Няма такова нещо като липса на елементи. Липсват планети в някои от елементите, което означава, че едни елементи ще бъдат подчертани, а други -не. Първите ще се изразяват непосредствено, а вторите- ОПОСРЕДСТВУВАНО, в зависимост от разположението на планетата - управител.
Всички имаме от всички елементи в картата си и притежаваме въпросните качества, но когато липсват планети в даден елемент въпросните качества са скрити, остават НЕПРОРАБОТЕНИ НА ВЪНШНО НИВО. Те не се изпитват във външния свят, а на вътрешно ниво. Може би само Асцендентът прави изключение, понеже той е връзката ни с околния свят - онези качества на личността, които са видими за света и за другите. Затова се казва, че Асцендентът компенсира донякъде липсата на планети в даден елемент.
Например, аз нямам планети в огнени знаци. (изключвам Лилит в Овен и Юнона в Лъв-едното е фиктивна точка, а другото астероид). Това не значи обаче, че на мен ми липсва огън. Просто огънят се пречупва, трансформира през другите среди, преди да бъде изразен. В моя случай Стрелец е на Асцендента. Юпитер е във воден знак - част от енергията на огнения Юпитер ще се излъчва през Асцендента, а друга ще се пречупва през водния елемент (душевността, емоциите). Марс е във Везни - енергията му се трансформира на интелектуално ниво, а Слънце е във Водолей - отново огнената енергия се пречупва на интелектуално ниво.
Липсата на планети в огнен елемент може да се компенсира от наличието на планети в огнени (лични) домове (1,5,9), във воден елемент - от наличието на планети в домове на края (4,8,12), във въздушния елемент - от наличието на планети в домове на връзките (3,7,11), а в земни знаци - от наличието на планети в материални домове (2,6,10).
Липсата на планети в земен елемент може да се компенсира от силно поставен Сатурн, на водни домове - със силно поставен Нептун, а на въздушни домове със силно поставен Меркурий.
Познавах човек, на който почти всички планети му бяха в земни знаци (+Уран в Лъв и Нептун в Скорпион). Той е "вълк-единак", доста саможив, не обича големите компании и общуването го натоварва. На този човек му липсваха планети във въздушен елемент. Беше абсолютен материалист и твърдеше, че е възможно да се визулизират предмети със силата на мисълта, които могат да бъдат видими за околните. може да звучи шантаво, но той вярваше, че това е постижимо.