Здравей Гост

Темата на Небесна

• 534 Отговора
  • 83752 Прегледи
*

Nebesna

Re:Темата на Небесна
« Отговор #360 -: Юли 20, 2010, 09:40:04 pm »
ИН И ЯН ХРАНИ

Теорията на Петте стихии, ин и ян и китайската кухня

Философските понятия за Ин и Ян лежат в основата на мирогледа на китайците от най-древни времена. Претворена в теорията на Петте стихии, тя дава идеята за постоянното взаимодействие на различните сили във всичко съществуващо във Вселената. Всичко е част от непрекъснат цикъл, като всяка ново изменение води задължително след себе си друго и така до безкрая. Ако настъпи отслабване на някое звено от този цикъл, т.е в самото равновесие между Ин и Ян, то се получават проблеми. Този цикъл може да се приложи към всичко, затова китайците обясняват чрез тези сили всички проблеми – природни бедствия като наводнения, болести и тежки хронични заболявания, невъзможни отношения с други хора и несполучлив брак, даже внезапен огън в къщата, например.

Принципът на равновесието на Ин и Ян и теорията на Петте първостихии се прилага и към храната.

Във всяко едно даже най-обикновено китайско ястие може да се открие спазване на тези философски принципи, като да речем, броколи с телешко или пък сладко-кисело свинско. Равновесието се усеща в цвета, аромата и съставките. Но придържането към принципа на ин-ян отива още по-далеч. За някои храни се вярва, че те имат ин или охлаждащ характер, докато други пък са ян и носят топлина на организма. Хората трябва да знаят, как да комбинират правилно ястията за да може да се постигне здравословно равновесие.

Съществува китайска поговорка, която гласи: "Ако болният само приема лекарства, но не обръща внимание на храненето си, то той прахосва усилията на лекаря." Затова, при лечение на някаква болест, китайският доктор на традиционна медицина ще посъветва за определени промени в основното хранене на пациента за да може да се възстанови полезното за здравето равновесие на ин и ян в организма.

Например, ако човек страда от болки в сърцето, то те е много вероятно да са предизвикани от прекалена употреба на лютива ян храна. Китайският доктор в такъв случай по-скоро ще ви предпише билкови чайове за засилване на ин силите, вместо болкоуспокояващи средства. При настинка пък, може също да бъдете посъветвани да се лекувате с промени в хранителния режим, отколкото с антибиотици или лекарства за кашлица и температура.

Почти няма храна, която да е чисто ин или ян, просто една от тези две страни доминира. Затова няма съвсем пълно единодушие между експертите, кои храни точно помагат за засилване на ин или ян. Смята се, че по-скоро съчетанието на отделните съставки дава крайния ефект. Интересното е, че и начинът на приготвяне също допринася до определянето на дадено ястие като ин или ян.

По-долу следва примерна таблица на готварски методи и храни, които се разделят на ин и ян:
Готварски методи:

Ин

* Варене
    * Варене до разваряване
    * Задушаване на пара

Ян

* Пържене
    * Печене
    * Китайски начин на бързо пържене

Ин храни и течности

* Соеви кълнове
    * Зеле
    * Моркови
    * Раци
    * Краставица
    * Патица
    * Тофу
    * Водна лилия
    * Вода

Ян храни

* Бамбук
    * Телешко
    * Пилешко
    * Яйца
    * Джинджифил
    * Лепкав ориз
    * Гъби
    * Сусамово олио
    * Вино

*

Nebesna

« Отговор #361 -: Юли 20, 2010, 09:47:30 pm »
През зимата търсете ян-храна, лятно време - ин

Според дрeвно китайско учение всичко на този свят се дели на две категории - ин (женска, пасивна, студена) и ян (мъжка, активна, топла). Това важи и за храната. Продуктите от типа ин обикновено са с по-големи размери, по-сладки са и съдържат по-големи количества калий.

Ян-продуктите са по-плътни, по-компактни, с по-слаб аромат и включват повече натрий.
Плодовете и листата на растенията се зареждат с ин-енергия, а зърната и кореноплодните - с ян.

През зимата (и по всяко време в северните области на планетата) трябва да консумираме по-калоричните ян-храни.

