Сетих се за още нещо, което ми се ще да отбележа по повод плутоновите аспекти със светилата.
Плутон в твърд аспект със Слънцето или Луната понякога може да означава освен манипулативен и егоцентричен родител, т.е. родител, който "изземва" у детето неговото място и роля в семейството. Независимо от това дали семейството е пълно или някой от родителите липсва. Може да се стигне чак дотам, че целият живот на детето да се върти около този на родителя, като потребностите на детето отиват на заден план, остават незадоволени, пренебрегнати. Понякога Слънце/Плутон може да символизира и майката, ако бащата поради едни или други причини не е част от семейството. Майка, която поглъща цялото внимание на детето, "отровна" майка. В случая с младежа, чиято карта разгледахме, беше точно така. Майка му, независимо че беше на пръв поглед мила, дружелюбна, милосърдна и мъдра жена, бе същевременно и доста егоцентричен човек, особено през последните години от живота си, т.е. когато я познавах. Вероятно влошеното здравословно състояние и липсата на социален живот са си казали думата. Не зная каква е била преди, но съдейки по показателите в картата на младежа, като дете също не се е чувствал щастлив с нея, нито е бил спокоен в дома си. Там винаги цареше невероятен хаос. Но не може да се отрече силната му връзка с майката, грижеше за нея като за дете. Може да се говори за ранно поемане на отговорност за родител, а от гледна точка на астропсихологията - за разменени роли "родител/дете". За егоцентризма на единия родител говори и позицията на Уран в 4 дом, впрочем същото съм чела в една астрологична книга и за Марс. И мога да потвърдя от личен опит, че е така, Марс дава същото усещане и много често това е майката, не бащата. В случая с младежа опозицията на светилата с Плутон не дава отхвърляне, а по-скоро поглъщане от единия родител и това е майката, която го поглъща символично, ангажирайки цялото му време и внимание, макар и непреднамерено, просто така се случва. Целият живот на младежа се въртеше около майката и нейните потребности. Не знам дали го е осъзнавал, но дълбоко в душата си може да се е чувствал ограбен. Звучеше ми съсипан, когато разбрах, че майка му е починала, но мисля, че смъртта й може да е отключила спящия потенциал в хороскопа на сина й или поне някаква част от заложените възможности за развитие. Всъщност не знам как протича животът му оттам-нататък...