Здравей Гост

За качествата на душата и ума на човек

• 160 Отговора
  • 21089 Прегледи
*

Stella

• 7765
Re: За качествата на душата и ума на човек
« Отговор #140 -: Януари 19, 2012, 11:04:47 am »
А аз към двойните знаци засега съм отнасяла само Везни и Близнаци. Дева и СТрелец по нищо не ми мязат да са двойни, ама щом древните казват!
Под "двойни" двойнствени, или дуални, не се има предвид, че са с две тела или с глиф от две части, а "и така, и така" - стоят между два сезона и носят характеристиките и на двата.
"The common signs are so-called because when the Sun enters any of these signs it makes the time common, neither truly fixed nor truly movable, but it partakes of both, fixed and moveable. Whence part of that time it is of one [nature] and part of the other [...] when [the Sun] leaves Leo and enters Virgo, then the season is changed, and is made partly summer and partly autumnal."

Аха, демек "от два стола, та на земята".  :72: Това в рамките на шегата.
Имам Близнаци на К6 и Везни на МЦ. Винаги съм имала повече от една работа и минимум два източника на професионална реализация.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Diyana

• 2705
« Отговор #141 -: Януари 19, 2012, 11:08:30 am »
Ето това е добре обяснено, включително с пиктограмите. Въпросът е в двете същности, не в двойната картинка.  Девата е жена и ангел, Стрелецът е човек и кон, Рибите и Близнаците са две отделни живи същества. Кантарът си е кантар, той е един предмет, съставен от три части всъщност - 2 блюда и ос, но няма две отделни същности.

Mutable / Common Signs

aka: double-bodied / bi-corporeal

- Gemini, Virgo, Sagittarius and Pisces.

These signs correlate to the months that join the seasons and offer an easily adaptable nature which can be one thing or another. They lie between the cardinal and fixed signs and share qualities that are common to both groups. The cardinal signs initiate change; the fixed signs incline towards stability, but the mutable signs offer a flexible qualitiy that can adapt to requirements and eternal pressures - they are mutable in their nature. This is a different kind of changeability to that we experience with the cardinal signs - those are traditonally termed moveable because they have an active energy that seeks change; these signs are more passive; they respond to the pace rather than set it.

This passive changeability offers a dualistic nature which is demonstrated by their association with two figures, by which they are known as the double-bodied or bi-corporeal signs. Gemini is the two twins; Virgo: the maiden and bird (often depicted as a maiden with wings); Sagittarius: man and horse; Pisces: two fishes. This helps to emphasise that there are two sides to their nature, through which they are able to bridge extremes.

In electional astrology their adaptability makes them the ideal choice for many situations where swift action but easy changeability needs to be avoided as much as steady endurance and stability. In other words, if you do not wish the event to suffer from a quick loss of interest, or to last too long, then you would utilise the mutable signs as a means to offer compromise and moderate conditions.
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Stella

• 7765
« Отговор #142 -: Януари 19, 2012, 11:11:37 am »
С кардиналните/подвижни по-добре да не се биеш, а да се окопаеш и да чакаш да им мине. Промяната в дългосрочен план може и да е развитие, но винаги е в противовес на инстинкта за оцеляване.

Това се убедих вече - приятелят ми е 80% кардинален.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Diyana

• 2705
« Отговор #143 -: Януари 19, 2012, 11:26:30 am »
Виж в последното изречение долу за елективната - ключова фраза за кардиналните е бързо губят интерес. Но за разлика от мутабелните, които ще се опитат да се приспособят към това състояние на загуба на интерес, като си намерят допълнителен стимул, втора работа, друго хоби, паралелна връзка, кардиналите късат и хвърлят и се стрелкат нанякъде. Как да се справиш с това напрежение, и най-брилянтният ум не може да компенсира подобно непостоянство в идеите. Затова за мутабелни знаци на куспидите по-подходящата дума е паралелни, повече от едно едновременно, а за кардиналните там - промяна, неустойчивост.

