Гаури - а не мислиш ли, че подобни конфликти и техните качествени и количествени натрупвания, и неизбежните изменения, идващи след тях, са именно заради наличието в тях на мъже не на място? 
и да - мнението ми е, че в такива ситуаци намеса на мъжа е не само нужна - но единствен възможен изход. и изобщо не е ситуация - да избере мама или жената, а е: коя е права и коя не в конкретния случай.
И какво като МЪЖЪТ каже коя е права, коя не...Това за него е равнозначно на ТАЗИ ОБИЧАМ, ТАЗИ НЕ . А той обича и двете... От друга страна конфликтът ще се изостри още повече. Отхвърлената ще иска да се реваншира. Ще натрупа в себе си обида и гняв. Ще търси поводи да си върне..А когато хората живеят заедно, не бива да има такива отношения помежду им.
Знам, че има хора, които ясно поставят границата и са готови с лекота да отрежат квитанциите на мама или на партньора, без да се замислят за това как той (тя) се чувства... Но дали така е по-добре? Така причиняваме страдание на близките си хора, на тези които ни обичат...
Знам още, че взаимоотношенията свекърва-снаха не са никога лесни, дори когато не живеят, под един покрив, но... Да виниш трети човек, че не се намесва в конфликта между други двама, защото е "путьо маринкин"... е според мен неконструктивно и неефективно.