През зимата търсете ян-храна, лятно време - ин
Според дрeвно китайско учение всичко на този свят се дели на две категории - ин (женска, пасивна, студена) и ян (мъжка, активна, топла). Това важи и за храната. Продуктите от типа ин обикновено са с по-големи размери, по-сладки са и съдържат по-големи количества калий.
Ян-продуктите са по-плътни, по-компактни, с по-слаб аромат и включват повече натрий.
Плодовете и листата на растенията се зареждат с ин-енергия, а зърната и кореноплодните - с ян.
През зимата (и по всяко време в северните области на планетата) трябва да консумираме по-калоричните ян-храни.
Към тях не спадат тропическите плодове, понеже те не тушират дискомфорта от студа и нарушават вътрешния баланс на човешкия организъм. Препоръчва се лятно време да включваме в менюто си предимно плодове и зеленчуци, защото на тях са присъщи качествата на ин-продуктите (те са студени).
С най-добро здраве и с най-дълъг живот могат да се похвалят само тези, които по всяко време и на всяко място хапват това, за което се е погрижила местната природа. Това съвсем не означава, че ако например живеете в Рейкявик, сте обречени непрекъснато да хрупате моркови и зеле. Посетете райони, където растат банани, портокали, мандарини, ананаси и други южни плодове (ако можете да си позволите такова пътуване) и ги консумирайте на воля. Обаче гражданин на Бразилия, намиращ се в Швеция, трябва да се задоволи именно със зелето, морковите, картофите и други храни, характерни за тази географска ширина.
Как да определим коя храна е ин и коя - ян? По принцип всеки продукт притежава качествата и на ин, и на ян.
Важни са преобладаващите характеристики
Наземните плодове - тиква, зеле и др. - са по-близо до ин, отколкото подземните. Още повече клонят към ин растящите високо над земната повърхност. Есенните и зимните сортове ябълки обикновено са по-кисели и твърди и са по-скоро ян-храна. Същото важи за сините и червените боровинки. Но ягодите, малините, черешите, вишните, прасковите, кайсиите, дините, пъпешите и др. са типични ин-плодове.
Ин-растенията, минали през гореща обработка, забавят обмяната на веществата и понижават телесната температура. Ян-растенията активизират метаболизма и повишават телесната температура. Повечето животински продукти са от типа ян.
Ето конкретни примери за ин-продукти: тропическите плодове, млякото и млечните продукти, захарта и сладкишите, шоколадът, кафето, чаят, белият ориз, бялото брашно, бялата риба, рафинираните растителни масла, пиперът, оцетът и др.
Към ян продуктите спадат: солта, яйцата, всички видове месо, хайверът, майонезата, червената риба, женшенът и др.