Здравей Гост

лудостТа и гения

• 90 Отговора
  • 15434 Прегледи
*

Kali

• **
  • 1411
Re: лудоста и гения
« Отговор #20 -: Октомври 24, 2008, 09:26:22 pm »
Цитат
Едит: Харесва ли ви или не,истината е,че всяка душа е индивидуална и си рисува различни картини дори и с еднакви боички,за това е важно самото съзнание и нивото му(тука имам предвид картата по принцип,както и сходните).Като да ти дадат червено,зелено и кафяво-всеки ще си нарисува това към което се стреми и което е в съотвествие с уникалността му.На всеки са дадени много боички,но не всички се научават да рисуват с целия набор на това,което им е дадено.Което не пречи на произведението 

Тук въбще не става дума дали ни харесва или не, много неща съществуват със/без нашето съгласие и одобрение, просто в случая това не е важно.

Аз съм съласна с теб.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Nebesna

« Отговор #21 -: Октомври 24, 2008, 10:25:07 pm »
Ги дьо Мопасан приключва живота си в клиника за умствени смущения.

Мопасан се заразява от сифилис още в 20-те години на своя живот. Болестта предизвикала умствено смущение у Мопасан, като това може да се види в неговите кошмарни разкази. Най-страховития му разказ е Le Horla - Орла (1887 г.), в който е обрисувана лудостта и самоубийството. Брат му,който е лекар, умира в болница за умствени смущения. Любовната тема е постоянна в разказите на Мопасан - откровеното изображение на чувствените влечения. Разказите му се отличават и с остър социален анализ, отхвърляне на буржоазния  прагматизъм, лъжата и лицемерието, които според него водят до изкривяването на личността.

Мопасан прави опит за самоубийство на 2 януари, 1892 г., когато се опитва да пререже гърлото си. След тази случка той е приет в известния частен приют за луди на доктор Бланш в Париж, където умира на 6 юли 1893 г.

Ето и картата на Мопасан :

ПП. Много са ми интересни тези със стелиумите. Струва ми се, че многото стелиуми в картата дават натрапливи стремежи, стигащи почти до маниакалност. Като, че ли "звездите те дърпат" в тази посока и не можеш да се отскубнеш. Тази мощна енергия, ако не намери отдушник, човек наистина може да полудее. Това е само предположение. 

*

mamma_mia

« Отговор #22 -: Октомври 24, 2008, 10:39:05 pm »
Много интересно как има само 2 опозиции,всичко друго съвпади и тригони.
Неговите творби са ми любими :)

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #23 -: Октомври 24, 2008, 10:58:21 pm »
знаете ли какво ми прави впечатление при човек за който знам,че има посещения в психозаведения.
1-съвпад  на меркурий и нептун в знака на скорпиона.
2-друг човек за който знам,че има подобни отношения с такива заведения има меркурий в риби.
според мен фобийте /част от лудостта/са плод на меркурий и нептун.особенно когато планетите са ретроградни.
липсата на земен елемент в картата,при всички положения носи индикаций за огромна енергия или в мисълта или в чувствата.аз лично се притиснявам от многото вода в картата на индивида.смятам,че повечето луди имат силно присъствие на водата.
нали ,дома на затворените пространства е 12-ти? но и 6-ти на болестите.дали пък там не трябва да се търси връзката?ами дома на мисълта3-ти,9-ти? :) :D
просто се опитвам да разсъждавам.
наред с това,знам,че много писатели имат ретро меркурий,много артисти имат натоварен 12-ти,ако приемем,че работата е 6-ти?
кое ли наистина отключва лудостта при повечето гений? :)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Nebesna

« Отговор #24 -: Октомври 24, 2008, 11:11:35 pm »
Марая, когато разсъждавахме върху картите на самоубийците, аз прегледах картите на много известни личности, които са се самоубили (повечето поети и писатели) и се натъкнах най-вече на опозицията Меркурий-Нептун. Понякога и Слънцето е въвлечено (то никога не отстои на повече от 30 градуса от Меркурий). Този аспект често върви заедно с литературния талант и самоубийствата. Като че ли при тези хора, интуицията и духовните стремежи и търсенея противоборстват на логиката, на рационалното начало.