« Отговор #144 -: Януари 19, 2012, 11:29:57 am »

Според оригиналната концепция падащ от даден ъглов дом не е третият от него, а дванадесетият от него. Светилата нямат ретроградно движение, 12-тият знак от тях е всъщност знакът, който са загърбили и който е най-отдалечен в зодиакалния кръг - ще го видят отново след цял един цикъл - тоест, това е падащ, пропадащ, невидим, в смисъл на неконтролируем дом/знак. А от такива знаци всичко може да се очаква.
Лесно е да се види логиката в днешната астрология - кардиналните знаци са знаците на промяната на сезоните, логично е да се свързват с ъгловите домове.
Затова и няма да споря, но ей така, за парадокс, ми се щеше да разкажа малко повече за тая работа, за да имате едно наум като четете дневни афоризми.
Ако вървим по тези разсъждения,че Слънцето скоро няма да види дванадесетия дом,се получава контра с изгревите и залезите.И не може ли в оригинал домовете да са се броели в съответствие с дневното движение на Слънцето(изгрев,апогей,залез и надир)?Ето тук има една интересна статия и картинка http://cura.free.fr/11domi2e.html

The daily movement of a celestial body goes through eight successive phases that demarcate eight spatial divisions, eight specific domains, diurnal (positive, open), then nocturnal (negative, closed), according to its position above or below the horizon:

1. The body rises and passes the Ascendant
     2. It rises above the horizon in the East (to the left of an observer facing south)
     3. It crosses the point of its maximum height (culmination at the Medium Coeli)
     4. It descends again to the West, above the horizon
     5. It sets and passes across the Descendant
     6. It descends beneath the horizon to the West
     7. It reaches its lowest point (crossing the North Angle)
     8. It rises once again, but beneath the horizon, in the East

*

Stella

• 7765
« Отговор #145 -: Януари 19, 2012, 11:32:22 am »
Виж в последното изречение долу за елективната - ключова фраза за кардиналните е бързо губят интерес. Но за разлика от мутабелните, които ще се опитат да се приспособят към това състояние на загуба на интерес, като си намерят допълнителен стимул, втора работа, друго хоби, паралелна връзка, кардиналите късат и хвърлят и се стрелкат нанякъде. Как да се справиш с това напрежение, и най-брилянтният ум не може да компенсира подобно непостоянство в идеите. Затова за мутабелни знаци на куспидите по-подходящата дума е паралелни, повече от едно едновременно, а за кардиналните там - промяна, неустойчивост.
Малее, колко си права. Направо го разбрах по трудния начин, когато вече беше късно да направя каквото и да е, за да му променя мнението. Не подлежат на убеждаване. Усетят ли напрежение, и късат вериги. Добре, че все пак асцендента му е фиксиран, а У7 и 11 е в подвижен знак, та това малко помага. Много крайни решения вземат бееее, при това от раз. Веднъж спорихме по важен за мен въпрос и аз се опитвах да си изясня ситуацията, преди да взема някакво решение, а той направо рече и отсече и след това каза, че въобще не го бил обмислял предварително и че така му дошло отвътре и в момента, а аз бях потресена. После 2 седмици не си говорихме, щото на него може да му минава бързо, ама мене много ме държи.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #146 -: Януари 19, 2012, 11:57:02 am »

Според оригиналната концепция падащ от даден ъглов дом не е третият от него, а дванадесетият от него. Светилата нямат ретроградно движение, 12-тият знак от тях е всъщност знакът, който са загърбили и който е най-отдалечен в зодиакалния кръг - ще го видят отново след цял един цикъл - тоест, това е падащ, пропадащ, невидим, в смисъл на неконтролируем дом/знак. А от такива знаци всичко може да се очаква.
Лесно е да се види логиката в днешната астрология - кардиналните знаци са знаците на промяната на сезоните, логично е да се свързват с ъгловите домове.
Затова и няма да споря, но ей така, за парадокс, ми се щеше да разкажа малко повече за тая работа, за да имате едно наум като четете дневни афоризми.
Ако вървим по тези разсъждения,че Слънцето скоро няма да види дванадесетия дом,се получава контра с изгревите и залезите.И не може ли в оригинал домовете да са се броели в съответствие с дневното движение на Слънцето(изгрев,апогей,залез и надир)?Ето тук има една интересна статия и картинка http://cura.free.fr/11domi2e.html

