Здравей Гост

Джентълмени

• 27 Отговора
  • 4395 Прегледи
*

satin_

Джентълмени
« -: Май 24, 2013, 07:07:35 pm »
...означава образован, интелигентен и възпитан мъж, облечен елегантно, с изискан говор и маниери. Други негови качества са точността и това, че държи на думата си.... Също така се подразбира, че джентълменът знае как да се държи с жените уважително и галантно....

За съжаление все по-рядко се срещат такива мъже в България.

Какво мислите, кое в натала дава джентълменско поведение :P

« Последна редакция: Май 24, 2013, 07:42:40 pm от satin_ »

*

Lillie

• 30532
Re: Джентълмени
« Отговор #1 -: Май 24, 2013, 08:05:25 pm »
Какво мислите, кое в натала дава джентълменско поведение :P

Възпитание и ценностна система - има ли ги заложени в натала?  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

satin_

« Отговор #2 -: Май 24, 2013, 08:12:25 pm »
Не знам, за това питам. Би трябвало да има някакви показатели  :blink:

*

Veselin

• 2737
« Отговор #3 -: Май 24, 2013, 08:13:13 pm »
Венера трябва да се гледа според мен.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Май 24, 2013, 08:31:47 pm »
Ще споделя моите виждания и впечатления по този въпрос, надявам се никой да не го приеме лично.

Като цяло, истински джентълмени сред бг мъже не съм срещала - не и с тоя манталитет, имат още доста да еволюират. Разбира се, винаги се намират изключения - нека гледаме положително на нещата. :)

Не липсват мъже, които умеят и знаят как да се държат галантно и елегантно, с изискани маниери, интелигентни, ерудирани. Но да ви кажа от личен опит, джентълменско поведение съм виждала и сред мъже, които не се отличават със супер ерудиция и блестящ интелект. Маниерът, по който един мъж се държи с жените, не е пряко обвързан с нивото му на интелигентност, само отчасти. И дори не винаги опира до възпитание, на някои мъже просто им е в кръвта.

За мен обаче джентълменско поведение трябва да върви заедно с уважение към жената.

Срещала съм и мъже, демонстриращи джентълменски маниери - на пръв поглед мили, любезни, изискани, грижовни. Но го правят с определена цел - да те впечатлят, да спечелят вниманието ти и в крайна сметка да те вкарат в леглото си (и още много други). Независимо от изисканите си маниери, те не проявяват уважение към жената.

Сред втория тип най-често съм срещала мъже с Луна или Венера в твърд аспект със Сатурн.
И това не са само мои впечатления - същото са ми споделяли и приятелки, обвързани или омъжени за такива мъже.

Той ще ти се усмихва мило, ще се държи с теб като с дама в обществото, но същевременно може да не проявява уважително отношение, т.е. в случая говорим за хвърляне на прах в очите, желание да впечатли и жената, която го интересува, и определен социален кръг, в който се показва с тази жена.

Между другото, в картите на такива мъже - от втория тип, ако се разгледат все едно, че са женски, най-често се намират указания, макар и индиректни, за склонност към платена любов. Неуважение към женското начало, в основата на което може да стоят ниска самооценка, проблеми в отношенията с майката или друга ключова женска фигура и редица други фактори.

« Последна редакция: Май 24, 2013, 08:38:09 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

elfidka

• 3129
« Отговор #5 -: Май 24, 2013, 08:35:16 pm »
От астрологична гледна точка, бих погледнала Сатурна, например един Сатурн в риби си е класически джентълмен според мен  ;)
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #7 -: Май 24, 2013, 10:30:35 pm »
Венера трябва да се гледа според мен.

Венера ще опише по скоро външни характеристики/маниери, дресинг стайл/ и предпочитания.

Жените имате твърде различна и доста често размита представа за това какво е джентълмен, да допълня.
Sun: Близнаци
Asc: Водолей
Moon: Овен

*

Нова

• 3491
« Отговор #8 -: Май 24, 2013, 10:31:57 pm »

Жените имате твърде различна и доста често размита представа за това какво е джентълмен, да допълня.

Аха, аха.