*

Nebesna

« Отговор #25 -: Октомври 24, 2008, 11:16:33 pm »
Много интересно как има само 2 опозиции,всичко друго съвпади и тригони.
Неговите творби са ми любими :)

В картата на Мопасан няма опозиции. Това са куинсконси. Липсват опозиции и квадратури. Такива хора не са борбени личности. Стелиумите са го карали да върви по своя собствен път. Този в Дева дава огромна чувственост. Слънцето е на трон в Лъв и подкрепено от Меркурий в Лъв и Плутон в Овен, вероятно му дава силата да блести, чрез литературен талант. Луната е също силна на трон в Рак в изискан духовен тригон с Нептун, което само потвърждава неговата неспособност да се приспособи към твърде прагматичните и лицемерни буржоазни порядки.

*

Марая

• 28287
« Отговор #26 -: Октомври 24, 2008, 11:26:22 pm »
Марая, когато разсъждавахме върху картите на самоубийците, аз прегледах картите на много известни личности, които са се самоубили (повечето поети и писатели) и се натъкнах най-вече на опозицията Меркурий-Нептун. Понякога и Слънцето е въвлечено (то никога не отстои на повече от 30 градуса от Меркурий). Този аспект често върви заедно с литературния талант и самоубийствата. Като че ли при тези хора, интуицията и духовните стремежи и търсенея противоборстват на логиката, на рационалното начало.
съгласна съм абсолюно с теб.
но не всички гений са луди и не всички луди са гений. :)къде е тънката граница?това се опитвам да разбера. ???

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Nebesna

« Отговор #27 -: Октомври 24, 2008, 11:35:11 pm »
Ето картата на един наш почти съвременник с много стелиуми. За живота и творчеството на Буковски можете да прочетете тук. http://joker07.blog.bg/viewpost.php?id=73145

Детството му е изключително мъчително, помрачавано често от жестоките побои, нанасяни от безработния му баща-алкохолик.„Често се случваше да спя по корем заради болката”, разказва Буковски.

Хенри Чарлз Буковски :

Ето и един цитат от Буковски:

"Които не са нито побъркани, нито сърдити, са просто тъпи. Ние сме тук, за да пием бира. Ние сме тук, за да убием войната. Ние сме тук, за да се смеем на гадостите и да живеем живота си тъй добре, че смъртта да трепери да ни отнесе. Попитаха ме: "Как подхождате? Как пишете?" - "Не подхождам - отговорих. - Не опитвам. Важното е именно това: да не опитваш, все едно дали става дума за производство на кадилаци, за творчество или за безсмъртие. Чакаш - а ако нищо не се случи, чакаш още. То е като буболечка, кацнала високо на тавана. Чакаш я сама да дойде към теб. И когато се приближи достатъчно, пресягаш се, шляпваш и я убиваш." Чарлс Буковски

умник

сигурен съм, че докато бях в колежа, някои професори се страхуваха от мен или поне предпочитаха, да не бъда в техните класове. Лицето ми беше грубо и с белези и седях отпуснат и изгърбен, махмурлия и опасен. не си купувах книги и не учех. Бях арогантен и луд и всяка вечер пиех и се биех. Родителите ми ме подкрепяха от страх. Бях най-гадния 18 годишен кучи син в целия свят. По време на часовете се заяждах с всичко, което професорите казваха и държах неадекватни речи. Бях трън в задника и се имах за корав пич, но ме беше страх да се включа във футболния отбор или да поканя момиче на среща. Може да съм бил луд. Четях единствено Ницше и Шопенхауер. Посещавах часовете по журналистика и изкуство и когато трябваше да пишем някакъв материал, аз пишех седем.
Някои казваха, че съм гений.

Чуствах се като гений или по-точно, както си мислех, че един гений би трябвало да се чуства. Един ден, след класа по изкуство се сбих със 100 килограмов защитник от футболния отбор. Бихме се половин час на една една поляна пред колежа. За нещастие никой не ни разтърва. Накрая победих, неочаквано и за самия мен. Все някой ден трябваше да загубя, но това така и не се случваше.

Започнах да ставам популярен и това ме дразнеше, така че реших да го раздавам нео-нацист. Тогава пък след мен се помъкнаха разни пълни с омраза откаченяци. Казах им да си ебат майката и започнах да страня от всички.

Какъв гений бях само,
истински шибан гений!