Към тях не спадат тропическите плодове, понеже те не тушират дискомфорта от студа и нарушават вътрешния баланс на човешкия организъм. Препоръчва се лятно време да включваме в менюто си предимно плодове и зеленчуци, защото на тях са присъщи качествата на ин-продуктите (те са студени).

С най-добро здраве и с най-дълъг живот могат да се похвалят само тези, които по всяко време и на всяко място хапват това, за което се е погрижила местната природа. Това съвсем не означава, че ако например живеете в Рейкявик, сте обречени непрекъснато да хрупате моркови и зеле. Посетете райони, където растат банани, портокали, мандарини, ананаси и други южни плодове (ако можете да си позволите такова пътуване) и ги консумирайте на воля. Обаче гражданин на Бразилия, намиращ се в Швеция, трябва да се задоволи именно със зелето, морковите, картофите и други храни, характерни за тази географска ширина.

Как да определим коя храна е ин и коя - ян? По принцип всеки продукт притежава качествата и на ин, и на ян.

Важни са преобладаващите характеристики

Наземните плодове - тиква, зеле и др. - са по-близо до ин, отколкото подземните. Още повече клонят към ин растящите високо над земната повърхност. Есенните и зимните сортове ябълки обикновено са по-кисели и твърди и са по-скоро ян-храна. Същото важи за сините и червените боровинки. Но ягодите, малините, черешите, вишните, прасковите, кайсиите, дините, пъпешите и др. са типични ин-плодове.

Ин-растенията, минали през гореща обработка, забавят обмяната на веществата и понижават телесната температура. Ян-растенията активизират метаболизма и повишават телесната температура. Повечето животински продукти са от типа ян.

Ето конкретни примери за ин-продукти: тропическите плодове, млякото и млечните продукти, захарта и сладкишите, шоколадът, кафето, чаят, белият ориз, бялото брашно, бялата риба, рафинираните растителни масла, пиперът, оцетът и др.

Към ян продуктите спадат: солта, яйцата, всички видове месо, хайверът, майонезата, червената риба, женшенът и др.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #362 -: Юли 20, 2010, 10:01:29 pm »

Наземните плодове - тиква, зеле и др. - са по-близо до ин, отколкото подземните. Още повече клонят към ин растящите високо над земната повърхност. Есенните и зимните сортове ябълки обикновено са по-кисели и твърди и са по-скоро ян-храна. Същото важи за сините и червените боровинки. Но ягодите, малините, черешите, вишните, прасковите, кайсиите, дините, пъпешите и др. са типични ин-плодове.

Това е прекалено общо и може да не работи като определение в частният случай,за това е по-добре да се гледа конкретният плод-по китайската или по аюрведа.

Всъщност мисля,че наземните трябва да имат повече ЯН природа,а подземните ИН,защото Ян е светло,Ин е тъмно,ЯН се издига,Ин пада т.е. обратно на това в тази статия.

*

Nebesna

« Отговор #363 -: Юли 20, 2010, 10:09:12 pm »
Аз въобще не мога да схвана логиката на групирането на Ин и Ян храните, на какъв принцип става. Разбрах само, че Ин храните охлаждат страстите, а Ян храните затоплят организма и го зареждат с енергия и активност...И ако искаме да не треперим от студ през зимата е добре да ядем ян-храни, а през лятото ин-храните ще ни помогнат да се справим с жегите. Учените все още си противоречат по отношение на това кои храни влизат в едната и в другата група, дори самите китайци си противоречат.

*

Nebesna

« Отговор #364 -: Юли 21, 2010, 07:43:41 pm »
Купих си халогенната фурна с конвекция на топъл въздух. Много съм доволна...направо ще литна...изпробвах я - готви вкусно и бързо. Всичко става в нея - пече, вари, задушава, даже пържи (ако сложиш повечко олио). Има опция за самопочистване. Тавите са еднократни от фолио...Урааааа, няма да мия тави. Много мразя да мия тави, а сега това неприятно задължение ще ми отпадне.

« Отговор #365 -: Юли 21, 2010, 08:59:22 pm »
Честито!

ако готви диетично и се отслабва, свиркай ;D
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Nebesna

« Отговор #366 -: Юли 21, 2010, 09:16:49 pm »
Честито!