Това ми прилича на осмодомния хороскоп, който се е използвал и в средните векове, и по-късно успоредно с 12-домния, но май най-вече в медицинската астрология за построяване на декумбитура - карта на заболяването, в която е най-важно движението на светилата в рамките на денонощието - виждат ли се и къде са. Логиката му е друга и не съответства на делението на домовете на ъглови, следващи и падащи (включително и защото 8 не се дели на три ;D). В наши времена има няколко течения, които възраждат много успешно идеята за "завръщане" към осмодомен хороскоп, но аз не съм запозната отблизо с нея.

Когато ползваме хороскоп с 12 дома, трябва да си пазим в ума идеята, че в оригинала си това е била карта, в която 12 дома е равно на 12 знака. Ако вземем Асцендента - това е изгряващият, ъглов дом. За да си го представим по-добре, нека да приемем, че в 12 дом има нещо - планета/знак, каквото и да е. С напредването на деня това нещо не се връща към Асцендента, а ще се отдалечава все повече от него - отпътува към МС, Дсц. и т.н., където става по-ясна, но от гледна точка на някой, стоящ на хоризонта - пропада, отива си, изчезва. Същото нещо обаче, ако е в трети дом, съвсем скоро - след има-няма 4 часа, ще стигне до точката на хоризонта, ще изгрее, - ще дойде на асцендент. Никак даже не е падащо, а от гледна точка на асцендента си е следващо - върви си по посока първи дом и ще го видим скоро. Онова от 12-ти дом ще го видим на хоризонта чак утре по същото време, след един пълен цикъл.

ПС. По същество, като се абстрахираме от 8-те дома, си напълно права. Логиката им се извежда именно от дневното движение на земята около оста й, а не от движението на планетите по еклиптиката. Примерът ми със Слънцето и зодиака беше некоректен.
« Последна редакция: Януари 19, 2012, 12:11:17 pm от Diyana »

« Отговор #147 -: Януари 19, 2012, 12:22:40 pm »

Когато ползваме хороскоп с 12 дома, трябва да си пазим в ума идеята, че в оригинала си това е била карта, в която 12 дома е равно на 12 знака. Ако вземем Асцендента - това е изгряващият, ъглов дом. За да си го представим по-добре, нека да приемем, че в 12 дом има нещо - планета/знак, каквото и да е. С напредването на деня това нещо не се връща към Асцендента, а ще се отдалечава все повече от него - отпътува към МС, Дсц. и т.н., където става по-ясна, но от гледна точка на някой, стоящ на хоризонта - пропада, отива си, изчезва. Същото нещо обаче, ако е в трети дом, съвсем скоро - след има-няма 4 часа, ще стигне до точката на хоризонта, ще изгрее, - ще дойде на асцендент. Никак даже не е падащо, а от гледна точка на асцендента си е следващо - върви си по посока първи дом и ще го видим скоро. Онова от 12-ти дом ще го видим на хоризонта чак утре по същото време, след един пълен цикъл.

ПС. По същество, като се абстрахираме от 8-те дома, си напълно права. Логиката им се извежда именно от дневното движение на земята около остта й, а не от движението на планетите по еклиптиката. Примерът ми беше некоректен.
Примерът ти беше много хубав.Когато човек се роди,той не отива към младост,а към старост и умирачка.Значи животът му си 'отива,изчезва' с всяка минута.Трудно ми беше да си визуализирам,че приемайки как Слънцето вижда домовете,става така че ще види четвъртия дом много по-напред от десетия и така значението,което се е дало на 10 дом става малко смущаващо.

*

AH

• 2201
« Отговор #148 -: Януари 19, 2012, 01:23:33 pm »
Така я схващам работата с темпераментите, но това са само предположения и водят до смислено за мен разбиране, но със сигурност немеродавно, както ще побърза да уточни АН :P.

