Здравей Гост

Индийска астрология

• 608 Отговора
  • 97683 Прегледи
Re: Индийска астрология
« Отговор #520 -: Декември 20, 2012, 09:08:23 pm »
Папи, нека първо се установи какво съм объркала.
И... има още нещо. В картата на Торони ми се струва, че има индикации за емиграция и се опитах да предвидя кога ще се появят благоприятни условия за осъществяването й. Но не съм сигурна, че ще успея да преценя дали емиграцията е добра или не за някого, т.е. дали в чужбина ще има (по-голям) успех или дали няма да има пречки пред осъществяването на емиграцията.

Ако искаш, можеш да ми изпратиш данните й.

Допълвам към картата на Торони.
Ъглови малефици дават успех след преминаване през първоначални трудности. Тук Сатурн се намира в 1-вия дом, откъдето аспектира 3-ти, 7-ми и 10-ти. Би могъл да даде забавяне в сферите, свързани с тези домове - инициативи, кратки пътувания, връзки, брак, кариера. Марс, аспектирайки 5-тия и 9-тия дом, би могъл да попречи на лесното достигане до успеха, достигане на успех след борба.
« Последна редакция: Декември 20, 2012, 09:18:48 pm от Mirabella »

*

Papy

• 4343
« Отговор #521 -: Декември 20, 2012, 09:35:10 pm »
Прия като гледам не се втурва да обяснява
Моето мнение за т.н. "объркване": казваш на съвпада аспект, пък той според тях май не е
Може и да бъркам
Лили като дойде може да светне малко :)

Ето виж:
"  In Vedic astrology, the conjunction is called "association." For example, a classical Vedic text may state that the Moon is in association with Mars, which means that both are in the same sign.
The only aspect that every planet makes in Jyotish is the opposition (to all planets in the opposite sign). Three planets — Mars, Jupiter, and Saturn — make additional "special" aspects. These special aspects are considered unidirectional (made by one of these planets to another planet and not vice versa)."

*

Papy

• 4343
« Отговор #522 -: Декември 20, 2012, 09:37:15 pm »

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #523 -: Декември 20, 2012, 09:48:54 pm »
В горните линкове е обяснението за Парашара аспектите. Това долу са Джаймини и Лал Китаб аспектите:

Цифрите са номерата на знаците в зодиака - 1 - овен.

Първата колонка и третата колонка са второстепенните - странични аспекти. Втората колонка са фронталните аспекти - те са и значително по-силни.

Например - Овен аспектира форнтално Скорпион, и странично - Лъв и Водолей.

Цитат
Sign / House - Aspected Sign/House

1                      05        08        11
2                      04        07        10
3                      06        09        12
4                      08        11        02
5                      07        10        01
6                      09        12        03
7                      11        02        05
8                      10        01        04
9                      12        03        06
10                    02        05        08
11                    01        04        07
12                    03        06        09
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

« Отговор #524 -: Декември 20, 2012, 10:02:39 pm »
Сега говориш за друго. Това сега са раши-дришти - аспекти между знаци. Досега говорехме за граха-дришти - аспекти между планети или поне аз така си мислех. Отделно е въпросът, че не съм написала, че когато планета аспектира друга, например Сатурн от 1-вия дом аспектира Луната в 3-ти, Сатурн не аспектира само планетата, а целия 3-ти дом. Но си мислех, че това се подразбира.
Подвижните знаци аспектират всички фиксирани с изключение на съседния. Фиксираните аспектират всички подвижни с изключение на съседния. Дуалните аспектират само дуални. Това е концепцията на раши-дришти.
Така Овен (подвижен знак) не може да аспектира Телец, но може всички останали фиксирани знаци.

« Отговор #525 -: Декември 20, 2012, 10:09:58 pm »
Съвпадът е аспект, 100%-тов аспект за всички планети. За съвпад се брои, когато две планети са в един знак, независимо дали едната е в 1-вия градус на знака, а другата в последния. Поне така е в т.нар. раши чакра - карта, в която дом=знак. Има и бхава чакра, която може да се построи по равнодомната система и в нея границите между домовете могат да попадат вътре в знаците. С такава карта не съм работила. Казват, че доуточнявала раши чакрата.

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #526 -: Декември 20, 2012, 10:21:58 pm »
Така е малко като на автопилот. Което със западната астрология и с хорарната по-върви сякаш ;).

Цитат
Така Овен (подвижен знак) не може да аспектира Телец, но може всички останали фиксирани знаци.