ако готви диетично и се отслабва, свиркай ;D

Зависи какво слагаш вътре... :72:

« Отговор #367 -: Юли 21, 2010, 09:25:43 pm »
Честито, Небесна! Каква марка е?
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Nebesna

« Отговор #368 -: Юли 21, 2010, 09:28:40 pm »
Eco Speed Oven 12 литра

*

Nebesna

« Отговор #369 -: Август 25, 2010, 01:34:44 pm »
Картата от датата на пълнолунието през октомври. Поставям я тук, за да следя казуса, който вероятно ще ес проточи и за да бъдат на едно място прогнозите.

*

Nebesna

« Отговор #370 -: Август 25, 2010, 01:35:48 pm »
Небесна , аз мисля , че решението е по Юпитер. Съвпада на тр.Слънце е до минутка с Марса ти , а той упр. 4-ти , намира се в 10-ти и квадратира Юпитер , чийто диспозитор е Луната /предмет на темата/. Юпитер обаче ти е упр. на АСЦ и се намира в 8-ми дом...
Небесна , имам две предположения:
Нещо по темата имоти ,наследства , пари.... тр. Юпитер на тригон натален Юпитер. Транзитно слънце е в кармичен аспект от АСЦ.

Второто , проблеми в дома /не искам да го кодирам изричайки останалото/.....

и Трето - нещо с партньорите ,защото имаш рак в 7-ми , тук е Юпитер...
Абе може и бременност :-[

*

Nebesna

« Отговор #371 -: Август 25, 2010, 01:36:44 pm »
Точно наследствените ни жилища - на майка, вуйчо и леля (подчертавам, че майка ми е жива още) са обект на съдебна делба със строителя, който е надстроил някакви квадратури и иска да му се заплатят по сегашните цени, а нашите обжалват цената.

Асцендентът на пълнолунието е в 9-ти дом. Възможно е съдът да се произнесе по делото точно тогава. Проблемът е, че не знаем за каква сума ще се произнесе съда и ще имаме ли възможност да наплатим на строителя. Тримата със сестра ми и брат ми не можем да теглим заеми, а майка вече е много болна. Отиде ли на публичен търг, жилището ще се обезцени съвсем. Но тези неща си ги знам и преди пълнолунието. Въпросът ми е, дали тази карта показва какъв ще бъде изхода?

пп. Строителят е надстроил квадратури, защото дядо ми се е отказал от по-голям апартамен в полза на децата си, но на времето не е направил дарение и сега онова животно се измята и съди децата му.

*

Nebesna

« Отговор #372 -: Август 25, 2010, 01:38:23 pm »
Небесна, качи моля те и солара за 2010/2011. Така по-сигурно може да се изкаже човек. Пък и прогресивната Луна кажи къде е.

Качвам соларите за 2010 и 2011 и прогресивната карта.

*

Nebesna

« Отговор #373 -: Август 25, 2010, 01:39:43 pm »
Така ,че това пълнолуние със сигурност ще ти донесе събитие ....

въпросът е какво ще е то и дали ще е в моя полза.

*

Nebesna

« Отговор #374 -: Август 25, 2010, 01:40:34 pm »

Интересно ,ти как мислиш с тоя Юпитер в екзалтация в натала и транзитен на трон / приемам в този случай Юпитер за втори управител на рибите/. ;D
Разбира се ,но може и да платиш за това....,а и тр. Уран е на тригон от нат. Юпитер....

*

Nebesna

« Отговор #375 -: Август 25, 2010, 01:41:08 pm »

Виж ся, тя твойта е много оплетена работа-па строителя, па брат, па лели и чичовци... ;D Транзитните Юпитер и Уран в Риби правят тригон с твоя Юпитер в Рак, Сатурн е в 9 дом - съдебни дела и е в съвместим знак със светилата, Меркурий е във Везни - върви към тригон със светилата ти, Новолунието ти е връз МЦ и вървят към тригон и те със светилата. Не може да очакваш събитие и да няма никаква квадратура или опозиция. Нали те предизвикват събитията? Транзитния Марс прави тригон към управителя на 2-я ти дом, към нат. Юпитер и към транз. Юпитер и Уран. В 3 дом имаш интерсептирани Риби, а тран. Марс е в съвпад с управителя на интерсепт. Риби. Мисля, че всичко ще свърши в твоя полза. 