*

satin_

« Отговор #9 -: Май 24, 2013, 10:37:48 pm »

Каква е твоята дефиниция за джентълмен  :blink:

*

Emma

• *
  • 321
« Отговор #10 -: Май 24, 2013, 11:35:00 pm »
Аз познавам един джентълмен. Компанията му е много приятна, начетен е, възпитан, има много добри обноски, които са примесени с едва доловима снобщина. Но усещането, когато разговаряме е, че сякаш съм в компанията на приятелка. Което ме навява на едни други мисли.  :-\ Но това усещане не идва от джентълменското му поведение, а от други фактори, да не навлизам в подробности.

Не знам от кое в натала може да се проследи. При този господин Слънце и Нептун съвпад в Стрелец. Венера в Козирог, връх на Тао с Марс в Овен и Уран във Везни. Луна и Юпитер във Водолей, но не са в съвпад. Меркурият е в Скорпион. Сатурн е в Рак.
При него поведението е следствие на възпитание и дълъг живот в чужбина, където е сформирал личността си. Има по-различен манталитет в много отношения.

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #11 -: Май 25, 2013, 12:13:33 am »
Аз познавам един джентълмен. Компанията му е много приятна, начетен е, възпитан, има много добри обноски, които са примесени с едва доловима снобщина. Но усещането, когато разговаряме е, че сякаш съм в компанията на приятелка. Което ме навява на едни други мисли.  :-\ Но това усещане не идва от джентълменското му поведение, а от други фактори, да не навлизам в подробности.

Предвид конфигурацията му има вероятност да е хомосексуален.

Каква е твоята дефиниция за джентълмен  :blink:

Не е коректно да посоча такава, въпреки че мога и имам реално такива образци.

Колкото до това което имах в предвид, наскоро бях задал подобен въпрос на по чашка кафе на една позната - нейното мнение се характеризираше от една страна с жестове и чисто отношенчески дадености от типа/дърпа ми стола, отваря ми вратата, държи се мило с мен, разсмива ме/, но имаше и такива/отваря ми врата на колата, но не се качвам в стари коли;води ме всеки ден на различни места, плаща сметките, където и да отидем; обичам да ми прави подаръци/подаръци за които се споменаваше бяха от сорта на телефон,пръстен,часовник и т.н//. Като втората част със сигурност я вълнуваше много повече .  Затова коректно като повдигате такива теми да се изказвате лично за вас какво е един мъж да е джентълмен.

В наталните карти според мен факторите са твърде комплексни и не опират само до Венера и Сатурн, защото за да си джентълмен се изискват много качества.

*

satin_

« Отговор #12 -: Май 25, 2013, 12:43:13 am »
Аз казах какво разбирам под тази дума  :blink:
Джентълменът е достоен, учтив, почтен, съобразителен, възпитан, човечен, интелигентен, изискан...
Държи се с уважение към всички, не критикува и по никакъв начин не обижда хората, не провокира конфликти, запазва добрия тон дори, когато това е трудно и т.н.

« Отговор #13 -: Май 25, 2013, 12:44:38 am »
 :blink:За аспекти НЕ ЗНАМ,но определено е до ВЪЗПИТАНИЕ!!!
За съжаление още не съм срещала сред БГ-мъжете ТАКЪВ ЕКЗЕМПЛЯР...сигурно е ИЗЧЕЗВАЩ ВИД ;D

*

Emma

• *
  • 321
« Отговор #14 -: Май 25, 2013, 12:49:22 am »
Санти, не посмях да кажа нищо за конфигурацията му, за да не случа някой съфорумник с подобна и да го засегна неволно на гейщина.  :-[
Но да, въобще не усещам неговия тронов Марс, той е опериран от Марс, липсва в поведението му изцяло. Но опозицията към Уран се усеща. Той е суетник, но се облича с много стил, ненатрапчиво, малко класически, изчистени линии. Не съм го виждала никога в спортни дрехи. Често носи костюми за удоволствие, не по принуда от работна среда.
Но от време на време ме сюрпризира с някое изказване как имал много ексцентричен жълт панталон, който бил в тон с еди кое си друго тоалетче и фишу, но населението в страната ни не било дорасло за такъв тип облекло. Жълт панталон и шалче не е нищо необичайно за мен. Но ми е необичайно да се страхува прекалено много какво мнение ще създаде за себе си.
И е много впечатлителен за чуждото облекло, кой бил облечен със стил, какъв акцент имал. Което отново не е признак за хомосексуалност да си впечатлителен. Покъртително е детайлността, която забелязва.
Аз до момента хетеросексуален мъж не съм виждала да е толкова забележителен за женско облекло, а за мъжко съвсем, което той отразява.
Моето разбиране за джентълмен е ненатрапчива класа и умение да се държи един мъж добре в обществото, както и с жените.
Определено ми прави впечатление, ако един мъж ненатрапчиво ме обгрижва, когато излезе с мен. Много повече от демонстративното отваряне на врати и дърпане на стол.
От описания господин по-горе никога не съм видяла да се перчи с обноските си. Но и никога не ме е поставял в ситуация да се дразня от отваряне на врата, съобразително е постъпвал по начин, с който възпитанието му да не е дуене на пуяк.

