Здравей Гост

НОВОБРАНЦИ

• 2121 Отговора
  • 329219 Прегледи
*

AH

• 2201
Re: НОВОБРАНЦИ
« Отговор #1560 -: Ноември 25, 2011, 02:48:34 pm »
Имам цифри на Гоклен от 5100 карти на артисти за Сатурн:
1-   376р/414т
2-   434р/414т
3-   448р/414т
4-   358р/414т
5-   421р/414т
6-   429р/414т
7-   421р/436т
8-   444р/436т
9-   440р/436т
10-   436р/436т
11-   444р/436т
12-   449р/436т
Р- реално
Т-теоретично
Теоретичното разпределение  е дневно и нощно и затова има разлика.

А цифрите от 1 до 12 са евентуално зодиакалните знаци?
Защото тогава става въпрос за другото проучване на Гоклен за честотата на планета в знак при определени професии. И излиза, че Сатурн в Овен и Рак се представя под очакванията при артистите.

1 при Гоклен не е Овен, а Риби. 2 –Водолей и т.н.
Гоклен не  прави изводи, че ако изследваната планета не попада в т.н. Гокленови зони, човекът не е учен, артист и т.н.
Напротив- казва, че е изследвал 5100 карти на артисти и виждаме, че във всички зони си има голям среден брой артисти. Но е факт, че има екстремуми – те са около четирите радикални точки.
Не свързва положението на планетата пряко със знаците- свързва ги пряко с изгрев, кулминация, както и противоположните им. И после идват плюсовете и минусите, които отчитат преди или след изгрев, кулминация и т.н. е максимума или минимума.

*

virgo

• *
  • 456
« Отговор #1561 -: Ноември 25, 2011, 08:55:21 pm »
Да попитам нещо различно от Гоклен - четох в едни сайт, че Ретрограден Юпитер и Венера в наталната карта усилвали дейстието им, а възела нормално трябвало да е ретро.

Това е от тук http://anesway.info/out/ank_praw.htm

Така ли е?

« Отговор #1562 -: Ноември 26, 2011, 07:05:18 pm »
Едно сравнително изследване на съпругата на Мишел Гоклен, Франсоаз, показва значимостта на тези грешки.

Класическата концепция за значимостта на ъглите в картата е нещо, което е потвърдено от статистическия анализ, въпреки че той показва, че от съществена важност са т.нар. “кадентни домове”, а не самите ъглови домове. Потвърдена е силата, която имат планетите в кадентните, но не и в класическите ъглови домове. Този смущаващ факт подтиква Франсоаз Гоклен да потърси отговора, който ще се окаже разкритие на една от най-съществените грешки, правени някога в астрологията.

Традицията твърди, че наличието на планети в ъгловите домове е силна позиция, докато статистическият анализ посочва за “силни” съседните на тези ъглови домове, считани традиционно за слаби. Дали това означава, че традицията и статистиката са несъвместими една с друга? Традиционното влияние на планетите е намерило своето потвърждение, но страното е това, че силните им позиции не се намират там, където традиционалистите очакват, а в “слабите” кадентни домове. Странното е, че и двата вида са разположени до ъглите на хороскопа, но от различни страни.

Тази зависимост е наблюдавана още от Леон Ласон, който, в сътрудничество с Пол Шоазнар, първи отчита факта, че в хороскопите на военни често повтаряща се индикация е разположението на Марс и Юпитер в 12-ти и 9-ти дом, Луната в същата позиция при политици и т.н. Техните наблюдения са предвестник на изследванията на Гоклен. Ласон изказва предположението, според което куспидите на ъгловите домове трябва да се преместят от традиционното си място в зоната на най-голямо статистическо натрупване, т.е. МС (Средата на Небето) трябва да се премести в средата на 9-ти дом, а Асцендентът към средата на 12-ти дом.Според него старата традиция, поставяща ъглите в тези позиции, е грешна и трябва да бъде заменена с неговата хипотеза, в защита на което привежда следния коментар:

