Здравей Гост

Пракачествата

• 74 Отговора
  • 9275 Прегледи
*

lia

• 29
Re:Пракачествата
« Отговор #60 -: Март 05, 2011, 01:28:38 pm »
За всичко трябва да се опитваме да ги ползваме тия пракачества, така както винаги трябва да стигаме до светилата .

защо всичко се свежда (предопределя) и свършва със светилата? защото по презумпция са най-силни или защото са основа на същността ни, а другото е просто фон

Презумпцията съответства на същността.
Слънцето и Луната символизират Аза, същността ни, съзнанието и подсъзнанието, потребностите и желанията.
Ако в радикса има противоположност между потребности и желания, човек трудно ги разграничава и подсъзнателно оставя амбициите по Слънцето да определят настроението и хармонията му по Луната. Например неуспехът на един конкурс може да наруши хармонията му, да го накара да се усеща неуспял изобщо, въпреки че конкурсът може да не е му бил много важен, или пък че тепърва може да се явява на конкурси.
Ако се случи един-два пъти, преодоляваме го и забравяме, ако установяваме, че често амбиции или желания ни изкарват от равновесие и хармония, работим по Луната – форми на медитация- може да е просто музика или разговор- трябва ни твърда почва, върху която да стъпим, когато не можем да наложим волята си, за да не разстройваме и Луната, щом са така силно свързани със Слънцето.

« Отговор #61 -: Март 05, 2011, 04:38:37 pm »
Искам да задам 2 въпроса,дано да ви е интересно.
Доколкото съм запозната според китайската,а и според индийската философия светът е изграден от 5 елемента,а не 4 както е написано в темата.Астрологията не отчита ли петия елемент?
Посочени са таблици на Бхригу и Джаймини.В книгата на Ф.Грузинов пише,че това се отнася за индийска астрология.А тя е доста различна от европейската според зодиака,който се използва.Или нещо греша.

*

123

• *
  • 230
« Отговор #62 -: Март 05, 2011, 04:59:38 pm »
И кой е петият елемент? Духа?  :-\ или Любовта?  :mellow:
Тук мисля Синухе трябва да отговори, поне по аватарите му ... явно доста е запознат с тези теми ....

Айде няма нужда, то гугъл си казва всичко  ;D - петият елемент е Метал.

В тази връзка искам да споделя, че по китайския хороскоп съм Маймуна, ама дървена  ;D, а колегата заради, който седях толкоз в тая пуста фирма - е Маймуна Метална  ;) Явно Метала е най-силното и така ... си мисля аз .... понеже излезе по-голяма Маймуна и от мен  ;)

В Китайския хороскоп - животните се редуват през 12 години ..., а не както при нас през 12-знака ...

Май трябва да отворим няква нова тема не мислите ли? За Китайския хороскоп?
« Последна редакция: Март 05, 2011, 05:08:08 pm от 123 »
Всеки трябва да намери собствен път в живота ..., защото живота си е негов, такъв какъвто си го е избрал, още преди да дойде на този свят ...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #63 -: Март 05, 2011, 07:13:52 pm »
Доколкото съм запозната според китайската,а и според индийската философия светът е изграден от 5 елемента,а не 4 както е написано в темата.Астрологията не отчита ли петия елемент?

В индийската са пет елемента, наречени татви - огън, вода, земя, въздух и етер, същите се използват и в Аюрведа.
Там философията е малко по-различна, основава се върху концепцията за гуните (сатва, раджас, тамас) и за панчататва, т.е. петте елемента.
В западната астрология се борави с четири елемента.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

123

• *
  • 230
« Отговор #64 -: Март 06, 2011, 05:00:44 am »
В индийската са пет елемента, наречени татви - огън, вода, земя, въздух и етер, същите се използват и в Аюрведа.
Хмм, колко много най-различни тълкувания и представи има за едно и също нещо  :-\ Едните го карат само на четири елемента, другите си слагат метал, а трети - етер. Иди че ги учи всички и вземи, че разбери за какво става въпрос ...  :-\
Всеки трябва да намери собствен път в живота ..., защото живота си е негов, такъв какъвто си го е избрал, още преди да дойде на този свят ...

« Отговор #65 -: Март 06, 2011, 04:14:37 pm »
Там философията е малко по-различна, основава се върху концепцията за гуните (сатва, раджас, тамас) и за панчататва, т.е. петте елемента.
В западната астрология се борави с четири елемента.