Кои са всичките останали фиксирани знаци - те колко са? 5? ;)

Парашара и Даймини са различни неща. Не е просто като  - междупланетни и междузнакови аспекти. Различни е схемата, различни неща се казват.

А взаимната рецепция е съвсем друго.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #527 -: Декември 21, 2012, 12:08:51 am »
Дали да е Парашара или Джаймини... Вижте какво правят индийците, имат си принципи хората  ;D
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5386251
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #528 -: Декември 21, 2012, 11:06:31 am »
Че колко може да са фиксираните знаци? Четири, естествено. На ведическа астрология ли ще ме изпитваш? Аз не твърдя, че я знам. Изобщо не твърдя, че разбирам от каквато и да е астрология.

Подвижните са кардиналните по западната - Овен, Рак, Везни, Козирог.
Фиксираните са фиксираните по западната - Телец, Лъв, Скорпион, Водолей.
Дуалните са мутабелните по западната - Близнаци, Дева, Стрелец, Риби.

Овен аспектира с раши-дришти всички фиксирани знаци без съседния му фиксиран знак, който е Телец. Всички останали са 3, естествено.

Прия, пъвоначално каза, че съм объркала нещо по аспектите, визирайки аспекти между планети в цитата, поставен от теб. След това сменяш темата на друг вид аспекти. По-лесно щеше да бъде, ако в самото начало беше казала какво точно имаш предвид.
« Последна редакция: Декември 21, 2012, 11:14:53 am от Mirabella »

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #529 -: Декември 21, 2012, 11:35:49 am »
Че колко може да са фиксираните знаци? Четири, естествено. На ведическа астрология ли ще ме изпитваш? Аз не твърдя, че я знам. Изобщо не твърдя, че разбирам от каквато и да е астрология.

Цитат
Катахреза- неправилна употреба на думи не в прякото им значение, а извън него, като по този начин се създава мнима метафора, понеже използваната в преносен см. дума се чувства в прякото й значение.

Прия, пъвоначално каза, че съм объркала нещо по аспектите, визирайки аспекти между планети в цитата, поставен от теб. След това сменяш темата на друг вид аспекти. По-лесно щеше да бъде, ако в самото начало беше казала какво точно имаш предвид.

Последния цитат само за потвърждение на горното.

И не - нямам никакъв порив да те изпитвам на каквото и да е. Ти всичко си знаеш, както каза.

А аз отбелязах какво имам предвид доста ясно.  :blink:

Съжалявам, че се набърках в темата ви неканена. Ще си запазя урока :blink:

*

Papy

• 4343
« Отговор #530 -: Декември 21, 2012, 11:45:43 am »
Ами то проблемът не е, че се набъркваш във всякакви теми, ами че знаеш толкова много, че чак приливаш

Мирабела, да дам ли данни на познатата с емиграцията?

« Отговор #531 -: Декември 21, 2012, 11:49:53 am »
Изпрати, ако искаш, Папи. Ще се пробвам да ти напиша нещо, дано е смислено. ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #532 -: Декември 21, 2012, 12:52:43 pm »
Мирабелла, нищо не си объркала с аспектите, но вероятно Прия е имала предвид, че използването на определен вид аспекти зависи от предпочитаната школа - Парашара или Джаймини, подходът е различен.

Но и аз не гарантирам, че правилно разбирам нещата, през последните няколко месеца не се занимавам с астрология и нищо не чета.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #533 -: Декември 23, 2012, 04:17:36 pm »
За важността на Навамша и отчитането й при прогнозиране чрез дашите, планети-варготами и др. - http://wwwvedicastrology.blogspot.com/2006/07/importance-of-navasma-navamsha.html. Анализирана е навамшата на Дж. Буш.

Споделям и друг материал, който четох днес. За неутрализирането на дебилитацията на планети и възможността неутрализацията да дава раджа йога - http://www.vedicastrology.com/articles/ArticleNeechaBhanga.htm. И това е по темата - http://jyothishi-pandit.blogspot.com/2008/08/neecha-bhanga-raja-yogam.html.
« Последна редакция: Декември 23, 2012, 04:56:30 pm от Mirabella »

« Отговор #534 -: Декември 25, 2012, 02:06:37 pm »
Споделям интересно четиво по предиктивна астрология

How to time events by Dinesh Mathur (линк в scribd).