“Нашата статистика не показа значими честоти при домовете, следващи Асцендента и МС по хода на знаците (т.е. 1-ви и 10-ти дом). Oт друга страна, обаче, необичайно високи честоти отбелязват домовете, следващи същите тези кардинални точки в индиректна посока (т.е. 12-ти и 9-ти), следователно домовете, имащи значението на самите ъгли не следват, а ги предхождат. Голям брой астролози ще протестират срещу нововъведението, което предлагам. Те биха настоявали и защитавали “свещените традиции”, без да са достатъчно информирани за тяхната истинска стойност. Почти всички автори от средните векове и техните последователи базират трудовете си на по-старите гръцки астролози и основно върху Птоломей (II в. пр.н.е.). Най-големият разцвет на астрологията в елинската епоха, обаче, е няколко века по назад. По този начин творчеството на Птоломей представя едни отречени, деформирани и променени в голяма степен знания. Потвърждение на това може да се намери и в класическия труд на Буше-Леклерк “Гръцка Астрология”, където ясно се отбелязва противоречието, което съществува между теориите на Птоломей и тези на по-малко известни астролози, които са били, обаче, по-близо до автентичните източници. Във връзка с този проблем с домификацията, Буше-Леклерк отбелязва, че докато някои автори разясняват каква част от “дома на Асцендента” стои над хоризонта и коя под него, Птоломей решава напълно да пренебрегне това схващане и поставя този дом изцяло под хоризонта, в противоречие с по-старите автори. Този пасаж показва, че Птоломей, бащата на традиционалистите, не се поколебава да отрече концепциите на своите предшественици, действайки като съвременен учен, отхвърляйки тези от астрологията без да провери дали са верни! За “възстановяване” на астрологията е необходимо да се използват съвременни методи. Шоазнар имаше шанса пръв да предложи това…, а след него Кльоклер, Гушон, Вердие и други започнаха да осъзнават факта, че в традиционните домове има нещо сгрешено. Те започнаха да дискутират различни домови деления, смяна на значенията на астрологическите домове и други. Ако се вземе предвид последователността на знаците, планетите се движат обратно на часовниковата стрелка, но следвайки логиката на денонощното изместване на домовете, те се движат по посока на часовниковата стрелка. По-долу приведената схема изяснява тази зависимост най-фигуративно (Леон Ласон, 1945г.)”

Франсоаз Гоклен се задълбочава в изучаването на теоретичните концепции преди времето на Птоломей и открива, че хипотезата на Ласон се потвърждава от много автори изследователи на този период. Проф. Нойгебауер, например, който има интереси в областта на ранните научни постижения, отбелязва разликата между вавилонските и по-късните елински астролози:

“Вавилонците са насочили основно своя интерес в дневното движение на планетите и тяхната появя (изгрев) и скриване (залез). Първата им и основна цел се е състояла в определянето на небесните феномени.”

Докато вавилонците си изграждат геометричен модел на вселената и техният основен инструмент са очите, елините след VI в. пр.н.е., вече усвоили методите на вавилонците, започват да представят движението на небесната сфера чрез алгебричен модел, по-абстрактен от живото наблюдение. Те изчисляват много точно изгревните точки (Асцендента), определят строгите граници на зодиакалните знаци, както и техния размер от 30 градуса, създават усъвършенствани домови деления и номерират домовете, следвайки логиката на хода на знаците. С това, обаче, нарушават вътрешната логика на системата. Логично е зодиакалните знаци да следват хода на ингресирането на Слънцето в тях през годината, но домовете, които са свързани с денонощното въртене на земята около оста си, всъщност представят движението на небесната сфера, а то е по посока на часовниковата стрелка, обратно на хода на знаците. Абсурдът на това номериране става много явен, когато астролозите днес изброяват по ред ъглите на хороскопа : Асцендент – МС – Десцендент – IC, т.е. в реда, по който планетите наистина се движат видимо в тях и би трябвало домът, съответстващ на определената куспида да следва, а не да я предхожда в този ред, т.е. 10-ти дом би трябвало да се пада отдясно на МС, а не отляво. Самият Птоломей, опитвайки се да синтезира цялото достигнало до него знание за звездите, не създава в действителност тези противоречия, но ги приема като неизбежни и дори се опитва да ги оправдае логически.