Благодаря за отговора,но ме учудва точно това.Използват се текстове от индийска автори за обяснение на пракачества в астрологията а не се използва философията им,че светът е изграден от 5 елемента.

*

123

• *
  • 230
« Отговор #66 -: Март 08, 2011, 06:06:40 am »
За всичко трябва да се опитваме да ги ползваме тия пракачества, така както винаги трябва да стигаме до светилата .

защо всичко се свежда (предопределя) и свършва със светилата? защото по презумпция са най-силни или защото са основа на същността ни, а другото е просто фон

Презумпцията съответства на същността.
Слънцето и Луната символизират Аза, същността ни, съзнанието и подсъзнанието, потребностите и желанията.
Ако в радикса има противоположност между потребности и желания, човек трудно ги разграничава и подсъзнателно оставя амбициите по Слънцето да определят настроението и хармонията му по Луната. Например неуспехът на един конкурс може да наруши хармонията му, да го накара да се усеща неуспял изобщо, въпреки че конкурсът може да не е му бил много важен, или пък че тепърва може да се явява на конкурси.
Ако се случи един-два пъти, преодоляваме го и забравяме, ако установяваме, че често амбиции или желания ни изкарват от равновесие и хармония, работим по Луната – форми на медитация- може да е просто музика или разговор- трябва ни твърда почва, върху която да стъпим, когато не можем да наложим волята си, за да не разстройваме и Луната, щом са така силно свързани със Слънцето.

Това днес като го прочетох ми хареса. Има нещо много вярно в тези думи.

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #67 -: Март 09, 2011, 08:22:48 am »
Астрологията може да се използва като един от пътищата към самопознание, но можем съвсем спокойно за това да минем и без нея.
Дали ще е астрология, религия, някакво учeние или нещо друго, няма особено значение, защото е едно и също, поради причината, чe всяко едно от "тези неща" се задвижват от една сила, няма планети - няма нещото, което да задвижи енергията - няма нищо, има само акаш. ;D

Тъй, че дали ще е тая или оная алабалистика си трябва.
Ако ли не - да, може да се мине и без нито едно от "тези неща", но ако чoвек иска пълноценно развитие и да знае кой е, то астрологията като един от ключовете към освобождението показва това. Хубавото е наистина, че тя показва това, никой астролог няма да каже за Марс в първи дом - любов, мир, нежност.. И защо е така? Значи има причина това да е така. ;D
Друг е въпроса дали хората искат да слушат или възприемат, което пък е на база на личното осъзнаване, и в повечето пъти става така, чe егото ги побеждава (дори когато им се покаже грубата истина, или им се наложи да се убедят в закона по трудния начин ;D).
Винаги в астрологията ще се чуе: "Ок, аз не съм само картата, аз мога да надхвърля картата, нали?"
Е, не точно да надхвърлим картите си, но има част от нас, която е установена в мир и свобода, и това е в кръговрат с космоса (и това също е в картата между другото ;D).
Картата не е просто кармата и трудното и "отработване", тя е също така и освобождение.
Taка, че реенето на акаш - пространството е реенето на това, което съдържа свобода. Разбираме, че ние имаме отнoшение към това какво се случва с нас, какво правим, какви грешки правим, че има един кръг от пълна свобода и откъсване на всичко в този свят. Това идва от космоса.
Тези елементи(въздух, огън, вода, земя) не са просто абстракция, това е това, което вселенета съдържа.
Първо всичко съдържащо се е в пространство, което е доволство и свобода само по себе си, това е частта от нас, която не е приложена към кармата на света.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #68 -: Март 09, 2011, 08:24:01 am »
Астрологията може да се използва като един от пътищата към самопознание, но можем съвсем спокойно за това да минем и без нея.
Дали ще е астрология, религия, някакво учeние или нещо друго, няма особено значение, защото е едно и също, поради причината, чe всяко едно от "тези неща" се задвижват от една сила, няма планети - няма нещото, което да задвижи енергията - няма нищо, има само акаш. ;D

