Лееелее, аброуд как си ги наредилааааа! :unsure: :unsure: :unsure:
що, бе к'во ми е..
поне съм откровена 
Абе, я да се замислим кого определяме като егоист.
Хипотетична ситуация - Аз и Сульо имаме общ интерес, общи цели, обща задача и поради това - общ конкурент. Сега, трябва значи да направим нещо и да преборим тоя конкурент. Аз съм кротка и добра и си викам, ба, що пък да му зема на тоя хляба и той душа носи, деца храни и що да трупам лоша карма. Сульо, обаче, не си оставя лесно магарето в калта, ами се мобилизира и прави конкуренцията на пух и прах. Аз естествено, човещинка, доволна съм, щото видиш, Сульо е такъв борбен, нахъсан и знае какво иска и как да го постигне. И е защитил общия ни интерес, общите ни цели и общите ни планове. И това е добро.
След някой и друг месец Сульо почва да подозира, че моята доброта и кротост всъщност намирисва на некомпетентност, липса на целеустременост и аз не съм от полза за общата ни цел. Поради което ме отсвирва и продължава да си носи кръста на каузата - и ползите към нея сам. Разбира се, Сульо понастоящем е абсолютен егоист и въобще лошав човек. И това е зло - за мен, за личното ми благосъстояние, и сигурно за постната каша на децата ми.
И в първия, и във втория случай става въпрос всъщност за способността на натива да отстоява собствените си убеждения, цели и интереси, без да се бои да накърни нечии други, тоест без да се бои да влезе в битка и да бъде някому неприятен. Тоест, говорим за МАРС аспектите към Марс и позицията на Марс в случая, изобщо не за Слънце. Говорим за "малефиците", които като чуят, че се бие "сбор под знамената", отиват да си точат копието, а не почват да сбират китки да посрещнат агресорите.
Всъщност, ще те поправя.
Не е Марс причината за гледането личния интерес. Често него го обвиняваме, но "виновен" Марс няма, както "няма" виновен мъж! (в кръга на маятапа).
Марс е чистата енергия, с която всеки индивид си служи. Това е действието, което той върши във всяко едно начинание. Това е волята!
Обаче преди всяко действие има предистория наречена - цел! Тая цел си има предистория, която се нарича желание или нужда. А тия двете, последните ако се отнасят за материалното са в мръсните ръце на една долнопробна курветина и пачавра, която се нарича Венера. Ако, обаче желанието и нуждата не са толкова материални тогава става дума за Луна.
Та! Венера е тази, която желае - Марс е този, който изпълнява. Марс няма желания, той е просто енергия, чрез която Венера прокарва своите желания.
В седемте смъртни гряха е написано, че един от тях е лакомията. Това е близко до егоистичната проява в даване-вземане механизма. Да искаш, да имаш още и още - независимо в каква степен, и най-вече да не искаш да споделиш с другиго, еле пък, ако си е заслужил е (не)висша проява на липса на справедливост, която е функция на Венера.
И накрая да до уточня - когато решиш да си защитаваш личния интерес и да не дадеш на някому полагащото му се, това означава, че вече си обозначил неговата част или част от неговата част, като "мое". Което, вече се нарича присвояване, взимане(чиста Венера, Телец и 2-ри дом за да трупа и да окрупни; стига да може!), което се извършва, като действие посредством Марс.
п.п: Зад (да се чете - в дълбочина, скрито и подмолно!) всеки успял мъж(Марс) стои по една силна жена(в превод - опасна Венера!!!). Те хората са си го казали още от едно време, че даже и без астрология са го извели това правило...