Здравей Гост

Защо не можем да бъдем добри?

• 83 Отговора
  • 13505 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re: Защо не можем да бъдем добри?
« Отговор #20 -: Януари 06, 2014, 07:37:35 pm »
Няма добро без зло, любов без безразличие , рай без ад  :blink:

ИМА! Има добро...ВСЕКИ СЕ РАЖДА ОТ ЛЮБОВ И С ЛЮБОВ!
Дори и в насилието има любов...В мига на екстаз ....
Любовта е велико чувство...то не е дадено на никой друг освен на човека.

СТРАХ! Това е причината...ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ УБИЕЦ!

http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #21 -: Януари 06, 2014, 07:39:39 pm »

Страхът прави хората не само лъжци, а и неблагодарни?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #22 -: Януари 06, 2014, 07:47:21 pm »
Да бъдеш добър изисква волево усилие , а лош- първосигнална реакция , затова е и по-трудно да си първото , да простиш или да се издигнеш над помията , с която те заливат. За  всеки  ценностните критерии са различни , което е нормално , но най-важното  е да сме толерантни към другите и да ги приемаме такива , каквито са , а не да се опитваме да ги вкараме в собствения си нравствен калъп

..аха..изначално всяко човешко същество е добро....в контакта с "другите" то започва малко по малко да излиза от "перфектната космическа доброта" -мои думи :P / и нивото на тази доброта сигурно е показано в натала/....може би зависи от "другите" колко ще му позволят да се отклони от "рожденото му ниво на доброта".....

Адът, това са другите, така ли? ;D

« Отговор #23 -: Януари 06, 2014, 07:49:02 pm »
Сартрово е навън, така е.
пожелавам си по повечко Сизифци.

« Отговор #24 -: Януари 06, 2014, 07:49:58 pm »
Хора пак общи приказки. Ваша си работа в същност. Според вас кое е добро и зло?
За мен добро е да взема на менте просяк парите, а за вас сигурно е ад.
Хахахаххахахахаха, дайте примери..;)
Тайната на успеха в живота е да си готов за добрата възможност, когато тя настъпи.

*

Марая

• 28287
« Отговор #25 -: Януари 06, 2014, 07:50:29 pm »

да!

Част от книгата готова за публикация... :-[ :P

.......В търсене на проблемите и причините открих бича ,който линчуваше емоционалния свят на мен и хората около мен.
Този бич нанасяше жестоки удари...и след всеки удар усещах как се превръщам в мазохист.
А защо?!
Човек свиква с болката..,сякаш тя го прави жив.Сраснат с нея...той дори не осъзнава как се превръща в жив мъртвец.
Страхуваме се..,да приемаме,да осъзнаваме..,да разбираме...Страхуваме се да благо-дарим на хора,ситуации...,за да не разберат,че сме слаби...
Осъзнатия страх вече не е страх..,а сила.
Няма основателна причина за страха..,дори и тогава ,когато нещо се е случило...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #26 -: Януари 06, 2014, 07:50:43 pm »

За доминираща западна хемисфера  ;D

Но и аз съм на мнение, че човек се научава да бъде зъл чрез взаимодействие с другите, в зависимост от обкръжението. Не живеем в стерилна среда - нито изначална семейна, нито социална.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #27 -: Януари 06, 2014, 07:58:31 pm »

За доминираща западна хемисфера  ;D

Но и аз съм на мнение, че човек се научава да бъде зъл чрез взаимодействие с другите, в зависимост от обкръжението. Не живеем в стерилна среда - нито изначална семейна, нито социална.

Както каза някой вече, по-лесно е. Като те ухапят, хапеш… освен ако не положиш особено усилие. По който повод, Нериле, хрумвало ли ти е, че менте просякът може да ти прасне една патерица по кратуната и да си идеш ей тъй от белия свят, за глупост?

« Отговор #28 -: Януари 06, 2014, 07:59:42 pm »

....а не трябва да е така :blink:...не трябва да приемаме като лоши всички около нас... всеки вижда това,иска да види у другия,в крайна сметка....предварителната ми нагласа ,че средата около мен е хармонична ми помага да видя хармонията/колкото и слабо осезаема да е тя в средата ми/...
Обичам красотата и хармонията...особено в междуличностните отношения....:)

« Отговор #29 -: Януари 06, 2014, 08:00:40 pm »
Не е задължително, просто трябва да има база за сравнение.Най-страшния ад често е в самите нас, но е трудно да го признаем и затова търсим вината в другите
Всичко е възможно. Невъзможното просто отнема по-дълго време.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #30 -: Януари 06, 2014, 08:01:56 pm »
Със зли и арогантни хора как да си добър постоянно? Да, нужно е да се учим на прошка и търпение.
С лъжците как да си кристално честен? Но с тях случаят е по-специфичен, с истината могат да бъдат неутрализирани. Стига да са малко по-осъзнати.  ;)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #31 -: Януари 06, 2014, 08:03:15 pm »

ИМА! Има добро...ВСЕКИ СЕ РАЖДА ОТ ЛЮБОВ И С ЛЮБОВ!
Дори и в насилието има любов...В мига на екстаз ....
Любовта е велико чувство...то не е дадено на никой друг освен на човека.

http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg

..има Добро и Любов.....те са основната енергия в Съществуването....от тях произлизат другите енергии/техни производни/.....дори и там/в насилието/ има Любов :blink:

« Отговор #32 -: Януари 06, 2014, 08:06:02 pm »
Мен лично ме е страх от хора, които искат да изправят всички кривици:

Това за първоначалната нагласа е много вярно — всеки път като си помисля "А колко по-зле можеше да бъде!", разбирам, че съм оптимистично настроен…

« Отговор #33 -: Януари 06, 2014, 08:07:54 pm »
Със зли и арогантни хора как да си добър постоянно? Да, нужно е да се учим на прошка и търпение.
С лъжците как да си кристално честен? Но с тях случаят е по-специфичен, с истината могат да бъдат неутрализирани. Стига да са малко по-осъзнати.  ;)

..като им казваш,че са такива   и с примера,който им даваш ...при мен това работи,но е много изтощаващо за мен, защото ми коства доста нерви/ и чак тогава го казвам/... :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #34 -: Януари 06, 2014, 08:10:00 pm »
..като им казваш,че са такива   и с примера,който им даваш ...

Това не ми се получава. Обикновено освен че за зли и арогантни, са и нагли. И да му се изплюеш, ще каже - дъжд вали. Или пък да те изкарат луд - често срещан номер.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #35 -: Януари 06, 2014, 08:12:58 pm »

..като им казваш,че са такива и с примера,който им даваш ...при мен това работи,но е много изтощаващо за мен, защото ми коства доста нерви/ и чак тогава го казвам/... :blink:

Въъъъъъъй, че то така масово ще те мразят! Истината на такива люде се казва само в краен случай, ако искаш да ги стриеш на прах. В останалите просто ги отминавай. Нищо чудно, че те изтощава…

*

Марая

• 28287
« Отговор #36 -: Януари 06, 2014, 08:18:10 pm »
Да бъдеш добър изисква волево усилие , а лош- първосигнална реакция , затова е и по-трудно да си първото , да простиш или да се издигнеш над помията , с която те заливат. За  всеки  ценностните критерии са различни , което е нормално , но най-важното  е да сме толерантни към другите и да ги приемаме такива , каквито са , а не да се опитваме да ги вкараме в собствения си нравствен калъп

..аха..изначално всяко човешко същество е добро....в контакта с "другите" то започва малко по малко да излиза от "перфектната космическа доброта" -мои думи :P / и нивото на тази доброта сигурно е показано в натала/....може би зависи от "другите" колко ще му позволят да се отклони от "рожденото му ниво на доброта".....

bullshit.., Ада е в нас...И колкото по-бързо го ОСЪЗНАЕМ...толкова по-лесно и леко ще влезем в РАЯ.

« Отговор #37 -: Януари 06, 2014, 08:20:56 pm »
..като им казваш,че са такива   и с примера,който им даваш ...

Това не ми се получава. Обикновено освен че за зли и арогантни, са и нагли. И да му се изплюеш, ще каже - дъжд вали. Или пък да те изкарат луд - често срещан номер.  ;D
..о,с такива е още по-кофти ;).... ако трябва аз да контактувам с такива, бих избрала тяхното поведение,отправено към тях самите/колкото и да ми е несвойствено /......скоро лекарката с която работя/върла злобарка :P/ ,разговаряйки двете за сегашния грип ми заяви "Аз маска няма да сложа ! като ме заразяват,и аз ще ги заразявам!"...аз онемях от думите й/лекарка :(/..и малк опо късно й казах "Ако се разболея- махам маската и ще кашлям срещу теб "..оная си сложи маската моменталицки :P.... :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #38 -: Януари 06, 2014, 08:32:34 pm »
Но тогава изниква въпросът - със злите трябва ли да си зъл, за да ги неутрализираш? За мен такива състояния не са обичайни, но едно трайно кофти обкръжение понякога изкарва наяве най-лошите черти от характера.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #39 -: Януари 06, 2014, 08:39:18 pm »

Страхът е противоположност на любовта, да. Има две вибрации - страх и любов (омразата е "подкатегория" на страха) Аз си го обяснявам така.. когато някой е лош с мен(неблагодарен, лъжец и каквото и да е негативно) - дълбоко в себе си знам, че това е така, защото той е бил нараняван, обиждан и някой е бил лош с него. Но той не е успял да се "издигне" над това и да "пусне".. а се в вкопчил в негативното. И така се получава омагьосания кръг, тогава човек не го осъзнава, може и подсъзнателно да го прави. Не осъзнава ядрото на причината за реакциите си - страхът. Тогава човек е подвластен на него. И аз и всеки един от нас е бил там...

Мисля, че все пак живеем в двуполюсен свят. Добро и лошо винаги ще има. Ако беше само добро, то ние щяхме да сме на друго място ;D Само че когато човек живее със страх - страхът живее с него. Или иначе казано, като си лош и цакаш, то и ти ще бъдеш цакан. Дори от самия себе си.

Ама как все попадам на толкова подходящи цитати по темата:

"-Ако някой дойде при теб с подарък и ти не го приемеш, чий е подаръкът?
-На този, който го е донесъл.
-Същото важи и за завистта, злобата и обидите."

"Когато някой ни наранява, той самият е дълбоко нещастен. Щастливите хора не злословят , не вършат злини. Щастливите хора живеят в друга реалност."
Ошо