Тъй, че дали ще е тая или оная алабалистика си трябва.
Ако ли не - да, може да се мине и без нито едно от "тези неща", но ако чoвек иска пълноценно развитие и да знае кой е, то астрологията като един от ключовете към освобождението показва това. Хубавото е наистина, че тя показва това, никой астролог няма да каже за Марс в първи дом - любов, мир, нежност.. И защо е така? Значи има причина това да е така. ;D
Друг е въпроса дали хората искат да слушат или възприемат, което е на база на личното осъзнаване, в повечето пъти става така, чe егото ги побеждава.
Винаги в астрологията ще се чуе: "Ок, аз не съм само картата, аз мога да надхвърля картата, нали?"
Е, не точно да надхвърлим картите си, но има част от нас, която е установена в мир и свобода, и това е в кръговрат с космоса (и това също е в картата между другото ;D).
Картата не е просто кармата и трудното и "отработване", тя е също така и освобождение.
Taка, че реенето на акаш - пространството е реенето на това, което съдържа свобода. Разбираме, че ние имаме отнoшение към това какво се случва с нас, какво правим, какви грешки правим, че има един кръг от пълна свобода и откъсване на всичко в този свят. Това идва от космоса.
Тези елементи(въздух, огън, вода, земя) не са просто абстракция, това е това, което вселенета съдържа.
Първо всичко съдържащо се е в пространство, което е доволство и свобода само по себе си, това е частта от нас, която не е приложена към кармата на света.
:clap: :kissd:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

tadj-all

« Отговор #69 -: Март 09, 2011, 10:15:56 pm »
За съжаление, чак сега видях, че темата е взаимствала от едно мое изказване.  Или поне е провокирана от това.
Цитат
„Специално за пра-качествата топло, сухо, влажно, студено още преди 3-4 години Ц. Делийски се опита да ми ги пробута, като много вървежни без които не може да се разчете хороскоп, при което на въпроса "А, как са изведени и на каква основа, щото сухо, влажно, топло, студено могат да се почувстват само в климата. А астрологията не е климатообвързана в самата си основа, а точно обратното" така и не получих задоволителен отговор.“

Lia,

благодаря за темата и за опита ти да внесеш яснота по пра-качествата, за които, вече поясних - имам известни съмнения в идеята на тяхното възникване. Философията им е ясна, но е земно-пречупена. И климатосъобразна. Аз нямам против да я прима, но ако я приема такава, значи да пренебрегна факта, че в Космосът също би трябвало да ги има тия 4-те в подобна или сходна форма, а физиците от новия век имат доста интересни твърдения - кое от кое по-абстрактно.

Ще те помоля, ако не ти пречи, да направим един теоретико-практичен опит. Теоретичен, защото няма да го потвърдим дали е точно с практиката и обратната връзка, но въпреки всичко - практичен.

Дете се ражда на 09.03.2011-та в 16:00ч в София. Няма да конкретизирам пола.

Каква информация извеждаш чрез пра-качествата?

* Нека всеки, който има желание да се включи в картата и да установи, коя е планетата доминанта според него. И защо? И какво тази доминанта според вас променя, уточнява, конкретизира за енергията, събитията на родения.

*

123

• *
  • 230
« Отговор #70 -: Март 09, 2011, 10:28:44 pm »
Да се пробвам ...понеже ще съм най-бърза (нямам какво чак толкова да кажа) и понеже не съм чела никакви книги ..., че имам и малко време ... преди да взема детето от градина ....

Доминанта Уран в 8 дом, понеже е в тауквадрат с възлите ... Много Риби, много последни градуси ...Уран в 29-ти градус на Риби сигурно е силен ... А възлите БЛЗ-СТР ... съвсем в друга посока ... Този Уран ще го люшка през целия му живот докато си уцели правия път ..., ако въобще има такъв  ;D Семейството и приятелите му ... там живота ще го среща с кармични хора и уроци (5-11 дом), може би там пак 5-11 дом трябва да постигне някакви резултати ... примерно да се ожени, да има деца ...да има много и верни приятели ... някви такива работи.

Дом доминанта, ако има такова чудо - осми, първо понеже има стелиум в него, събрал е всичките Риби на едно място, че и един Овен (Юпитер), второ ... управителят на АСЦ Лъв - Слънцето, също е в осми.

В живота на това дете - неочаквана смърт (Уран), наследства, сексссс  :blink: (може и безразборен), ще управлява финанси на други хора ... и това е.

