е има разлика между его, егоизъм и егоцентризъм 
първото когато е в доста прекалени мащаби май прелива в другите две, а също така и в една глупава суета...
Компоненти на ЕГО-то са егоизма , егоцентризма , себичността...От своя страна егоцентризма говори за любов към себе си...извън допустимите норми, или казано иначе прекалена любов към себе си...От друга страна обаче редица философии и учения ни налагат като част от пътя към духовното развитие любов към себе си....Тук съзирам едно противоречие и един омагьосан кръг за онези хора...,които не познават духовния свят....
Егоизма , като компонент от сложната структура на ЕГО-то се характеризира с желанието да бъде облагодетелстван , да притежава , да защитава собствените си интереси...Това от една страна е здравословно според редица психологични течения и се свързва с индивидуалността на всеки от нас.., но не е ли причина...дори и за антисоциално поведение..или за психически дисбаланс?! Липсата на хармония е в основата на менталния , физическия и материалния заряд у човека...Тук всъщност се намира тънката граница м/у предозирането и появата на егоцентризма ,предшестван от егоизма....
От астрологическа гледна точка ЕГО-то се свързва с АСЦ...или с входната врата в картата на всеки от нас...Управител на този феномен е Диспоззитора на АСЦ...,както и Марс като мунданен управител на 1-ви дом...Всяка планета намираща се в 1-ви дом...работи в/у структурата на АЗ-а...,чиято основа се крепи преди всичко на ЕГО-то....
АЗ-а е слънцето от гледна точка на астрологията...и колкото по-аспектирано е едно слънце..,толкова по стабилен АЗ...имаме насреща си....Тук обаче можем да стигнем и до солипсизъм...,защото основното което изразява слънцето се нарича съзнание....Солипсизма е :
Солипсизъм (от латински: "солус" - един, "ипсе"- аз сам) e философско гледище, според което съществувам само аз или само моето съзнание, а целият останал свят, включително и всички хора фактически не съществуват, а са създадени от моето съзнание и въображение.Част от структурата на АЗ-а е свързана с различните негови представи или образи...Или АЗ...като АЗ...такива каквито сме в реалността ...,АЗ-а като видимото от околните...или как ни виждат те...,АЗ-а като желание....какви искаме да бъдем... АЗ-а се крепи на ЕГОТО и се храни чрез него...Тук не бива да бъде пропусната и ценностната система , която определя както спецификата на АЗ-а...така и качеството на ЕГО-то...Или от астрологична гледна точка управителя на 2-ри дом и мунданния диспозитор Венера....