първото стъпало и изявите на гордост да се върнат в норма. Това е възможно да се случи и при преминаването на славолюбието към надменност, просто шансовете намаляват. Една от причините е, че на това ниво гордостта се преплита с някои от другите смъртни грехове. Надменният вече е и завистлив. Надменният е и гневлив. Това е причината на този етап да си създава най-различни врагове, които започват да го критикуват и да се опитват „да му подлеят вода”. Най-сложно обаче е възстановяването на нормата при развитие на процеса до последният етап – горделивостта. Там първопричините са заровени толкова надълбоко, че би отнело месеци и години психологическа работа само за осъзнаването им от горделивеца. Да не говорим пък за това, че надали изобщо бихме могли да започнем работа с него, тъй като състоянието му вече е в стадий на развитие, при който той неистово мрази да бъде поучаван. Станал е деспотичен, крайно егоцентричен и жесток. По-скоро би умрял, отколкото да признае поражение дори и пред себе си. За всяка несполука има виновен друг, който е много вероятно да отнесе и прояви на активната му омраза."

гордост-наранени планети в  лъв,слънце,5 дом,лъвски стелиум в напрегнати аспекти
ВЗСлънце/Луна, и  между малефици, У на Асц в Лъв,У Асц в съвпад Юпитер в Лъв и в 5 дом
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Papy

• 4343
« Отговор #87 -: Септември 28, 2012, 09:06:21 pm »
И сега въпрос с повишена трудност: кой никога не е правил цитираното
Цитат
Крият чувствата, които изпитват и от самите себе си. Изтласкват[1], трансформират, рационализират[2] и интелектуализират[3]. Изобщо ще си счупят главата за да доказват на себе и на света, колко са железни.

Само да предупредя-ако някой каже, че винаги си показва чувствата-диагнозата е друга :)

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #88 -: Септември 28, 2012, 09:27:43 pm »
Аз познавам хора, още от детските си години, които не се крият. Експанзивни, открити, всичко е на показ. Аз съм съвсем друг, плутонов, типаж, но не съм сигурна кое е по-доброто.

« Отговор #89 -: Септември 29, 2012, 06:02:22 am »
И сега въпрос с повишена трудност: кой никога не е правил цитираното
Цитат
Крият чувствата, които изпитват и от самите себе си. Изтласкват[1], трансформират, рационализират[2] и интелектуализират[3]. Изобщо ще си счупят главата за да доказват на себе и на света, колко са железни.

Само да предупредя-ако някой каже, че винаги си показва чувствата-диагнозата е друга :)

въпроса е до колко , явно при тях е крайност,която ги руши
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #90 -: Септември 29, 2012, 01:05:37 pm »
В мъжка карта съм забелязала напрегнат аспект Марс/Юпитер, че се проявява като арогантност, желание за налагане на собственото мнение и модел на поведение. Не ми е представителна извадката обаче, а още по-лошото е, че нямам точни часове на раждане. В едната карта е възможно Сатурн да в близост до МС.
В едната карта има съвпад Марс/Юпитер в Рак (тази я слагах, на алчния човек), в другата май беше квадратура.

Почти не срещнах астрологична обосновка, но това мнение определено ме заинтригува . Така и не разбрах къде се крие в натала това "явление" ?
Питам като един "кандидат-егоцентрик" да кажем  ;D ?
Sun: Близнаци
Asc: Водолей
Moon: Овен

*

Lillie

• 30532
« Отговор #91 -: Септември 29, 2012, 01:36:55 pm »
Да ви кажа, аз силно възгордял се мъж почти не познавам, по-характерно е това поведение за жените, такива съм срещала понякога... Но мъж, който да ми се дуе насреща и да се държи, сякаш е хванал многоръкия Шива за шлифера  ;D, още не съм срещала /за радост/. А що се отнася до такъв тип жени, те са ми много забавни и, както казах по-горе, търпя ги за сеир.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #92 -: Септември 29, 2012, 01:43:35 pm »
Не са ли лъвовете възгорди?
Козирозите също?
Или тези Ас-та...

Не го казвам с лошо,моля! :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #93 -: Септември 29, 2012, 01:46:37 pm »
Не са ли лъвовете възгорди?
Козирозите също?
Или тези Ас-та...

Съчетание Лъв/Козирог дава горделивост, но не винаги гордост. Зависи и от други фактори.