Кратко, да се надяваме точно и ясно  :rolf:

Относно пракачествата - доминанта така като гледам клони към вода-подвижна (Риби), но има и голяма доза Въздух (Подвижен - Възела, Кардинален - Сатурн, Неподвижен - водолейските)(даже, ако включим и възлите в уравнението въздуха става колкото водата 4:4) Общо взето много подвижен темперамент, който обаче е затворен повечето в 8 дом и също е стопиран от Неподвижен АСЦ - Лъв.

Вода-въздух - студено-влажно + топло-сухо ... или какво там беше ... с влажното и сухото ... общо взето нещата се компенсират - Въздушните елементи - Венера, Нептун, Сатурн и възел ... ще дават топлина, екстовертност, изява ...и понеже само Венерата е лична планета ... може би тая Венера Водолей в 6-ти натален дом (работата) ще носи радост на това дете ..., иначе всичко друго е студено и насочено навътре ... Рибите в осми дом ...

Да допълня само понеже си имам и аз един такъв тауквадрат 5-11-8 дом само, че при мен е връх Сатурн, ... а че когато се разплете или отвори или незнам как му казвате на това, нещо, но когато този тау квадрат един вид се активизира ... тука не мога точно да кажа, но при мен ... Сатурн като ми застана върху натален Сатурн, почнах работа ... от която много си изпатих и видях какви ли не неща ...(е не чак толкова лоши, но не бяха и добри...) и след време .... прецених, че семейството ми (5-ти дом) и истинските приятели (11-ти дом) са ми по важни от някаква си работа, която само ме затормозяваше ... така, че в един момент (това за урана май беше ... 21 години, когато направи опозиция с наталното си положение и 42 съвпад с наталното положение ...) ще има събития при това дете, а дори и да не са събития ще има промяна в мирогледа ... в приятелите, в семейството ... такива работи.
« Последна редакция: Март 09, 2011, 10:48:29 pm от 123 »

*

123

• *
  • 230
« Отговор #71 -: Март 09, 2011, 11:12:48 pm »
Понеже никой не пише ..., а и аз още не съм тръгнала да попитам по-знаещите нещо лично ... когато дирекционен Плутон ми настъпи натален Уран ... в 10-ти дом какво може да ми се случи? ... при положение, че натален Плутон ми квадратира АСЦ?

*

Diyana

• 2705
« Отговор #72 -: Март 09, 2011, 11:50:13 pm »
Тадж, задачата има смисъл, ако избраната астрологична система може да бъде проверена действително. Ако имаме действителна карта с направена прогностика и реално проверими събития. Каквито и доминанти да ти изведа, валидността им се проверява само и единствено посредством реализирането на направените чрез тях прогнози. Всичко друго е бош-лаф работа. Какво ще ти донесе описанието на нероден Петко?

По-удобно е поради форумния формат и факта, че всеки от нас има и нещо друго да върши, освен да седи тук, да зададеш предварително някакви разумни параметри на упражнението.
1. Дай примерно карта, задай период, попитай какво се е случило тогава.
2. Дай карта, задай тема, попитай как се справя човекът по въпросната тема.

Ако притеснението ти е, че всеки ще си ползва други, "стандартни" методи на анализ - прогресии, мидпойнти, дирекции, солари и т.н., индийски шашми, таро, боб, нещо друго и почти никой - пракачествата, то това си е риск и при настоящия ти подход. Но резултатът на всеки ще е обективно проверим, независимо кой метод е избрал.
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Kaya

• 2893
« Отговор #73 -: Май 28, 2011, 05:26:09 pm »
 поради ползването на пракачествата  от един потребител в друга тема  се замислих по тия пракачествааа
1) близко е до ума разпределението на приятелксите услуги в индийската по дневни и нощни секти ( разбирай размяната на сатурн и венера и с кого си другаруват);
2) не са ми много ясни паденията що се отнася до употребата на пракачествените характеристики спрямо съвременната астрология, ако на някой му се говори да си обсъдим ?
3) хубаво вадим синтетичен знак за темпераментовата природа случвало ли ви се е да "го" наблюдавате и каква инфо ви носи
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

« Отговор #74 -: Юли 01, 2011, 01:38:52 am »
Тадж, според моето скромно мнение на първо място доминира елемента ВОДА,
а като последващо качество Земя.
Страхувам се, че въпросата ти е повече провокация, отколкото интерес. :libras: