Какво значение има квинтила между Венера и Марс?Въобще ще има ли някакво външно изражение, все пак това не е съвпад или тригон? 
Ами сама прецени.Минорните аспекти си имат своята изява,но дори и както при мажорните-много зависи от цялата карта,кой аспект по отчетливо се изразява и доколко съзнанието активно работи с тях.Планетите участващи в аспекта също оказват влияние,до колко ясно това може да се усети.Обикновено всеки аспект между Марс и Венера е по-различно от липсата на каквато и да е връзка,но разбира се аспекта е показателен как се изразява тази връзка.Квинтила основно се свързва със свободното,творческо изразяване на принципите на планетите и съответно в дадените области може да се търси свобода,автономност,личен почерк и чисти импулси. Разбира се има и значение статуса на планетите,както и мажорните аспекти към тях.
Примерно аз имам точни квинтил на Венера с Плутон и децил на Венера с Марс(съответно тридецил Марс/Плутон).На пръв поглед Венерата ми е здраво стисната от Сатурн-квадрат и рецепция и ако се има предвид само мажорните аспекти,истинската картина за изявата ми на Венера няма да е налице(обективно мога да го потвърдя)-нито от към съдържание,нито от към обстоятелства.Тъй като Плутон е най-външната планета и се свързва с трансформацията и еволюцията,съм установил че този ми квинтил ми е давал дори власт върху кармата и структурата по Сатурн/Венера,превъзмогване чрез усета ми за действителните причини в дълбочина за определени процеси,съзнателно водене от стремежа за духовна трансформация във връзките и надмогване на физическите им или каквито и да е други граници,Плутон символично ми използва като основа мажорните аспекти на Венера да си изпълнява еволюционните задачи,но винаги е бил краен фактор (най-външна планета) или така да се каже в дъното на нещата.За това и там е властта върху положението и чрез квинтила съм я имал-но по-скоро заради това че съм осъзнавал именно това дъно.Венерата ми съответно работи с Плутон,но на много финно ниво-примерно лесно във взаимоотношенията си стигам до дълбоко проникване в душите,до самата същина,но това се използва за взаимна еволюция,свободно изразяване+избор и пътища отвъд кармата(квинтил).
И много други неща съм разкрил за този си ми аспект как при мен се изявява,но спирам до тук.
В книгата на Подводни за аспектите,като четох някои от интерпретациите му за квинтила и децила на Венера,съм срещал някои,които с голяма сила важат за мен-описани едно към едно.Разбира се не е задължително при всички да е така,важно е да се схване посланието,природата на аспекта.От там могат да се навържат нещата и сами.
К В И Н Т И Л
Число 5, управители Меркурий, Сатурн; в заточение Луна, Юпитер; в екзалтация Марс; в падение Юпитер, Нептун.
Число 5 (= 4 + 1) означава изход зад пределите на дисхармоничното материално-структурно съществуване, символизира оживяването на мъртвата материя (Ямвлих), но това още не е одухотворението, което е по-високата степен.
Аспекта квинтил има отношение към проявите на живота - така, както човекът го вижда. В моменти на активност на квинтила човек усеща в себе си някакво оживление, вътрешно развитие или израстване на нещо ново, или забелязва аналогични промени във външния свят, които привличат и заинтересуват вниманието му. В зависимост от планетите, образуващи квинтил, домовете, в които са разположени и други подробности на картата, човек може да види проявите на живота в най-различни обекти, процеси и обстоятелства, по-конкретно там, където той е незабележим за останалите хора и те смятат неговите видения за фантазия или метафора, човекът може под влияние на средата да сметне същото. По принцип квинтилът е минорен хармоничен аспект, той украсява и в известна степен предпазва съдбата на човека, въпреки че тук много зависи от мажорните аспекти на образуващите квинтил планети: ако са силно ранени (тоест ранен квинтил) при ниско ниво на развитие на човека е възможна ненавист към всички прояви на живота в съответните сфери и стремеж да ги потисне.