Има случаи, когато човек се перчи, дуе се, демонстрира "ниво", а когато нещата опрат до това да прояви малко достойнство и принципност, никакъв го няма. :)

Всъщност при големите надувки именно това наблюдавам в повечето случаи - неумение да излязат с достойнство от неизгодна за тях ситуация или от ситуация, в която са сгафили. :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #94 -: Септември 29, 2012, 01:50:06 pm »
Ич не ти и трябва,убийствено е партньорството с такъв ненормалник.
Тоя,който описах по- горе,минаваше на червено през пешеходните пътеки,светът по всички начини му беше длъжен. ;D
Като се замисля,моя добра приятелка ,Овен ,също имаше период на възгордяване след като се омъжи за баровец.От хвалби и надувки леко  се дистанцирахме от нея,хубаво,че дойдоха децата,грижите,кризата,та се заземи и вече не съм чула изцепки от сорта" банята ми е Рока" ," вкъщи не готвим" и т. н.Има и  силен акцент на Близнаци в натала й и естествено- АЦ Лъв.
Другата ми дружка с АЦ Лъв и Стрелешко Слънце също се изживяваше като недосегаема в по- младите си години,улегна и помъдря и тя.
И кво стана- Лъв,Юпитер и щипка Овен е моята комбинация за надути сапунени мехурчоци.

*

Asol

• 4140
« Отговор #95 -: Септември 29, 2012, 01:54:06 pm »
Да ви кажа, аз силно възгордял се мъж почти не познавам, по-характерно е това поведение за жените, такива съм срещала понякога... Но мъж, който да ми се дуе насреща и да се държи, сякаш е хванал многоръкия Шива за шлифера  ;D, още не съм срещала /за радост/. А що се отнася до такъв тип жени, те са ми много забавни и, както казах по-горе, търпя ги за сеир.  ;D

Това не е ли своего рода възгордяване, че си нещо повече и над тези, който наблюдаваш и коментираш техните слабости. Някакви са в "супата", а ти ги гледаш образно казано от погледа на многоръкия безпристрастен и непогрешим Шива и ги оставяш да се наиграят.  ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #96 -: Септември 29, 2012, 01:55:11 pm »
От хвалби и надувки леко  се дистанцирахме от нея,хубаво,че дойдоха децата,грижите,кризата,та се заземи и вече не съм чула изцепки от сорта" банята ми е Рока" ," вкъщи не готвим" и т. н.

Това пък е такъв елементаризъм /да ме извинявате/ - да тръгнеш да изтъкваш какви плочки имаш в банята. Дребнаво, по женски. :) Ако ще се надуваме наистина, нека то да е хай класа. :))
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #97 -: Септември 29, 2012, 01:56:57 pm »
Това не е ли своего рода възгордяване, че си нещо повече и над тези, който наблюдаваш и коментираш техните слабости. Някакви са в "супата", а ти ги гледаш образно казано от погледа на многоръкия безпристрастен и непогрешим Шива и ги оставяш да се наиграят.  ;D

Къде съм казала, че нося шлифер, за който да ме хванат?  :P

Но, да - забавни са ми, респ. се надувам.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #98 -: Септември 29, 2012, 01:57:12 pm »
Какво общо има казването на фактите с възгордяването? Мен пък изключително ме дразни манията по приравняване. Ако банята й е Рока и вкъщи не готви, зорлем да каже друго ли? Хората постоянно нещо ги дразни. Ако повече си гледаха собствените бани и по-малко се интересуваха от чуждите, всичко щеше да е далеч по-лесно. И аз съм била в позиция да кажа нещо, защото е така и да ме гледат възмутено. Аман. А преди като работех с някакви все известни, тогава пък вече ме бяха обявили за надувка номер едно. Пука ми. Но беше смешно. Питат, а после коментират отговора, защото не им харесва.  :unsure:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #99 -: Септември 29, 2012, 02:02:50 pm »
Между другото, расла съм в общество, в което на почит бяха еднаквостта и уравниловката.
Като бях по-малка, се притеснявах да нося по-хубави дрехи, за да не кажат и не помислят съучениците ми, че с нещо се изтъквам. Доизносвах скромните роклички на по-голямата ми братовчедка и захвърлях новите хубави дрехи, които носеше майка ми от чужбина. Впоследствие дойдоха други времена, комунизмът свърши...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.