Здравей Гост

Алтруизмът

• 32 Отговора
  • 4255 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Алтруизмът
« Отговор #20 -: Март 31, 2013, 09:12:50 pm »
Човек помага и като един вид презастраховка, че един ден и на него когато му е необходимо да му отвърнат със същото т.е. добър си, за да бъдат такива и с теб.

Тоест помагаш, за да можеш някой ден да разчиташ на същата помощ от човека, на който си помогнал, така ли да разбирам? Или по принцип помагаш, за да си "изпросиш" (срещу извършената добра постъпка) помощ "свише" някой ден, когато и ти изпаднеш в беда? Това ли е мотивацията според теб?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #21 -: Март 31, 2013, 09:17:25 pm »
Питам се в случая на Асол кое от светилата оказва повече влияние...Слънцето или Луната? :-\ :rolleyes:
Заглавията ми правят впечатление... :rolleyes:

И понеже съм и гледала картата ...и понеже знам къде са светилата...все си мисля, че тя е поела пътя на слънцето...,а не на женското- луната. :rolleyes:
В което няма нищо лошо разбира се...,но по всичко личи, че е имала здрава връзка с баща си. :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #22 -: Март 31, 2013, 09:20:58 pm »
Има и три категории алтруистични самоубийства - отказваш се от живота в полза на групата.
От днешно време - самозапалването на Пламен Горанов във Варна е пример за остро алтруистично самоубийство.

Да, жалко за него.

Но с какво е помогнал на групата/общността и какво е постигнал с постъпката си, освен купчина натрупани камъни пред Общината? Можем ли да сме сигурни в това, че решението на варненския кмет да си подаде оставката е продиктувано от този трагичен инцидент?

А когато Пламен се е самозапалил, дали наистина е мислил, че протестната му акция ще приключи с летален изход за него или просто е искал да покаже и докаже нещо, без да допуска такъв завършек?

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #23 -: Март 31, 2013, 09:31:48 pm »
Алтруизма свързвам с няколко психологически фактора.
Дали е продиктуван от липса на правилна самооценка или обратното.

За  мен всичко, което излиза извън разумните граници е психологически проблем.

Бог да го прости Пламен..,но аз мисля, че там все още не е ясно и не е доказано кой е палнал фитила.
Не смятам обаче , че тези хора са по-полезни за обществото палейки се...,а точно обратното.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #24 -: Март 31, 2013, 09:38:13 pm »
Бог да го прости Пламен..,но аз мисля, че там все още не е ясно и не е доказано кой е палнал фитила.
Не смятам обаче , че тези хора са по-полезни за обществото палейки се...,а точно обратното.

Случаят е доста мътен и неизяснен, но е натиснал спусъка на други подобни случаи в страната, други хора последваха неговия пример, отново чрез самозапалване. Ако чрез алтруизма си е въздействал (без да знае и иска) върху нечия психика, което е довело отново до трагичен инцидент, какъв тогава е неговият принос?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #25 -: Март 31, 2013, 09:50:14 pm »

Случаят е доста мътен и неизяснен, но е натиснал спусъка на други подобни случаи в страната, други хора последваха неговия пример, отново чрез самозапалване. Ако чрез алтруизма си е въздействал (без да знае и иска) върху нечия психика, което е довело отново до трагичен инцидент, какъв тогава е неговият принос?

За мен това са психически проблеми..,които в никакъв случай не бива да бъдат използвани с политически цели.
Това касае здравето на децата...и на подрастващите поколения...
Наскоро гледах Бате Енчо...и ме изуми факта...,че на въпроса: Какъв искаш да станеш като пораснеш?" децата отговаряха ПОЖАРНИКАР или ПОЛИЦАЙ. :blink:
Това е показателно за времето в което растат децата и за вменяването на едно основно чувство- РОБСКО САМОСЪЗНАНИЕ...,което води след себе си ментални проблеми.

*

Asol

• 4140
« Отговор #26 -: Април 01, 2013, 10:16:53 am »
Човек помага и като един вид презастраховка, че един ден и на него когато му е необходимо да му отвърнат със същото т.е. добър си, за да бъдат такива и с теб.

Тоест помагаш, за да можеш някой ден да разчиташ на същата помощ от човека, на който си помогнал, така ли да разбирам? Или по принцип помагаш, за да си "изпросиш" (срещу извършената добра постъпка) помощ "свише" някой ден, когато и ти изпаднеш в беда? Това ли е мотивацията според теб?

Не, като цяло и по принцип. Човек инстинктивно прави сравнение със себе си ако е достатъчно човечен или е имал подобна опитност проявява алтруизъм.

