Но съм говорила с хора, дошли да живеят тук от други държави - не са олигарси, не са богаташи и нямат нищо общо с руската газ.
И казват, че в много отношения тук животът е по-добър, не само заради топлия климат.
Да, добър, но добър за тези, които имат значителни банкови сметки и не обръщат внимание на тинята, в която е затънал народа. Да, вярно е също така, че сме в това положение, защото това сме заслужили. Както не веднъж съм казвала, тези, които са в парламента и ни управляват, са огледалният образ на самите нас. Не сме по-добри, морални, честни и т.н. от тях. И докато нашето съзнание не се промени и държавата няма да се промени.
Не съм сигурна, че заслужаваме повече, но животът в България не е добър за 90% от населението. Най-големият проблем според мен не е липсата на пари и бедността в страната. Най-големият проблем е че хората не виждат нищо хубаво в бъдещето си. Липсата на средства, които са нужни за да покриват всекидневните си нужди ги прави озлобени, дребнави, егоистични и глупави. Очите на хората са празни.
Ако нямаш нужните връзки, колкото и кадърен да си трябва да положиш къртовски усилия, за да постигнеш нещо. И погледнато от страни това нещо не е нищо. Хората си мислят, че живеят добре щом могат да си позволят да си платят битовите сметки, да отидат два пъти в годината на почивка, да имат приличен дом, хубава кола, свястна работа с прилична заплата и т.н. До толкова им стигат мечтите и за това се борят през целия си живот. Някои го получават, по голямата част не. Мечтите на хората в България са толкова мънички.
Виждам... бабите и дядовците, на които пенсията едва им стига да си купят лекарствата. Зимата стоят на студено, защото нямат пари за парно или дърва. Да си купят салам, който и кучето ми не иска да го яде, за тях е лукс. Децата, които са лишени от нормална семейна и социална среда и от сносно образование. Самотните майки, които с мъки успяват да осигурят най-нужното на детето им. Средната работна заплата за страната не е достатъчна за да се осигурят дори елементарните човешки нужди. Ако случайно човек направи грешката да се разболее, господ да му е на помощ, защото здравната сфера всички знаем на какво ниво е. Нормално ли е, човек в 21 век да няма възможност да получи адекватна медицинска помощ, лечение и т.н., освен ако не си плати за това. Образователната система, въобще няма да я коментирам. И така нататък, и така нататък.
Та животът в България погледнат от различни ъгли може да изглежда различно, но истината е, че не е никак добър.