Добре описан подход за приложение на Вимшотари дашите на 3 нива - маха-, антар- и пратяантардаша. Обръща внимание на Арудха лагна и естествените сигнификатори на сферата на предсказването събитие. За да бъде една планета свързана с дадена сфера, тя трябва да бъде свързана с дома, отговарящ на сферата, броен от 3 отправни точки - Лагна, Арудха Лагна и дома, в който се намира естественият карака на сферата. За да може планетата да дава събитие в тази сфера (в главния си период), тя трябва да бъде свързана и с естествения карака на тази сфера. Използва Навамша и другите варги (производни карти). Също и Арудхите на домовете (не само Арудха Лагна).
Също засяга картата на годишния слънчев възврат и транзитите (но не съм стигнала до там).
« Последна редакция: Декември 25, 2012, 07:57:06 pm от Mirabella »

« Отговор #535 -: Декември 25, 2012, 11:08:16 pm »
Някой спазва ли Екадаши? Ако да, моля да сподели малко повече инфо. Благодаря!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #536 -: Декември 25, 2012, 11:28:13 pm »
Някой спазва ли Екадаши?

За строг пост, въздържание и молитва? :))

Физически водя много чист живот, но не е свързано нито с постене, нито с екадаши.

Пък и като носиш искрена вяра в сърцето си, нищо не ти пречи да плющиш пържоли и да медитираш. :)
По-лицемерно би било човек да спазва строг хранителен пост, но да няма вяра в сърцето си и да не притежава добродетелите, за които претендира, т.е. само да симулира духовност.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #537 -: Декември 26, 2012, 12:36:57 am »
Благодаря, Лили :blink:

Копирах за Екадаши една статия от Лунния календар за 2013-та година.
Дай Боже да не ме осъдят за правата ;D

Цитат
Лунен календар 2013
стр. 64

Екадаши

В лунния месец има два дни наречени „Екадаши” (единадесет на езика Хинди). Това са единадесетия ден след новолунието и единадесетия ден след пълнолунието по индийската система за изчисляване на лунните дни (титхи). Това са специални дни, в които според индийската духовна традиция, е добре да се спазва пост с цел усилване на духа, волята. Постът в този ден ликвидира отрицателната карма от предишни животи, според индийците.

В индийската традиция дните се броят от изгрев до изгрев, затова ако 11-тия лунен ден започва след изгрева на Слънцето в даден ден, то Екадаши пост се прави през следващия ден. Има и изключения, при които денят Екадаши не е подходящ за пост, затова се пости на следващия ден – Двадаши (дванадесет). Всички тези особености са отразени в календара. За да се изпълни този пост, в деня преди Екадаши e най-добре да се храните само на обяд. В деня отбелязан в календара като Eкадаши не приемате храна (в по-строг вариант, не приемате и вода). На следващия ден, за да завърши правилно поста, се захранвате в посочения интервал. Подходяща храна за захранване е мляко с ориз.

Спазването на пост в дните Екадаши осигурява перфектен баланс между физическо и духовно здраве. Не трябва да чувствате отпадналост, ако се намирате в добро здраве. Ако не сте – като начало можете да започнете с по-лека форма на пост. Разрешено е да приемате мляко, плодове и зеленчуци, но без бобови и зърнени храни. Месото по подразбиране е абсолютно противопоказно в този ден.

Въздържанието от храна в тези специални дни усилва вашата воля, изчиства негативната карма, като това ви носи успех и на материален план, лесна реализация на целите.

Времето, което ще спестите от приготвянето и консумирането на храната в тези дни, посветете на медитация или молитва. За да бъде наистина успешен постът, спазвайте и петте основни дисциплини: ахимса (ненавреждане, ненасилие), сатя (чистота и истинност във всичко), брамачаря (въздържание, включително сексуално), дая (състрадание), кшама (прошка) и анашуята (липса на завист и ревност).

Източник: http://astrohoroscope.info/lunen-kalendar-2013.php

« Отговор #538 -: Април 15, 2013, 08:49:38 pm »
Темата умира, да ѝ направим малко CPR преди съвсем да е замряла покрай вълнуващите загадки на новите стари потребители. Нищо против загадките, даже ги харесвам.

Прогресиите не са популярен метод в съвременната ведическа астрология, така разбрах. Някой има ли опит/наблюдения върху т.нар. вимшотари прогресии? Това е прогресия (респ., регресия, ако планетата е ретроградна в натала) през 12-те натални дома на управителя на текущата махадаша. Тази планета прекарва толкова месеца в даден дом (знак), колкото години трае махадашата ѝ.

« Отговор #539 -: Април 15, 2013, 08:53:10 pm »
Ще очаквам с нетърпения включването ѝ. ;D