За живота и творчеството на Буковски можете да прочетете тук. http://joker07.blog.bg/viewpost.php?id=73145

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #28 -: Октомври 24, 2008, 11:59:52 pm »
Картата на Мопасан е интересна,обаче май да я гледам без часа(домовете)?Щото тамън почнах да си тълкувам 4 и 8 дом и всичко изглеждаше прекалено добре и се усетих,още повече и тоя Уран в опозиция на Асц. :D

Определено правят впечатления планетните ядра (стелиума е от 4 планети +) и 3те трона на Слънце,Луна и Нептун и 4те падения на Меркурий,Венера,Сатурн и Уран /+ "второто" заточение на Юпитер/!  :o В картата няма твърди аспекти никакви,а от мажорните само съвпади и тригони.Това е белег за много независимо съзнание,когато човек прави това което си иска и не си слага спирачки,засилва се от ядрото в Лъв и от Юпитер в съвпад Венера/Марс.В картата няма въздух,Мерк и Уран не са поставени добре-човека е бил доста пристрастен и субективен,влияел се е повече от емоциите и нуждите си,от собствената си оценка за нещата,която може да не се е рафинирала успешно от реалността, доколкото има склонност за вглеждане предимно в собствения ум и образ.Темата за чувствата и еротиката (любовта на земно ниво) в картата си личи от силния знак Лъв,от ядрото в Дева(не заради знака,а заради участващите планети- всъщност,това което е цитирано против "изкривяването на личността" е типично Девишки манталитет-грешно/правилно, ясно/изкривено,здраво/болно и т.н.,за сифилиса може да се търси "вина" в същото планетно ядро) и от Упр на ЮЛВ- Уран който е в Телец и е в съвпад с Плутон.Емоционалните и душевни изживявания и развитие за него са били важни с Луна в Рак и Нептун в Риби,вероятно е издигал в култ женското начало (не съм му чел творби).Тъй като ги няма домовете,засега опита за самоубийство може да се търси само около Упр на ЮЛВ- Уран,който съвпада с ретро Плутон в Овен (разрушителна автоагресия/Плутон-Овен/ в следствие на вродена или развита "лудост" /ЮЛВ Воделей-Уран в съвпад с Плутон/.Уран и Плутон са в много интересни градуси от гледна точка на кармичната астрология-първи и последен,отделно в съвпад,както и Слънцето в съвпад със СЛВ-има голямо търсене на излизане извън стария кармичен път от гледна точка на душата,скъсване с някаква много дълбока самоидентификация (Упр на ЮЛВ е в съвпад с Плутон в Овен,ретроградността му удвоява силата в тази посока),която вероятно е била много болезнена.Това може да се определи по-добре с точен хороскоп. Тъй като се насочих към ЮЛВ и неговия Упр за възможна индикация в натала за суицидна склонност,мисля донякъде може и да съм уцелил-опита за самоубийство е около Урановата опозиция.

Освен цикъла на Уран,който вече е отминавал,при опита за самоубийство има следните транзити/аспектите са до 1 градус/:

Хирон съвпад Меркурий (Хенд Клоу както спомена е открила неговата честа транзитна намеса при самоубийства- заради болката/кризата съзнанието решава да напусне това измерение)

Плутон,Нептун квадрат Нептун
(Нептунов цикъл-загуба на вяра/прекален идеализъм)

Уран тригон Нептун

Сатурн куинконс Уран/Плутон

Ретро Меркурий тригон Уран

Луна във Водолей (около съвпада с ЮЛВ-ако е известен часа на опита може да се определи)

Както се вижда,енергия има насочена към Меркурий,Уран и Нептун ::)

*

Марая

• 28287
« Отговор #29 -: Октомври 25, 2008, 12:19:17 am »
"Буковски шокира публиката със своя нелитературен стил, с резкия си, безцеремонен език и със страстта си да каже нещата поновому. Той пренесе живото слово по страниците на книгите си и по този начин очарова читателите, отдавна уморени от стерилността и отчуждаващата скованост на американската литература."
Джей Дохърти

и не се учудвам,толкова силно присъствие на лъв!много огнен блясък,безцеремонен.и този уран-удавен в риби.може би той би могъл да носи информация за толкова нестандартен бунт. ???

*

Марая

• 28287
« Отговор #30 -: Октомври 25, 2008, 12:26:25 am »
още нещо да добавя,извинявам се за което:
Много е лесно да си гений на 22 - големият зор започва като наближиш 40" - Ч.Буковски
какво е искал да каже?как мислиш небесна?

*

Nebesna

« Отговор #31 -: Октомври 25, 2008, 12:40:11 am »
Много е лесно да си гений на 22 - големият зор започва като наближиш 40" - Ч.Буковски
какво е искал да каже?как мислиш небесна?

Намерих отговора в картата му!  :)

Първо и Слънцето и Марс -олицетворяващи мъжа са силни на трон в знака си.
Уран в Риби се съгласува перфектно с Марс, който олицетворява младия мъж. Марс е силен на трон в Скорпион и е в знака на СЛВ. Обаче Уран е в разходяща (скрита) опозиция на Слънце (зрелият мъж) и в широка сходяща опозиция със Сатурн (старият мъдър човек).

*

Марая

• 28287
« Отговор #32 -: Октомври 25, 2008, 12:45:27 am »
ах тези две планети:уран и сатурн!! :( >:(
всичко почти докосват и то по онзи начин незабравим....

*

Марая

• 28287
« Отговор #33 -: Октомври 25, 2008, 12:57:20 am »
Не знам къде е ключа за бараката. Всички знаем, че на тези дати и дори в близките часове и места са се раждали и други хора, но не са оставили толкова забележителни следи в историята на човечеството. Затова е най-лесно да се измъкнем с проработка на планетите, индивидуално ниво на съзнание, еволюция на душата и други подобни.

Имам една приятелка, Lin, с която сме родени на един и същи ден и година, в различни часове и места. Засега животът ни доста се различава като професионална ориентация и в личен план. За характер и нагласи не мога да се изкажа обективно. Общ е интересът ни към астрология, като при нея се появи по-рано.

да,но асц и дсц,мс,ис-това е различното и е достатъчно сериозен аргумент по отношение на личния план,професионалната ориенация , здравето и каквото си помислиш и поискаш. :)

« Отговор #34 -: Октомври 25, 2008, 02:15:24 pm »
Мен щото си ме мързи да си давам зор ,направо си пущам линкове към картите
 Франсиско Гоя
През 1792 г. художникът заболява тежко. Странната му болест го довежда до парализа, придружена със звукови и визуални халюцинации. Причините за нея не са изяснени. Предлагани са всевъзможни хипотези, от мозъчен сифилис до натравяне с бои. Последното предположение се основава на факта, че през 18 век художниците са използвали бяла маслена боя, съдържаща олово и поради това, силно токсична. Гоя успява да се възстанови, макар и с тежко увреден слух и депресии, които го спохождат периодично до края на живота му.

http://www.astrotheme.com/portraits/r3Qkp7p5w3Mv.htm

Достоевски

вмъквам го в графа гении

http://www.astrotheme.com/portraits/ALTt3Cp2j346.htm

*

Марая

• 28287
« Отговор #35 -: Октомври 25, 2008, 02:30:03 pm »

Франсиско Гоя
 Последното предположение се основава на факта, че през 18 век художниците са използвали бяла маслена боя, съдържаща олово и поради това, силно токсична. Гоя успява да се възстанови, макар и с тежко увреден слух и депресии, които го спохождат периодично до края на живота му.

http://www.astrotheme.com/portraits/r3Qkp7p5w3Mv.htm
Достоевски

вмъквам го в графа гении

http://www.astrotheme.com/portraits/ALTt3Cp2j346.htm
това,което ми прави впечаление в картата на гоя е съвпада на нептун и луна с асц.
опозиция на сатурн и слънце.
навсякъде до тук тази планета сатурн,както и нептун има сериозно присъсвие в картите на великите личности. :o

и тук ,защото /и за мен достоевски е гений/,сатурн е на опозиция на мс.нещо повече юпито и меркурий са ретро,като има съвпад м/у сатурн и юпитер на точна опозиция от мс.
точка на гениалността ;D-дали има?
« Последна редакция: Октомври 25, 2008, 02:43:30 pm от maraj »

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #36 -: Октомври 25, 2008, 03:19:29 pm »

Казното важи за всички. С нарастване на възрастта се наблюдава лек спад във флуидната интелигентност, но той не е толкова значим. По-важна роля в късната възраст изиграва закостенялостта, обградената от опит и познание мисъл, която все по-трудно се освобождава. От там и мнението, че младите хора успяват, защото не знаят толкова. Както и историята потвърждава, повечето пробиви стават през първата половина от живота.
Заради по-уникалния си поглед върху света гениите естествено често не се вписват сред обществото и са ексцентрици, но не луди в клиничния смисъл. Да не казам, че прословутото "луд гений" е оксиморон. ;)
Още по-малко луд пък е човек с фобии.

