Това, че Девите били стиснати, не толкова вярно, колкото за Рибите. Визирам бившия.
абсолютно, подписвам се с лява и дясна ръка...
Свикнали сме да набеждаваме земните знаци за стиснати и пресметливи, но водните често ги надскачат в това отношение - факт! При акцентирана земя в хороскопа съм наблюдавала повече прагма, но умеят и да дават (без да се раздават и да разпиляват ресурсите), прояви а ла чичо Скрудж съм наблюдавала повече при водните, особено ако имат Сатурн на видно място, понякога се стига до изключителна пресметливост, но на дребно. Докато земните знаци са с материална ориентация, но мислят по-нашироко, в перспектива, а не на принципа "Днес ще те прекарам със стотинка, а утре ще те изгубя като лоялен клиент". Няма нищо лошо в прагмата, много повече ме дразни меркантилността на дребно.
Между другото, познавам човек, който не става от масата в някое заведение без да остави бакшиш (не става въпрос за стотинки от рестото). И познайте - има три лични планети в Телец и четири в Стрелец.
Представители на водните знаци са ми подарявали непотребни неща - вещи, които на тях са им подарили и не им харесват ("вземи го, че не става"), т.е. не са дали пукната стотинка за подаръка. Едната е Риба, другата е Рак, но и при двете Луната е в твърд аспект със Сатурн (квадрат и съвпад).