« Отговор #27 -: Април 12, 2013, 11:08:24 am »
Той на 99 години ли е?
"Любовта винаги е търпелива и добра. Никога не е ревнива. Любовта никога не е надута, нито суетна. Не е груба, нито егоистична. Не е обидена, нито сърдита. Любовта не се радва на прегрешенията на другите, но се радва много на истината. Винаги е готова да прости, да се довери, да се надява..."

« Отговор #28 -: Април 12, 2013, 03:28:26 pm »
Картата на дядо Добри. Луната има възможност и да бъде в Рак
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8F%D0%B4%D0%BE_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8

да най-големият дарител на храма А. Невски ,  35 хиляди,а живее в малка порутена стая с легло и маса :blink:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

neo

• *
  • 72
« Отговор #29 -: Април 13, 2013, 06:42:19 pm »
В началото започва добре, но след социобиологията вземат да се появяват меко казано съмнителни неща. Масовият "алтруизмът" наистина е от типа почеши ме, за да те почеша. И е съвсем нормално да се е появил с развитието на обществото, и все по-голямата обвързаност между хората. Повечето хора са огромни егоисти, и съответно не могат да понасят други егоисти. Така че е наложило всички да се правят на "неегоисти" за да съжителстват мирно. Това е масовият случай.
Другият масов случай наистина е когато човек се възприема отговорен. Дори не става дума за съчувствие, а по-скоро за вина идваща от съмнение дали постъпва правилно. Ако има и други в тая ситуация, и те не правят нищо, значи не се съмнява и обвинява.
Онова с гените е донякъде вярно, и то винаги действа на някакво ниво, но според мен е доста по-слабо. Има много примери и за хора, и за животни, чийто цел е само пръскането на гени, и не им пука особено за тяхното по-нататъчно оцеляване.
Забравен е другия разпространен вид "алтуризъм" - идеализмът. Такъв може да идва както естествено, така и да бъде наложен външно чрез култура и книги. Примерно патриотизмът е до голяма степен наложен. Естествен е ако става дума за човечеството като цяло и илюзиорният бляна, че то може да бъде нещо повече. Това не е обаче нещо нещо направено за другите, а нещо направено за една идея. Вярно, тази идея може наистина да бъде от полза за тях, но това е второстепенно.
Друг тип "алтуризъм", всъщност е егоизъм в най-развита форма - правене за пред другите, не с цел оцеляване, а за да се изживяваме просто на велики. Част от тези хора дори не го осъзнават, но го правят защото повишава самочувствието и себеоценката им.
Може да пропускам някой вид, но общо взето са това. Всеки който се смята за алтруист, и не се разпознава в някои от тях, има сериозен проблем - не зане от кой вид е. В най-добрите възможни взаимоотношения между хората, никои от тези или от стандарните прояви на егоизма не присъства. Ако цениш някой, правиш съответно каквото можеш за него, без да изпадаш в крайности. Като не се тупаш в гърдите колко мислиш за него, и пренебрегваш себе си. Човек не е способен да пренебрегва себе си. Може да пренебрегне желания свързани с него, заради желания свързани с други, тъй като последните са по-силни в него. Това не го прави "неегоист". Колкото и да го наричат "любов" някои, факт е че е много далеч от това...

« Отговор #30 -: Април 13, 2013, 07:20:01 pm »
Картата на дядо Добри. Луната има възможност и да бъде в Рак
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8F%D0%B4%D0%BE_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8

Ей, това е алтруизъм вече.
4 планети във воден знак + Хирон и СЛВ в Риби. Юпитер в най-нестандартния знак и Уран на трон, подобно дарение и то в такава сума е доста необикновено деяние. Венера, която отговаря за лукса и ценностите е ранена в Дева. Луна тригон Юпитер, Юпитер тригон Сатурн. Дори астрологично погледнато човека си е безкористен.

Има и липса на огън :rolleyes: .

Партизанин ляга върху граната, за да спаси другарите си. Мислите, че това не му носи никакво удоволствие? По дефиниция бъркате.

Филанкишията ли казва, че бъркаме ;D ? Този партизанин, да не би да е и садо мазохист също така ?

*

Asol

• 4140
« Отговор #31 -: Април 13, 2013, 07:42:31 pm »
Не знам, питай автора на статията. 

*

Papy

• 4343
« Отговор #32 -: Април 13, 2013, 08:12:02 pm »
Нали наскоро ви казах, че съм алтруист-е - сега взех решение вече да не съм