П.П.: Моля ви, оправете заглавието, защото ми гъделичка девата постоянно.  ;D

*

Nebesna

« Отговор #37 -: Октомври 25, 2008, 04:57:51 pm »
В картата на Гойа виждам Нептун в съвпад с Луна в 12-ти дом (един от домовете на края). Този съвпад образува тао-квадрат с Меркурий в Овен и Сатурн във Везни (последния в 4-ти дом - друг дом на края). Както квадратурата Меркурий-Нептун, така и квадратурата Сатурн - Нептун са показатели за психични отклонения. Възможно е тези психологични проблеми да са свързани с въздействието на токсични вещества-господарят на Асцендента - Луна в съвпад с Нептун (Нептун управлява отровите, а Луната - тялото на родения). Може да е натрупвал отрови в организма си, което е довело до отключването на халюцинациите и депресията (последната предизвикана от квадратурата на Сатурн с Луна и опозициата му към Меркурий). 

*

Nebesna

« Отговор #38 -: Октомври 25, 2008, 06:30:31 pm »
Ето картата на един същински гений, който не е показвал никакви признаци на лудост или суицидни намерения.

Леонардо да Винчи:

Първото нещо, което ми прави впечатление, е че Нептун не засяга по никакъв начин личните планети (не хвърля аспекти към Слънце, Луна или Меркурий, нито положителни, нито отрицателни).

Меркурий е в опозиция със Сатурн - този аспект дава много силна концентрация, усет към детайлите и математическа дарба. А тригонът на Меркурий с Плутон - задълбочененост, убедителност, склонност към дълбочинни изследвания, детективски (изследователски) нюх. Силата на душата (Плутон) се отразява в речта (Меркурий).

Квадратурата на Слънце с Плутон е част от астрологичното съответствие на т.нар Фаустовски комплекс, който е бил успешно превъзмогнат, поради тригона на Меркурий с Плутон (Меркурий - осъществяващ връзката на съзнание (Слънце) с подсъзнание (Плутон) , превежда посланията и позволява осъзнаване на истината.

Луната е хармонична. Луна и Слънце са в благоприятни аспекти със СЛВ, което показва, че душата без проблем (и без болка) е разпознавала своето предназначение и без особени усилия се е движела в правилната посока. Тези аспекти още показват, че неговото творчество (Слънце) и емоционални потребности (Луна) са били в синхрон със социалните тенденции. Знаем, че той е имал подкрепата на много влиятелни личности.

Неаспектираният Нептун (изключвам аспекта на поколението - секстила му с Плутон), може да бъде  показател за собствено, индивидуално разбиране на религията (Леонардо е имал проблеми с църквата). Знаем също така, че той е бил един от водачите на наследниците на Ордена на рицарите -темплиери).

Уран прави само един аспект с Венера (своята нестандартност той е проявявал в изкуството, е само в живописта, но и в конструирането и занаятите). Но защо произведенията му са останали неразбрани и неприложими за времето си?

Откриваме аспекта на учения Косинус (макар и с много широка орбиса). Уран в Рак е в сходяща квадратура с Меркурий в Овен. Квадратът Уран-Меркурий се открива в много теми на личности, изпреварили времето си. Те много често остават неразбрани от своите съвременници и техните изобретения може и да не намерят практично приложение.

*

Nebesna

« Отговор #39 -: Октомври 25, 2008, 06:41:25 pm »
Ето някои мисли на Леонардо:

# Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засятите семена на знанието непременно ще дадат добър урожай. Корените на учението са горчиви, но плодовете — сладки.“

# „В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.“

# „В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а в действителност лъжат повече себе си, отколкото останалите.“

# „Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот.“

# „Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си.“

# „Когато критикуваш, критикувай мнението, а не автора му.“

# „Където мисълта не работи заедно с ръката, там няма художник.“

# „Славата е в ръцете на труда.“

# „Този, който не цени живота, не го заслужава.“

# „Умереността е надеждна защита от пороците.“

# „Щастието се дава на онзи, който много се труди.“