За щастие, многовековната непрестанна традиция на вавилонците да систематизират небесните феномени е запазена в голяма степен на глинени плочки и след успешните преводи на Александър Сахс (1952г.) стават известни много от техните тълкувания (омени). Значителна част се отнася към позицията на планетите малко след изгрев (в 12-ти дом) и тези малко след залез (6-ти дом), като в никое от тях няма и следа от негативна интерпретация на тези позиции. Напротив, свидетелстват за добро предзнаменование:

“Ако се роди дете, когато луната е силна (изгряла е току-що над хоризонта), неговият живот ще бъде светъл, сигурен, стабилен и дълъг”, “Ако се роди дете, когато Юпитер е силен (в същото положение), тогава неговият живот ще е добър и стабилен, той ще стане богат, ще остарее и дните му ще са дълги”.

Някои от омените, тълкуващи позициите на планетите при техния залез (в 6-ти дом), са изтрити от плочките и липсват, но на други места са посочени примери, които потвърждават, че позицията е по-неблагоприятна от тази непосредствено след изгрев (в 12-ти дом). Един запазен омен казва:

“Ако детето се роди, когато Юпитер изгрява, а Венера залязва, то този човек ще се радва на благополучие, а неговата жена ще го напусне, а при обратната позиция на планетите, тя ще е по-силна от него.”

Ласон е бил прав, когато е посочил грешката на Птоломей, тъй като старите вавилонски омени са в по-голямо съотвествие с установените съвременни резултати и явно сега е настъпило времето да осъзнаем тяхната реална стойност, отричайки рационализациите на елинската школа. Нека да отбележим и факта, че теорията на Птоломей за движението на планетите по идеално кръгови орбити е битувала близо 1500 години, през които е била вездезъща, до времето на Коперник и Кеплер, които демонстрират нейната несъстоятелност и факта, че земята и планетите се въртят около слънцето по орбити, които не са кръгови. В своя ‘Тетрабиблос’ Птоломей дефинира ъгловите домове като “предхождащи”, а не “следващи” самите ъгли по посока на часовниковата стрелка. 2000 години са изминали от изказването на това твърдение, преди статистическите наблюдения да покажат неговата несъстоятелност, тъй като теорията за планетарната типология ясно показва, че планетите са по-активни, когато се намират след, а не преди ъглите (по посока на часовниковата стрелка). Така наречените “кадентни домове”, в действителност не са “падащи” домове и ако искаме да сме логични и да вземем предвид реалните резултати, трябва да променим имената им от “кадентни” на “ъглови”. Това ще ни помогне да променим навика си да смятаме планетите, попаднали в тях за слаби, когато те в действително са силни – факт, който вавилонците правилно са забелязали преди няколко хиляди години."

http://astrogalaxy.info/true-astrology/

ако това е вярно то Юпитер в средата на 9 дом е ъглов  :o и Сатурн в 6 на 10 градуса преди ДСЦ. :o :rolleyes:

Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

AH

• 2201
« Отговор #1563 -: Ноември 27, 2011, 05:46:17 am »
Интересно е как все пак на практика да ползваме това, което е еднозначно доказано според статистиката  в трудовете на Гоклен.

Ще дам пример:
Имаме човек с Луна -, Марс+, Юпитер+ и Сатурн+ в Гокленови зони.

Според показаните таблици, човекът би се чувствал удовлетворен от работа като началник, като военен и политик.

Професионалната му реализация е свързана с научна работа, от която се усеща удовлетворен едва  когато стига ниво на началник.
И ако поради конюнктура загуби статута на началник, а и вече е късно за военна кариера, препоръчително е не да се върне към редова научна работа, а да направи стъпки в политиката.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1564 -: Ноември 27, 2011, 11:22:19 am »
Мисля, че би трябвало да се вземе предвид и есенциалният статус на планетите, които се намират във въпросните гокленови зони.

При мен Марс, Сатурн и Уран са в тия зони, но естеството на работата ми не е свързано с тяхното влияние. Сатурн е в знак на заточение, Марс също няма кой знае какви достойнства в Риби според модерната астрология.

Следва да се отбележи обаче, че много ме влече изследователската работа, но не в научната сфера или в някоя специализирана институция, а в сферата на моето любимо хоби. Не прилагам сляпо астрологията, винаги се старая да проверя на практика всяка една теоретична концепция, да проследя дали има някаква закономерност, дали може да се разчита на дадена техника, какви резултати дава.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

AH

• 2201
« Отговор #1565 -: Ноември 28, 2011, 05:16:00 am »
Мисля, че би трябвало да се вземе предвид и есенциалният статус на планетите, които се намират във въпросните гокленови зони.

Гоклен не отрича статуса на планетите.
Той изработва статистическа методика, прилага я върху голям брой карти и после отчита резултати.
В методиката поставя условия:
-хората, които изследва, трябва да харесват работата си
-работата да им носи висок социален имидж
-това, което постигат, работейки в дадена област, трябва да означава едно и също за всеки или поне за големи групи от хора
-професиите трябва да се характеризират с набор от качества, които гарантират успеха в съответната сфера
Учените – работят за техническия прогрес на човечеството
Творците- за духовния прогрес на човечеството
Военни и политици – управляват групи от хора или човечеството

От тук- ако естеството на работата на човек не отговаря на условията на методиката, не би следвало схематично да я прилагаме.
От цифрите в таблицата за Сатурн в карти на учени, се вижда ясно, че при голям брой от тях Сатурн не попада в Гокленова зона. Върху това е интересно  да се разсъждава.
Ясно е защо изключва от изследванията задсатурновите планети, но е интересно защо Слънцето, Меркурий и Венера, според резултатите му, не се оказват ключови фактори.

« Отговор #1566 -: Декември 02, 2011, 11:41:21 am »
Здравейте,много ми е интересна астрологиятано в началото като започнах да чета темата,ми се стори невероятно сложно всичко....например какво е дом,като погледна картата кое е дом,как се определят градусите,аз съм много скарана с математиката и ако е на око  :-\ Надявам се да не ми се смеете  ;D Не искам да ми обеснявате тези неща,защото сигурно постоянно ви занимават с такива неща,просто искам да помоля да ме насочите към подходяща литература за съвсем начинаещи. Разглеждах астро.ком въведох си данните за персонален хороскоп,само не разбрах това какво значи и ако може някой да ми обесни
House positions (Placidus)
Ascendant    Aquarius    9°43'14
2nd House    Pisces    29°59'44
3rd House    Taurus    6°50'50
Imum Coeli    Gemini    2°05'14
5th House    Gemini    22°36'17
6th House    Cancer    13°07'31
Descendant    Leo    9°43'14
8th House    Virgo    29°59'44
9th House    Scorpio    6°50'50
Medium Coeli    Sagittarius    2°05'14
11th House    Sagittarius    22°36'17
12th House    Capricorn    13°07'31

Major aspects
Sun    Conjunction    Mercury    7°46
Sun    Trine    Pluto    7°02
Moon    Trine    Jupiter    2°02
Moon    Sextile    Uranus    4°44
Mercury    Opposition    Saturn    1°44
Mercury    Opposition    Neptune    0°54
Mercury    Trine    Pluto    0°44
Mercury    Quincunx    Ascendant    1°57
Venus    Conjunction    Mars    0°33
Venus    Square    Pluto    2°46
Venus    Opposition    Ascendant    5°27
Mars    Square    Pluto    3°18
Mars    Opposition    Ascendant    5°59
Saturn    Conjunction    Neptune    0°49
Saturn    Sextile    Pluto    2°28
Neptune    Sextile    Pluto    1°38
Pluto    Square    Ascendant    2°41
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #1567 -: Декември 02, 2011, 11:52:03 am »
Здравейте,много ми е интересна астрологиятано в началото като започнах да чета темата,ми се стори невероятно сложно всичко....например какво е дом,като погледна картата кое е дом,как се определят градусите,аз съм много скарана с математиката и ако е на око  :-\ Надявам се да не ми се смеете  ;D Не искам да ми обеснявате тези неща,защото сигурно постоянно ви занимават с такива неща,просто искам да помоля да ме насочите към подходяща литература за съвсем начинаещи. Разглеждах астро.ком въведох си данните за персонален хороскоп,само не разбрах това какво значи и ако може някой да ми обесни
House positions (Placidus)
Ascendant    Aquarius    9°43'14
2nd House    Pisces    29°59'44
3rd House    Taurus    6°50'50
Imum Coeli    Gemini    2°05'14
5th House    Gemini    22°36'17
6th House    Cancer    13°07'31
Descendant    Leo    9°43'14
8th House    Virgo    29°59'44
9th House    Scorpio    6°50'50
Medium Coeli    Sagittarius    2°05'14
11th House    Sagittarius    22°36'17
12th House    Capricorn    13°07'31

Major aspects
Sun    Conjunction    Mercury    7°46
Sun    Trine    Pluto    7°02
Moon    Trine    Jupiter    2°02
Moon    Sextile    Uranus    4°44
Mercury    Opposition    Saturn    1°44
Mercury    Opposition    Neptune    0°54
Mercury    Trine    Pluto    0°44
Mercury    Quincunx    Ascendant    1°57
Venus    Conjunction    Mars    0°33
Venus    Square    Pluto    2°46
Venus    Opposition    Ascendant    5°27
Mars    Square    Pluto    3°18
Mars    Opposition    Ascendant    5°59
Saturn    Conjunction    Neptune    0°49
Saturn    Sextile    Pluto    2°28
Neptune    Sextile    Pluto    1°38
Pluto    Square    Ascendant    2°41

По-добре е да качиш самата карта от астро ком и спрямо нея да ти се обясни, кое какво е.

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #1568 -: Декември 02, 2011, 12:04:28 pm »
Valiastankova, от това което си написала става ясно, че имаш нужда първо да почетеш малко.
Попитай чичко Гугъл какво е астрология и заповядай отново с конкретни въпроси  :blink:
Ако няма какво да кажеш, просто замълчи ...

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #1569 -: Декември 02, 2011, 12:18:34 pm »
 Няма проблем, ще пусна няколко линка на лс  ;)

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #1570 -: Декември 02, 2011, 01:16:14 pm »
Alrick,благодаря много за отзивчивостта ето я картата

Кръгът представлява наталната ти карта. Основната информацията, която той съдържа, е дадена в ляво, в табличен вид.
Наталната карта описва положението на небесните тела спрямо мястото където си родена, в момента в който си родена.
В кръга планетите са представени чрез техните символи, в горната таблица, в ляво можеш да видиш, на кой символ коя
планета отговаря. Числата до символите на планетите показват техните позиции в съответните зодиакални знаци. Зодиакалните знаци са в най-външната част на кръга, в по-вътрешната част има друго деление - то представя домовете,
арабските цифри в най-вътрешната част на кръга са номерата на съответните домове.

В нета има доста информация и можеш да видиш значенията на планетите в различните знаци и домове.

« Отговор #1571 -: Декември 02, 2011, 01:46:47 pm »
Alric,значи Плутон е в Скорпион 9 дом, Луна във Везни 8 дом
Уран в Стрелец 11 дом
Нептун и Сатурн в козирог 11 дом.
Да не ги пиша всичките,но правилно ли съм разбрала?
А какво са тези триъгълници и другите фигури>

*

Deter

• *
  • 387
« Отговор #1572 -: Декември 02, 2011, 01:51:14 pm »
Уран в Стрелец 11 дом

Това са аспектите които правят, виж в линковете които ти пратих АСПЕКТИ  ;)

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #1573 -: Декември 02, 2011, 02:06:59 pm »
Уран в Стрелец 11 дом

Правилно си разбрала, обаче Уран е в козирог - понякога като има струпване на планети и символите им не може да
се сместят като хората и се получава разминаване. Точната позиция на дадена планета е определена не от символа й,
а от съответната му синя черта.