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #15 -: Май 25, 2013, 01:09:36 am »
Emma, не би трябвало да се засяга, който и да е, все пак говорим за личен избор, който касае само дадения човек и никой друг  :blink:.

Човекът, който описваш ти до голяма степен приличаше на един мой колега, който е хомосексуален, че и от ромски произход, затова и с такава доза сигурност предположих за наклонностите му, но етикетът, маниерите му, начинът на изказ,интелектът и изключително богатия речник и култура бяха просто впечатляващи, имаше уважението ми заради тези си качества. Наистина много рядко можеш да срещнеш такъв тип хора, а да не говорим някой да ги оцени.
До колкото си спомням беше със Слънце във Водолей.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Май 25, 2013, 01:20:09 pm »
:blink:За аспекти НЕ ЗНАМ,но определено е до ВЪЗПИТАНИЕ!!!
За съжаление още не съм срещала сред БГ-мъжете ТАКЪВ ЕКЗЕМПЛЯР...сигурно е ИЗЧЕЗВАЩ ВИД ;D

Тук ще се съглася. Добрите обноски се още не те правят джентлмен. Както казах, при някои те могат да бъдат престорени.

За мен е важно отношението, мъжът да проявява уважение - не само в обществото, т.е. демонстративно когато сме навън, а когато няма странични наблюдатели. И не става въпрос за маниери и дребни жестове - да ми дърпа стола, да ми отваря вратата и т.н. (това го мога и сама  ;D), а за качества, които не могат да се имитират, ако наистина не ги притежаваш.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Emma

• *
  • 321
« Отговор #17 -: Май 25, 2013, 02:01:18 pm »
Лили, мен ме досрамя да напиша в темата за джентълмените, че и сама мога да си дърпам стола, но ти не се възпря.  ;D

Колко жалко, че това се възприема за някакъв остарял модел на поведение и възпитание.
Ако имаше повече джентълмени, щеше да има и повече дами.
Аз поне по себе си съдя. Поведението на този господин, който съм описала, ме принуждава да потърся женствеността в себе си, ако съм я позагърбила, облагородява ме подобен тип отношение към мен.
Другите мъже ме принуждават да заемам мъжка роля, а аз не го желая.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Май 25, 2013, 02:09:07 pm »
Лили, мен ме досрамя да напиша в темата за джентълмените, че и сама мога да си дърпам стола, но ти не се възпря.  ;D

Овенът си е Овен  ;D - какво да го правиш!? А ти си елегантна Везна все пак.  :blink:

Мога да бъда и жена, и мъж - според обстоятелствата. Но именно затова срещам затруднения и неразбиране - с женска емоционалност съм, но с мъжки начин на мислене, затворени в женско тяло.  :-[

Дори в офиса колежките ни винаги ми разбират шегите, но като вляза и пусна някой лаф в стаята при мъжкия колектив, там срещам 100% разбиране.  ;D (това не означава, че съм некултурна)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Emma

• *
  • 321
« Отговор #19 -: Май 25, 2013, 02:21:27 pm »
Да, това за женската емоционалност и мъжки начин на мислене е много валидно и за мен.
Аз като типичен мъж давам решения, ако някой ми се оплаква за нещо.  :-[ Не е до невъзможност да проявя емоционално разбиране, това го умея. Но включвам на мъжки режим - има проблем=>давам решение за него.  :-[ И не е само това. Не разбирам от мъжки дейности, но ако се налага, мога да кова пирони, да участвам в градежи, типично мъжки дейности ми идват отръки.  :-[

Не е редно в темата за джентълмените да се показваме ние какви сме джентъл-мени... :-[ :-[ :-[ Ще ни обвинят, че не са такива, защото много жени сме с мъжко мислене.