изказвам предположение.чела съм го в книги и съм го срещала в карти на познати.при транзит или прогресия може да се отключи и този проблем.другото ,което знам за аспекта е,че майката и бащата не са били в добри отношения по време на зачеването на плода.
Много интересна книга за светилата е написана от Лиз Грийн и Хауърд Саспортас, препоръчвам я горещо на всички. Всъщност ъгълът между светилата в рождения хороскоп определя не само типа темперамент на родения, а също дава информация за
етапа в развитието на отношенията между двамата му родители. В тази връзка добре е да се прочетат статиите на Дейн Ръдиар за слънчево-лунния цикъл. И тук е интересно да се отбележи, че при две и повече деца в едно семейство ъгълът между светилата, както и аспектацията им могат да бъдат най-различни, макар и всички теза деца да са създадени от един и същи родител. Отговорът е, че всяко дете се появява на различен етап в живота на родителя и хороскопът на малкото отразява вродената му представа за този родител, независимо доколко тя отговаря на истинската му самоличност. Детето, с оглед знака и аспектите на Луната в хороскопа, има очакване за определен тип връзка с майката, този модел на отношения е отразен в хороскопа му и се разгръща посредством вторична прогресия през първите няколко месеца до една година от живота му. Има деца с тригони между светилата, родени в проблемни семейства, където между двамата родители вече се е зародил конфликт. Всъщност затова тезата за разведени/разделени родители при квадратура или опозиция между светилата в картата на детето нерядко се проваля, защото ъгълът между светилата по-скоро отразява
енергийния модел на взаимодействие между родителите му в момента или дори преди неговото зачеване, а не впоследствие. Имам познати и близки с тригони между светилата с разведени родители и/или малтретиране на майката от бащата. Понякога една силно ранена Луна може да алармира за това, но в някои случаи Луната може да сключва и хармонични аспекти.