*

Nebesna

« Отговор #376 -: Август 25, 2010, 01:46:16 pm »
Преместих всичко и качих картите.
Снощи сънувах сън, че експертната комисия по оценяването е дала такова заключение, че с парите с подобренията, които сме направили по жилището едва ли не вссичко се компенсира и почти нищо не му дължим на строителя, който между другото дори не е изпълнил договора - жилището няма разрешение за ползване (акт 16), а договора за строителството е от 1995 г.

Абстрахирайте се от сложния казус (барт, сестра, леля, чичовци - В МОМЕНТА ВСИЧКИ СЕ БОРИМ СРЕЩУ СТРОИТЕЛЯ) Гледайте само моите карти - какво виждате? Дали делата за семейното наследство ще приключат в наша полза - важното е да запазим апартамента, а това може да стане само ако успеем да му върнем сумата на онзи мошеник.

*

Nebesna

« Отговор #377 -: Август 25, 2010, 01:49:42 pm »
Сагам и това тук ,защото тук съм написала базата на която съм направила и изводите....

Небесна , аз мисля , че решението е по Юпитер. Съвпада на тр.Слънце е до минутка с Марса ти , а той упр. 4-ти , намира се в 10-ти и квадратира Юпитер , чийто диспозитор е Луната /предмет на темата/. Юпитер обаче ти е упр. на АСЦ и се намира в 8-ми дом...
Небесна , имам две предположения:
Нещо по темата имоти ,наследства , пари.... тр. Юпитер на тригон натален Юпитер. Транзитно слънце е в кармичен аспект от АСЦ.

Второто , проблеми в дома /не искам да го кодирам изричайки останалото/.....

и Трето - нещо с партньорите ,защото имаш рак в 7-ми , тук е Юпитер...
Абе може и бременност :-[

Сложено е, разбира се. То е Отговор под №407.  :wink2:

*

Скарлет

• 2919
  • "Късият ум е с дълъг език". Аристофан
« Отговор #378 -: Август 25, 2010, 03:44:52 pm »
Мисля, че едва след юни 2011 година може да се очаква разрешаване на спора. Прогресивната Луна тогава е в съвпад с Уран - У2 и е връх на хвърчилото в натала. Транзитният Уран от своя страна е в съвпад с прогресивното Слънце. Транзитният Юпитер излиза от Овен /който през тази и половината от следващата година квадратира нат. Юпитер/ и влиза в Телец. Слънчевото затъмнение от юни 2011 г. е в съвпад със соларния МЦ в Близнаци и в тригон с наталния МЦ и тр. Сатурн....и в сходящ тригон към нат. Слънце. Прогресивната Луна ще направи тригон към прогресивния 4 дом и секстил към прогресивния МЦ в началото на септември 2011. Тогава и транзитния Юпитер първо прави съвпад с прогр. Венера и след това с дирекционен Сатурн в Телец. В солара за 2012 има точен съвпад на сол. Сатурн с нат.Марс, сол. Марс е в съвпад със сол. Уран и Плутон в 10 сол. дом,соларните Луна, Юпитер и Плутон правят точен тригон. Може би това ще е годината на окончателното приключване на делата. Освен, ако няма и друго за решаване междувременно. Предните солари все са с ретро Марс и Сатурн...та според мен ще се забавят нещата. Борбата ще е голяма, Небесна. Не знам кой е този строител, но всичките имат ужасни връзки, но спасението е в това да не изпадаш в паника и да се изнервяш, да ставаш агресивна. Това е моето мнение, освен изпратеното на лични. Но е добре да уредиш всичко де що е имот, докато е жива майка ти, защото като отиде Сатурн в Скорпион и квадратира светилата, да не вземе да изкочи пак някой проблем с наследства.
Успех!  :blink:

*

Nebesna

« Отговор #379 -: Септември 02, 2010, 05:40:40 pm »
Само заради един-единствен израз ви слагам тук това стихотворение: "На душата ми разсъмна"...колко красиво!

МОЯТА ПОЕЗИЯ

Кому е нужна моята поезия!?
Не е салам, ни хляб, ни маргарин.
Поредица от частни откровения
на някакъв чудак необясним.

Кой от душевни трепети се трогва
в това до болка прозаично битие!?
Любов и страст, копнежи и тревоги...
“О, браво! Стихосбирка! О, добре!”

“Благодарим, но просто няма време
за четене. А няма и пари.”
Затънали сме в битови проблеми.”