Май писах в някой форум на скоро /най-много да се повторя:)/ - декември, на международен медицински конгрес , са дадени безспорни научни доказателства, че с мисълта си можем да променяме ДНК:)

Не случайно имаш такъв афинитет към фаталистично ориентираните древни:)

В най-дълбоката и истинска същност надали се променяме в рамките на един живот.
Но може  ние, пък какво остава за другите, да не успеем да познаем тая си истинска дълбока същност – може би се разкрива и става познаваема в някакви определени условия .

Иначе тая промяна, трансформация, опитност и т.н.,  е смисъл на всяка поредна инкарнация- защо ни е иначе да се раждаме и изобщо да живеем, ако не научаваме или не чувстваме нищо :)
Та така – променяме се, вкл. темперамент- особено тия, с комбиниран такъв:) :)

Я да видим как ще отречеш всичката прогностика:))))))

« Отговор #149 -: Януари 19, 2012, 01:25:53 pm »
С мисълта си? Линкче?

« Отговор #150 -: Януари 19, 2012, 01:40:19 pm »

Май писах в някой форум на скоро /най-много да се повторя:)/ - декември, на международен медицински конгрес , са дадени безспорни научни доказателства, че с мисълта си можем да променяме ДНК:)

Безспорни научни доказателства. ;DДе ги де тези доказателства и кой освен даващия ги може да ги разбере?Много ме забавляват медиите.Тя медицината се справи с лечението на рак и спин,че стигна до промените в ДНК.Много глупости се пишат ей.

« Отговор #151 -: Януари 19, 2012, 01:41:05 pm »
С мисълта си? Линкче?
Аз мога да ти пусна линкче кога ще има потоп.Има безспорни научни доказателства. ;D

*

AH

• 2201
« Отговор #152 -: Януари 19, 2012, 01:43:36 pm »
С мисълта си? Линкче?

нямам:)- доверявам се на една позната, която е била на конгреса:)

*

AH

• 2201
« Отговор #153 -: Януари 19, 2012, 01:46:18 pm »
Безспорни научни доказателства. ;DДе ги де тези доказателства и кой освен даващия ги може да ги разбере?Много ме забавляват медиите.Тя медицината се справи с лечението на рак и спин,че стигна до промените в ДНК.Много глупости се пишат ей.

то и аз нямам много доверие на Светлана, но за други неща:)

иначе е така - никакво предоверяване, особено на някои хора:)

*

AH

• 2201
« Отговор #154 -: Януари 19, 2012, 01:49:28 pm »
Всъщност има. Много от авторите с movable/mutable - подвижни, мобилни обозначават всъщност знаците, които днес наричаме кардинални.

след като ги размеси сякаш направи розетка с карти, кажи сега защо се е получило така и как да ги пратим по полагащите им се места:)

« Отговор #155 -: Януари 19, 2012, 02:09:02 pm »
    Човекът, неизменно се променя през целия си живот, явно и това показва прогресиращата карта. Ако не се променя, значи някъде нещо не работи както трябва. И в този живот винаги трябва да се търси баланса, винаги едното е за сметка на друго...
Като малка бях голям келеш в къщи, 3 деца сме и като се случи нещо, аз обикновено съм инат....но бивайки провокирана от брат си, се е случвало да губя контрол и тогава всичко около мен хвърчеше - столове, лъжици, вилици и ножове...Хората на улицата много ме обичаха, даже имаше период в който по-големите какички се биеха за мен  ;D - аз бях дребна ситна с червени букли и лунички. Тук вече не знам коя планета е действала. Освен това бях заблеяна овца и често се е случвало вместо да съм хваната за майка си, да съм се хванала за полата или палтото на някоя друга жена. Много обичах да държа за ръка сестра си или въобще да бъда хваната за ръчичка или да водя за ръка....Майка ми /мир на духа й/ винаги ме наричаше "теле"  ;D ....Промених се много, но обикновено около мен винаги има настроение - много се шегувам, бъзикам радиото постоянно  ;D, ааа и нося много на майтап...Но близките ми приятелки, които ме познават /дори и те не ме познават достатъчно, защото не могат да преценят реакциите ми/, когато съм под напрежение или съм вбесена - усещат напрежението и аз им го предавам, но когато съм вбесена, гледат да са надалеч.....Хубавото е че съм се научила да контролирам мислите си, от там поведението си....Но дълбоките емоции  си остават и тях си ги отнасям като негатив, обикновено ги изхвърлям на сън.  Скоро четох, че обикновено този ни живот се гради върху това, над което сме размишлявали в миналия, следователно това, над което сега размишляваме ще се прояви в следващия ни живот....Баланса е във Вярата, когато виждаш че нещата са далеч много по-сложни, а твоите сили не достигат, достатъчно е да повярваш, че по някакъв начин всичко ще си дойде на мястото и ще се случи точно така както трябва и че за това си има неизменни механизми, отвъд нашето възприятие - наречено БОГ.

*

AH

• 2201
« Отговор #156 -: Януари 19, 2012, 02:25:08 pm »

Всъщност дали е необходимо изобщо?

Аз май нямам причини да се разочаровам от програмата :)
Бързо и лесно виждам, че Меркурий, Слънце и Венера са с най-високи и съвсем близки стойности като сила.
Според древните, знакът Близнаци и Меркурий се свързват с висок или нисък ръст.
В това, което виждам на снимките, си личи Слънце и Венера.
/по тоя повод Дойнов има една книга- Звездния мир – в нея дава рисунки на мъжки и женски типове според планетите – Дейзи определено прилича на рисунката му на женски Вулканов тип – Вулкан при него е нещо специално, което замества Слънцето:)/

*

Stella

• 7765
« Отговор #157 -: Януари 19, 2012, 05:11:08 pm »
Така я схващам работата с темпераментите, но това са само предположения и водят до смислено за мен разбиране, но със сигурност немеродавно, както ще побърза да уточни АН :P.

А, сТюга, бе! Ама кое точно на ДНК-то и в какви граници. Имам предвид - съставките които я изграждат (нуклеотиди и прочее) или някоя от структурите и.

« Отговор #158 -: Януари 20, 2012, 08:25:57 am »
след като изчетох всичко до тук си викам леле много сложно ве.... :o тоа висш пилотаж :mellow:

а пък аз първосигнално-качвам се в колата ,палим и газ по марс на асц., ако ми требва турбо по карето към Слънцето и така си стигам:mellow:къде да ровим ся за  дистанционни , темперамент,маниер и т.н салтанати,те после да му мислят как ще оправдават импулса ;D

Оу, само на пръв поглед изследването по начина на Дияна изглежда малко бавно и тромаво. Всъщност е стройно и елегантно.

Като в оная дзен фраза:“ добрият стрелец не се цели в центъра на мишената“ – под въпрос е къде гледа тогава- в стрелата, в лъка или навътре в себе си:)))))

колко стройна, око да види може ли :rolleyes:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

AH

• 2201
« Отговор #159 -: Януари 20, 2012, 09:01:16 am »
колко стройна, око да види може ли :rolleyes:

Дияна ще си го завърши:)- има си и обратната връзка:)

Ето нещо друго стройно, което имам аз за външността
Сигнификатори на корпоратурата:
1.   Възходящият градус на Слънцето и аспектите, които получава тоя градус
2.   Знакът, в който се намира владелят на асцендента
3.   Владетелят на възходящия деканат
4.   Планетите в първи дом
5.   Знаците, в които стоят Слънцето и Луната
6.   Планети, които се намират в Овен
7.   Доминантата на хороскопа

При Дейзи:
1.   Марс
2.   Козирог
3.   Слънце
4.   Няма
5.   Козирог и Водолей
6.   Няма
7.   Меркурий

Това, което се вижда на снимките при Дейзи, много прилича на описанията на външен вид по Водолей, т.е. акцентът пада  на знака на Луната.