Квинтил подразбира жизнеността като качество, противоположно на инертността и застоя, смъртната бледост, неподвижността, застиналото твърдо оформление, тоест принципно изменение, поява на новото, непредсказуемо развитие. Това може да се отнася не само към материята: квинтилът на Меркурий прави човека чувствителен към живота на мисълта и речта, за него израза "мъртви думи" означава значително повече, отколкото за останалите и въобще не е метафора. Квинтилът на Венера разделя за човека цялото изкуство на живо и мъртво и границата между тях му е очевидна. Квинтилът на Нептун оживява тънкия свят и медитациите, за този човек е задушно в някои тънки области, поради което те му изглеждат мъртви и той разцъфтява в други, които усеща като живи, и може да му е много трудно да участва в социално утвърдени медитации, тоест да ходи по утъпка-ни (а на места асфалтирани) от обществото пътища в тънкия свят, на които отдавна нищо не расте. От друга страна животът, символизиран от квинтила, винаги оживява някаква инертна материя, нейният започващ живот, първите признаци на проява на потенциално заключения в нея дух. Ето защо квинтилът е по-силен, но и по-груб аспект отколкото децила: от оживяване, до очовечаване (а още повече, до одухотворяване) предстои още дълъг път.КВИНТИЛ НА ВЕНЕРАКогато в живота няма любов, в него няма и живот.Този аспект дава в сферите на Планетата живост на социалните контакти и естетически вкусове, а също непосредственост на проявите в любовта. В тези области човекът буквално ще го души рутината и инертността, достатъчно характерни за обществото като цяло, поради което даже незначително раняване на Венера ще създаде на човека сложности в социалните контакти: от една страна, живостта и непосредствеността могат да му изглеждат не толкова живи, колкото недодялани. Силното раняване на Венера може да доведе до психически натиск и пълен отказ от всякаква каквато и да била непосредственост на поведението. На ниско ниво квинтилът на Венера дава социално щампово отношение към проявите на живота в себе си и другите и склонност да се паразитира върху нейните прояви в социалните ситуации на външния свят, особено ако у човека има ниско ниво на енергетика. За пример могат да послужат много възпитатели, хранещи се (често с елементи на садизъм) с емоциите и непосредствените енергетични прояви на децата и подрастващите. Аналогична роля (представляваща паразитен живот) играят художествените критици от нисша октава. Хармоничните аспекти на квинтила дават любовта на хората заради естествената живост на проявите и творческото начало в сферите на Планетата, които обаче се реализират, само при грижлива проработка.
КВИНТИЛ НА МАРСВидимата сила на живота се намира в обратна пропорция, на еволюционното ниво.На ниско ниво и при раняване на Марс този аспект (особено при Марс в VIII дом) може да даде садистично удоволствие от мъченията на живо същество, разделя-що се със живота. Но това са крайни случаи и, обикновено квинтилът на Марс все пак в известна степен смекчава неговата агресивност и човекът в сферите на Планетата живо се интересува от специфичната активност на жизнените прояви и той самия е склонен към енергично преодоляване на инертните вътрешни и външни състояния в тези сфери. Подчертан квинтил на Марс към Луна или Слънце може да даде постоянен интерес към биологията, ако Марс или Планетата е в VI или ХII дом, е възможна дейност в защита на животните и т.н. Раняването на квинтила дава непохватни собствени прояви на жизнеността и удари по нея отвън, което в отсъствие на проработка води към болезнени комплекси. Например, квинтил Марс - Сатурн дава на човека на средно ниво на развитие усещане за невъзможност да причини вреда на всяко живо същество и собствената уязвимост от външна агресия, но все пак значително по-малка, отколкото се струва на човека и би била, например, при квадрат на Марс към Сатурн. Все пак квинтилът е хармоничен аспект и, ако не е силно ранен, дава определена защита на човека, във всеки случай, ако той усеща себе си и встъпва в ролята на защитник на живота. На ниско ниво този аспект дава склонност към примитивно разбиране на жизнените прояви, главно, като хранителен и сексуален инстинкт, на високо се появява възможност за фина под-дръжка на жизнените прояви и тяхното дълбоко проникване в тежки инертни форми.
При децила на Венера е описан примерен аспект с Марс.Не е същият аспект,но като производен от квинтила,може и да те наведе на нещо

При мен тълкуването е валидно едно към едно,ако гледам само този аспект и особено ми е забавно с частта на какво се надява партньора,а какво има срещу себе си
ДЕЦИЛ НА ВЕНЕРАОбщественото съзнание е значително по-хуманно от общественото подсъзнание.Когато в сферата на Планетата се усилва влиянието на Венера и чувствата на човека се смекчават, отправяйки се в посока възприемане, особено, прекрасното във формите и отношенията, то той усеща в себе си прилив на хуманизъм (в своето разбиране). На ниско ниво това означава извънредна капризност, когато в съответните ситуации човек усеща като рязко антихуманни (по отношение на себе си) всички прояви на недостатъчно внимание, любов, даже простото неугаждане на своя естетичен вкус. Например, жена с децил Слънце - Венера може (искрено) да сметне, че е нечовечна инициативата на мъж, поканил я на вечеря, където не и харесват тоалетите на домакините. При раняване на децила тези ефекти могат да се преживяват много силно емоционално, но реално Венера има само косвено влияние върху Планетарния принцип. В хармоничен вариант това е измамен аспект, защото проявената от Венера човечност може да бъде бъде приета за любов, а уви това, далеч не е едно и също. Например, децил Венера - Марс (ако не е силно ранен) може да даде човек, който човечно, красиво, грижливо се проявява в общуването с противоположния пол, но възвишено-романтична любов (Венера) и разпалена страст (Марс) при него ще се съединяват в човечни прояви, което може съвсем да не устройва партньора, надяващ се на съвпад на тези планети или, в най-лошия случай, квадрат: децилът дава твърде (често даже за самия човек) фин синтез на планетарните принципи, свидетелствайки за големи постижения в минали въплъщения.