« Отговор #1574 -: Декември 02, 2011, 02:19:58 pm »
В астро.ком-а има едни  много хубави способи с тия Astro Click Love, Astro Click Portrait, отстрани има хубави добри интерпретации за начало според мен, а и донякъде човек си свиква с наталната карта и кое къде стои, научава символите малко. Аз така си направих първите стъпки.  ;D ;D Първия том на "Най-добрия начин да научим астрологията" е също много добър като за начало. :P :P :P

Аз имам въпрос за взаимната рецепция, нещо взе да ме чопли тия дни, че за това скоро четох. Взаимна рецепция ясно е, че има при две планети, когато са си разменили троновете, така да се каже. Примерно Венера в Овен и Марс във Везни. Някой изследователи допускт, че има взаимна рецепция и според екзалтациите. Въпроса ми е, действа ли взаимната рецепция, ако, примерно, едната планета с това разменяне ще получи екзалтация, а другата, трон.  :o Надявам се да ме разбрахте. И ако взаимната рецепция дава, да кажем хармония и силна връзка между двете планети, хубава, то ако примерно имаме две планети на трон - Марс в Овен, Венера във Везни, значи ли че в общи линии, по подразбиране, спрямо този фактор, са нехармонизирани и като цяло не се харесват?

« Отговор #1575 -: Декември 04, 2011, 08:32:21 pm »
В астро.ком-а има едни  много хубави способи с тия Astro Click Love, Astro Click Portrait, отстрани има хубави добри интерпретации за начало според мен, а и донякъде човек си свиква с наталната карта и кое къде стои, научава символите малко. Аз така си направих първите стъпки.  ;D ;D Първия том на "Най-добрия начин да научим астрологията" е също много добър като за начало. :P :P :P

Аз имам въпрос за взаимната рецепция, нещо взе да ме чопли тия дни, че за това скоро четох. Взаимна рецепция ясно е, че има при две планети, когато са си разменили троновете, така да се каже. Примерно Венера в Овен и Марс във Везни. Някой изследователи допускт, че има взаимна рецепция и според екзалтациите. Въпроса ми е, действа ли взаимната рецепция, ако, примерно, едната планета с това разменяне ще получи екзалтация, а другата, трон.  :o Надявам се да ме разбрахте. И ако взаимната рецепция дава, да кажем хармония и силна връзка между двете планети, хубава, то ако примерно имаме две планети на трон - Марс в Овен, Венера във Везни, значи ли че в общи линии, по подразбиране, спрямо този фактор, са нехармонизирани и като цяло не се харесват?

Благодаря ви, мисля да си портъчам първия том на тази книга като подарък за Коледа  :mellow: Ох, ама и аз къде се натъкнах на този форум.Сега всяка свободна минута прекарвам в четене за планетите,домовете  ;D На моменти като чета,имам чувството,че никога няма да схвана за какво става въпрос,но се надявам леко полеко да науча основните неща  :rolleyes:

« Последна редакция: Декември 05, 2011, 08:01:50 am от valiastankova »

*

virgo

• *
  • 456
« Отговор #1576 -: Декември 05, 2011, 04:46:57 pm »
Как да тълкуваме съвпад в натала на Уран с Венера?

« Отговор #1577 -: Декември 05, 2011, 04:53:29 pm »

Благодаря ви, мисля да си портъчам първия том на тази книга като подарък за Коледа  :mellow: Ох, ама и аз къде се натъкнах на този форум.Сега всяка свободна минута прекарвам в четене за планетите,домовете  ;D На моменти като чета,имам чувството,че никога няма да схвана за какво става въпрос,но се надявам леко полеко да науча основните неща  :rolleyes:

Чети си интерпретации. В тоя том първия интерпретациите са доста постни според мен, но ми харесва че систематизира много знанията, подрежда ти всичко в главата, за това са полезни тези книги, пък после човек започва да гради върху това. Аз сега чета втория и ми е доста полезен.  ;D

« Отговор #1578 -: Декември 05, 2011, 05:36:35 pm »
Много сложна работа ми се вижда.Постоянно чета,чета,чета,а имам чувството,че буксувам на едно място  ;D

*

virgo

• *
  • 456
« Отговор #1579 -: Декември 05, 2011, 06:12:02 pm »
Споко и аз съм така, просто е необятно и много обхватно!